TOD




Q1. Name the state government that has launched the release of benefits under 'Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana' (MGSVY) aimed at the inclusive growth of the distressed sections of the society.
Haryana
Rajasthan
Punjab
Gujarat
Sikkim
Solution:
Punjab chief minister Amarinder Singh launched the release of benefits under 'Mahatma Gandhi Sarbat Vikas Yojana' (MGSVY) aimed at the inclusive growth of the distressed sections of the society.

Q2. Name of the parliament of Vietnam is......
National Assembly
Congress
Federal Assembly
House of Assembly
National Parliament
Solution:
The National Assembly is Vietnam's legislative body. The Constitution of Vietnam recognizes the assembly as "the highest organ of state power." The National Assembly, a 498-member unicameral body elected to a five-year term, meets twice a year. The assembly appoints the President, the Prime Minister, the Chief Justice of the Supreme People's Court of Vietnam, the Head of the Supreme People's Procuracy of Vietnam, and the 21-member Government.

Q3. Kodasalli Dam is in which of the following state?
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Himachal Pradesh
Jammu and kashmir
Karnataka
Solution:
Kodasalli Dam is built across the Kali River in Yellapura taluk of Uttara Kannada district of Karnataka state, India. This dam was built by Karnataka Power Corporation Limited.

Q4. Headquarter of New Development Bank (NDB) is in which of the following city?
New Delhi
Beijing
Johannesburg
Shanghai
Rio de Janeiro
Solution:
The New Development Bank (NDB), formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states (Brazil, Russia, India, China and South Africa). The bank is headquartered in Shanghai, China.

Q5. The Ministry of Finance has announced that Payments Banks and Small Finance Banks will offer social security scheme named ____________ to their subscribers.
Digital India Yojana
Atal Pension Yojana
Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
Solution:
The Ministry of Finance has announced that "Payments Banks and Small Finance Banks" will offer social security scheme Atal Pension Yojana (APY) to their subscribers. It was done to strengthen the existing channels of APY distribution.

Directions (6-7): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusion. 

 Q6. Statements: 
 V ≥ K > M = N; M > S; T < K
Conclusions: 
I. T < N
II. V = S
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
Conclusions:
I. T < N ( Not True)
II. V = S ( Not True)

Q7. Statements: 
 F ≤ X < A; R < X ≤ E
Conclusions: 
I. F ≤ E
II. R < F
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
Conclusions:
I. F ≤ E ( True)
II. R < F ( Not True)

Q8. In which of the following expressions will the expression ‘L > M’ be definitely true?
M ≥ N ≥ P > L
L > N ≤ M > P
M ≤ N = P ≥ L
L > N ≥ M < P
None of these
Solution:
L > N ≥ M < P

Q9. Which of the following expressions will be true if the expression ‘Z < Y ≥ W = V’ is definitely true?
V > Y
Z < W
V ≥ Z
W ≤ Z
None is true

Q10. Which of the following expressions is definitely true if the given expressions ‘R < P’ as well as ‘S > Q’ are definitely true?
P > Q = R ≤ T < S
S > T ≥ R > Q < P
Q > R ≤ T > P ≥ S
S > T ≥ R > Q > P
None of these
Solution:
P > Q = R ≤ T < S

Q11. A boat which has a speed of 5 km/hr in still water cover 1km upstream path in 15 minutes. How much distance it could cover in 1 hour 45 minutes in downstream:
7 km
3 km
4 km
10 km
10.5 km
Solution:

Q12. A jar full of whisky contains 40% alcohol. A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohol and now the percentage of alcohol was found to be 26%. The part of whisky replaced is:
1/3
2/3
2/5
3/5
4/5
Solution:

Q13. A trader marked his goods at 20% above the cost price. He sold half the stock at the marked price, one quarter at a discount of 20% on the marked price and the rest at a discount of 40% on the marked price. His total gain is
2%
4.5%
13.5%
15%
12%
Solution:

Q14. A can complete 1/4 of a work in 10 days, B can complete 40% of the work in 15 days, C completes 1/3 of the work in 13 days and D 1/6 of work in 7 days. Who will be able to complete work fastest?
A
B
C
D
Can’t be determined
Solution:

Q15. Annually income of Sameer is 8.4 lakh Rs. he spend of remaining on Food and 11/20 of remaining spend on Cloth and travel together monthly. then find the difference between total saving and amount spend on travel annually, if given ratio between amount spend on Cloth to travel is 17 : 8 ?
164400 Rs.
165400 Rs.
160400 Rs.
175400 Rs.
150400 Rs.
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Delves-The boy delved in his trouser pockets and his face fell.
eschew
examine
scorn
excavate
evade
Solution:
Delves-reach inside a receptacle and search for something.
synonyms-investigate, conduct investigations into

Q17. Embellished: White walls are embellished with black grass wallpaper and surface details are defined in marble, natural stone and tiles
place
cover
mar
decorate
revealed
Solution:
Embellished-to decorate (something) by adding special details and features, to make (something) more appealing or attractive, make (something) more attractive by the addition of decorative details or features.
synonyms- decorate, adorn, ornament, dress, dress up, furnish, elaborate, embroider, colour, expand on, exaggerate, dress up, touch up, gild

Q18. Juggernaut: With the reveal of its best-selling innovation, the software company has become a juggernaut in the tech industry
refers
nomadic
grudge
powerful
grievance
Solution:
Juggernaut- a huge, powerful, and overwhelming force, a large, heavy vehicle, especially an articulated lorry.

Q19. Irascible: It is a very quick and highly irascible beast and even known to turn on its pursuer.
gelid
fore
algid
hawkish
grouchy
Solution:
Irascible-having or showing a tendency to be easily angered.
synonyms- irritable, quick-tempered, short-tempered, bad-tempered, ill-tempered, hot-tempered

Q20. Imbue: His war experiences imbued him with a strong sense of patriotism.
cloaca
instill
culvert
conduit
aperture
Solution:
Imbue-inspire or permeate with (a feeling or quality), to cause (someone or something) to be deeply affected by a feeling or to have a certain quality
synonyms- instill, ingrain, permeate, saturate, diffuse, suffuse, pervade