TOD




Q1. ____________ is a one-stop payment platform for all bills providing an interoperable and accessible “Anytime Anywhere” bill payment service to all customers across India with certainty, reliability and safety of transactions.
BBPS
NPCI
AEPS
NACH
NFS
Solution:
The Bharat Bill Payment System is a Reserve Bank of India (RBI) conceptualised system driven by National Payments Corporation of India (NPCI). It is a one-stop payment platform for all bills providing an interoperable and accessible “Anytime Anywhere” bill payment service to all customers across India with certainty, reliability and safety of transactions.

Q2. In which year IMPS was launched by Smt. Shyamala Gopinath?
2014
2006
2012
2008
2010
Solution:
Immediate Payment Service (IMPS) public launch happened on 22nd November 2010 by Smt. Shyamala Gopinath, DG RBI at Mumbai and this service is now available to the Indian public.

Q3. What is the global theme for World Press Freedom Day 2018?
Critical Minds for Critical Times: Media's role in advancing peaceful, just and inclusive societies
Freedom of Information and Sustainable Development
Let Journalism Thrive! Towards Better Reporting, Gender Equality, and Safety in the Digital Age
Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law
None of the given theme is true
Solution:
Every year, 3 May is a date which celebrated as the World Press Freedom Day to evaluate press freedom around the world, to defend the media from attacks on their independence and to pay tribute to journalists who have lost their lives in the exercise of their profession. This year’s global theme for WPFD is ‘Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law’.

Q4. Name the veteran Artist-Philosopher and founder of Adilabad's Kala Ashram who passed away, recently.
Neeraj Malhotra
Ravinder Sharma
Anjani Sen
Sumkumar Das Gupta
Bhagwan Das
Solution:
Ravinder Sharma, fondly called Guruji, the founder of Adilabad's Kala Ashram died at the age of 65 years. A trained artist, Guruji had been awarded Kala Ratna by the Andhra Pradesh State government in 2014. After bifurcation of the State, the Telangana government awarded him the Ugadi Puraskaram in 2015.

Q5. Name the IAS officer who has been appointed as Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) recently.
Devendra Jhajharia
TS Vijayan
T K Malhotra
Sachdeva Bansal
Subhash Chandra Khuntia
Solution:
Subhash Chandra Khuntia, a 1981-batch Indian Administrative Services (IAS) officer who was a former Karnataka Chief Secretary, has been appointed as Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI).

Directions (6-10): There questions are based on the following English alphabet series.

 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

 Q6. Which letter is the 10th to the right of 11th letter from the left?
T
U
V
F
None of these
Solution:
10th to right of 11th from left= 11+10= 21st from left= U

Q7. Which letter is the 10th to the left of 11th letter from the right?
E
F
G
U
None of these
Solution:
10th to left of 11th from right= 11+10= 21st from right= F

Q8. Which letter is the 10th to the left of 16th letter from the left?
F
Z
U
E
None of these
Solution:
10th to left of 16th from left= 16-10=6th from left= F

Q9. Which letter is the 10th to the right of 16th letter from the right?
F
E
T
U
None of these
Solution:
10th to right of 16th from right= 16-10= 6th from right=U

Q10. Which letter is in the middle between the ninth letter from the right and eighth letter from the left in the given alphabets?
N
O
L
M
R
Solution:
M

Directions (11-15): In the question given below two sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. 

Q11. (I) It would be a good investment for the future 
(II) This house is quite expensive for me now
And
Still
Even
On the other hand
Yet
Solution:
This house is quite expensive for me now. On the other hand, it would be a good investment for the future.

Q12. (I) No matter how many times she tried to reassure herself of that 
 (II) She remained concerned
Though
Still
However
Moreover
Yet
Solution:
Yet, no matter how many times she tried to reassure herself of that, she remained concerned.

Q13. (I) The only remnants of him were his machines 
(II) It was strange being in Quinn's room
And
But
Although
Nevertheless
Until
Solution:
It was strange being in Quinn's room although the only remnants of him were his machines.

Q14. (I) Made beautiful by her radiant smile as she swung a waist-high Talal around 
(II) He recalled his mother, her heavy features
Nonetheless
Till
Still
Yet
Similarly
Solution:
He recalled his mother, her heavy features nonetheless made beautiful by her radiant smile as she swung a waist-high Talal around.

Q15. (I) Natasha had married in the early spring of 1813, and in 1820 already had three daughters 
 (II) A son for whom she had longed and whom she was now nursing
Beside
Besides
Instead
Likewise
On the other hand
Solution:
Natasha had married in the early spring of 1813, and in 1820 already had three daughters besides a son for whom she had longed and whom she was now nursing.

Directions (16-20): What should come in place of question mark (?) in following number series problems? 

 Q16. 2, 1.5, 2.5, 5.25, 12.5, ?
28.75
33.75
31.00
38.5
42.5
Solution:

Q17. 3, 20, 1, 22, –1, ?
12
18
24
30
36
Solution:

Q18. 2, 3, 10, 39, 172, ?
765
446
589
729
885
Solution:

Q19. 20, 12, 26, 15, 32, ?
17
16
21
18
20
Solution:

Q20. 7, 23, -41, 103, -153, ?
243
247
253
189
216
Solution:

               

No comments