TOD




Q1. DHFL Pramerica Life Insurance Company has signed on Dhanlaxmi Bank as its bancassurance partner. Dhanlaxmi Bank based in-
Kerala
Odisha
Maharashtra
Gujarat
Rajasthan
Solution:
DHFL Pramerica Life Insurance Company has signed on Kerala-based Dhanlaxmi Bank as its bancassurance partner. Under the agreement, the latter will distribute retail and group life insurance products to its customers across 260 branches in India.

Q2. HDFC Bank has announced a software upgrade to create a single PoS machine which will accept payments through Unified Payments Interface (UPI), BharatQR, SMS Pay and the bank’s mobile wallet, in addition to the traditional mode of swiping cards. PoS stands for-?
Product-of-Sale
Point-of-Service
Point-of-System
Peace-of-Sale
Point-of-Sale
Solution:
HDFC Bank announced a software upgrade to create a single point-of-sale (PoS) machine which will accept payments through Unified Payments Interface (UPI), BharatQR, SMS Pay and the bank’s mobile wallet, in addition to the traditional mode of swiping cards.

Q3. Name the Lebanese Prime Minister who has recently resigned from his post.
Tammam Salam
Najib Mikati
Fouad Siniora
Omar Karami
Saad al-Hariri
Solution:
Lebanese Prime Minister Saad al-Hariri resigned from his post. He was in Saudi Arabia’s capital, Riyadh when he announced the resignation.

Q4. In which of the following capital city, Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN)?
Agartala
Imphal
Itanagar
Shillong
Kohima
Solution:
The Indian Army launched an independent and fully-integrated Joint Training Node (JTN) at Umroi cantonment in Shillong, Meghalaya. The concept was envisaged keeping in mind the conducive weather terrain offering optimal training environment.

Q5. Name the country that has recently won Women’s Asia Cup Hockey after defeating China.
Indonesia
Japan
India
Sri Lanka
Pakistan
Solution:
India has defeated China 5-4 via shootout to win the women’s Asia Cup hockey title 2017. With this, India also qualified for World Cup 2018 as Continental champion.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Eight people S, R, N, L, M, T, O and P are sitting in a circle facing the centre. All eight belong to different professions — reporter, doctor, cricketer, teacher, accountant, shopkeeper, painter and supervisor. They are not necessarily seated in the mentioned order. M is sitting third to the left of O. The doctor is to the immediate right of M and M is not a reporter. R is sitting fourth to the right of P. Neither R nor P is an immediate neighbour of M. T is a teacher and is sitting third to the right of the doctor. The shopkeeper is sitting second to the left of of the teacher. The painter is sitting second to the left of M. S the cricketer is sitting exactly between T and P. The accountant is sitting second to the right of the cricketer. N is sitting third to the left of T.

Q6. Who amongst the following is a reporter?
O
L
N
R
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. What is S’s position with respect to R?
Third to the right
Second to the right
Third to the left
Second to the left
Fourth to the right

Q8. How many people are sitting between P and N when counted in an anti-clockwise direction from N?
One
Two
Three
Four
None

Q9. Four of the following five pairs are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
Teacher – Painter
Supervisor – Shopkeeper
Cricketer – Reporter
Doctor – Accountant
Shopkeeper – Doctor

Q10. Which one of the following statements is false according to the above mentioned arrangement?
N is to the immediate right of the supervisor
The shopkeeper is third to the right of the cricketer
The doctor is sitting exactly between the supervisor and the accountant
L is neither a teacher nor a supervisor
There are only three people between S and N

Directions (11-15): Study the following table to answer the given questions: - 
 Percentage of marks obtained by six students in six subjects

Q11. What is total marks obtained by Sonu in all subjects?
430
431
269
369
469
Solution:

Q12. What is average marks obtained by these six students in History?
34.167
38.125
24.167
25
27
Solution:

Q13. What is ratio of marks scored by Ramesh in English and History together to that of Sonu in same subject together?
15 : 16
2 : 1
6 : 5
1 : 2
17 : 17
Solution:

Q14. What is difference between the marks obtained by Gaurav in English, history and economics and by Ajit in same subjects?
31
21
19
17
18
Solution:

Q15. The marks obtained by Vinay in Computer is approximately how much percentage more or less than that obtained by Arun in Science?
4.5%
7.4%
5.4%
7%
5%
Solution:

Directions (16-20): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q16. When a serum sample from a patient is added (A)/ on the chromatography paper where (B)/ the antibody is spotted, the antigen present (C)/ in the serum binds to the first antibody.(D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Q17. Seventy years ago, when introducing the draft (A)/ Constitution of India, B.R. Ambedkar warned that (B)/ democracy “is only a top-dressing on Indian soil (C)/ who is essentially undemocratic.”(D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
'which' is essentially undemocratic.

Q18. Never before has India been subjected to such a (A)/ barrage of illiberal opinion by (B)/ elected representatives, even to the (C)/ extent of justification violation of the law.(D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
extent of 'justifying' violation of the law

Q19. Many advanced democracies used networked EVMs, who (A)/ raised the question of remote (B)/ manipulation through viruses and(C)/ malware, compelling many of them to revert to paper ballots. (D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Many advanced democracies used networked EVMs, 'which '

Q20. one of the rapid tests available (A)/ are capable of (B)/differentiating the (C)/ four dengue virus serotypes.(D)/ No error /(E)
A
B
C
D
E
Solution:
'is' capable of

               

No comments