TOD




Q1. IDRBT is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. What is the meaning of "D" in IDRBT?
Distance
Derivative
District
Department
Development
Solution:
The Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in 1996, the Institution works at the intersection of Banking and Technology.

Q2. NABARD stands for-
National Bank for Agriculture and Rural Derivative
National Bank for Agriculture and Rural District
National Bank for Agriculture and Rural Development
National Bank for Agriculture and Rural Division
National Bank for Agriculture and Rural Department
Solution:
NABARD stands for National Bank for Agriculture and Rural Development.

Q3. India has released 33.10 Crore rupees to Nepal towards the cost of two road packages of Birgunj-Thori Road being implemented under which of the following projects in Nepal with Government of India’s grant assistance?
Postal Highway Projects
International Highways Development Project
Bharatmala Project
Golden Quadrilateral Project
Project Sadak Sahayata
Solution:
India has released 33.10 Crore rupees to Nepal towards the cost of two road packages of Birgunj-Thori Road being implemented under Postal Highway Projects in Nepal with Government of India’s grant assistance. The amount has been released towards 25% of the tendered cost (including 10% mobilization advance) of the Postal Highway Projects.

Q4. Yoga guru Baba Ramdev's Patanjali launched a new swadeshi messaging application called ________ to compete with WhatsApp.
Shankh
Kimbho
Samvad
Parichay
Doorbhash
Solution:
Yoga guru Baba Ramdev's Patanjali launched a new swadeshi messaging application called 'Kimbho' to compete with WhatsApp. Kimbho caters to private and group chats with free phone and video calling. The tagline of Kimbho is "Ab Bharat Bolega".

Q5. In May 2018, India's biggest lender State Bank of India (SBI) has revised its interest higher on retail fixed deposits or FDs below ____________.
Rs. 50 lakh
Rs. 75 lakh
Rs. 1 crore
Rs. 1.25 crore
Rs. 1.50 crore
Solution:
India's biggest lender State Bank of India (SBI) has revised its interest higher on retail fixed deposits or FDs below Rs. 1 crore. SBI has revision interest rates by up to 25 basis points in select maturities. The interest rate on SBI FDs with a maturity of one year to less than two years has been increased to 6.65% for the public, from 6.4% earlier.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
 " begins his farewell speech" is coded as " U2 Q8 Y1 J3 " 
" very good slogan because " is coded as " U5 N1 K4 U1 " 
" how those days used" is coded as "K8 R5 Y1 G4 " 
 Q6. What is the code for ‘walking’ in the given code language?
Y23
Y7
Y1
Z1
None of these
Solution:


Q7. What is the code for ‘highest’ in the given code language?
Q15
Q9
P5
R5
None of these
Solution:

Q8. What is the code for ‘shout’ in the given code language?
R8
S8
R18
R7
None of these
Solution:

Q9. What is the code for ‘deputy’ in the given code language?
V4
U4
U14
U25
None of these
Solution:

Q10. What is the code for ‘enjoy’ in the given code language?
K5
L15
J5
L5
None of these
Solution:

Directions (11-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word. 
Q11. (I) The bloodiest and most ……………. struggle of the day raged here. 
(II) Another reason for Tim's ………………. behavior is believed to be Katy's substance abuse problems.
amenable
submissive
pliant
Obstinate
agreeable
Solution:
Obstinate: (of an unwelcome situation) very difficult to change or overcome.

Q12. (I) Patriotism is inexorable and, like all ………… monsters, demands all or nothing. 
(II) When his mind was set he was inexorable, ………., without scruple.
insatiable
pleased
deprived
fulfilled
serving
Solution:
Insatiable: (of an appetite or desire) impossible to satisfy.

Q13. (I) Take caution, or he might …………you back into that harmful relationship. 
(II) At one point, the phantasmagoric saboteur briefly metamorphosizes into Adolf Hitler whilst trying to…………. Joe into neglecting his duties.
disenchant
escape
refuse
beguile
sabotage
Solution:
Beguile: trick (someone) into doing something.

Q14. (I) When free from ideological ………………… and legacy dilemmas, states can pursue their self-interest with a free hand. 
(II) The boss has turned down our request to expand the Research and Development Department due to financial ………………...
deterrent
hindrance
liberty
constraints
assignment
Solution:
Constraints: a limitation or restriction.

Q15. (I) According to a number of teachers, the biggest ………………. to working in a small town is the low salary paid to educators 
(II) The cost of research equipment was an………………… to the university's project.
assistance
strength
liberation
allowance
impediment
Solution:
Impediment: a hindrance or obstruction in doing something.

Q16. A person bought 50 pens for Rs. 50 each. He sold 40 of them at a loss of 5%. He wants to gain 10% on the whole. Then his gain percent on the remaining pens should be
15%
40%
50%
70%
80%
Solution:
Let gain percentage on remaining pens is x%
∴ 40 × (-5) + (x) × 10 = 50 × 10 x = 70%

Q17. An article was sold at a profit of 12%. If the cost price would be 10% less and selling price Rs. 5.75 more, there would be profit of 30%. Then at what price it should be sold to make a profit of 20%?
Rs. 115
Rs. 120
Rs. 138
Rs. 215
Rs. 230
Solution:


Q18. A person invested in all Rs. 2600 at 4%, 6% and 8% per annum simple interest. At the end of the year, he got the same interest in all the three cases. The money invested at 4% is:
Rs. 200
Rs. 600
Rs. 800
Rs. 1200
Rs. 1100
Solution:


Q19. A can complete a piece of work in 18 days, B in 20 days and C in 30 days. B and C together start the work and are forced to leave after 2 days and the remaining work is completed by A alone. The time taken by A alone to complete the remaining work is
10 days
12 days
15 days
16 days
24 days
Solution:


Q20. ‘A’ alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?
Rs. 150
Rs. 250
Rs. 300
Rs. 400
Rs. 420
Solution:


               

No comments