TOD




Q1. President Ram Nath Kovind was embarked on a three-nation tour to Greece, Suriname and Cuba recently. Name the capital city of Suriname?
Mogadishu
Aden
Havana
Athens
Paramaribo
Solution:
President Ram Nath Kovind was embarked on a three-nation tour to Greece, Suriname and Cuba recently. Paramaribo is the capital city of Suriname.

Q2. Indian boxers bagged one Gold and two Silver medals at the Umakhanov Memorial Tournament in-
Japan
Canada
France
Russia
Germany
Solution:
Indian boxers bagged one Gold and two Silver medals at the Umakhanov Memorial Tournament in the Russian city of Kaspiysk. Saweety Boora won the coveted yellow metal in the Women’s 75 kg category after beating Anna Anfinogenova (Russia) in the Final.

Q3. How many new iconic sites have been taken up under Phase III of the flagship project Swachh Iconic Places (SIP) of the Swachh Bharat Mission?
Twenty
Fifteen
Ten
One
 Five
Solution:
Ten new iconic sites have been taken up under Phase III of the flagship project Swachh Iconic Places (SIP) of the Swachh Bharat Mission. The project envisioned by the Prime Minister is being coordinated by Ministry of Drinking Water and Sanitation with the support of State governments and local administration.

Q4. Name the cricketer, who has received the prestigious Polly Umrigar Trophy (Cricketer of the Year) award for two consecutive seasons (2016-17 and 2017-18) at the BCCI Annual Awards function.
Yuvraj Singh
Virat Kohli
MS Dhoni
Rohit Sharma
Mithali Raj
Solution:
Indian captain Virat Kohli has received the prestigious Polly Umrigar Trophy (Cricketer of the Year) award for two consecutive seasons (2016-17 and 2017-18) at the BCCI Annual Awards function.

Q5. What is the tagline of Dena Bank?
Pure banking Nothing else
Where Service is a Way of Life
Your Tech Friendly Bank
Trusted Family Bank
Banking for all
Solution:
The tagline of Dena Bank is "Trusted Family Bank".

Directions (6-10): In the following questions, the symbols $, @, %, & and # are used with the following meanings as illustrated below:
‘A $ B' means A is neither greater nor smaller than B
‘A @ B' means A is neither greater than nor equal to B
`A % B' means A is neither smaller than nor equal to B
‘A & B' means A is not smaller than B
‘A # B' means A is not greater than B
In each of the following questions, assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answer

Q6. Statements: 
 W&P, P %G, G @ I, I # N
 Conclusions: 
 I. N%W
 II. N # W
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
Conclusions: I. N%W( Not True) II. N # W (Not true)

Q7. Statements: 
 U @ D, D $ E, E % Y, Y& W
 Conclusions: 
 I. U @ Y
 II. W %D
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
Conclusions: I. U @ Y( Not true) II. W %D ( Not true)

Q8. Statements: 
 Z % N, N # K, K $ M, M @ R
 Conclusions: 
 I. M $ N
 II. M% N
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
Conclusions: I. M $ N ( Not true) II. M% N (Not true)

Q9. Statements: 
 V&D, D %T, K $ T, K # F
 Conclusions: 
 I. V% F
 II. V% K
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
I. V% F( Not true) II. V% K ( true)

Q10. Statements: 
 S $ Q, Q @ B, B &K, K # W
 Conclusions: 
 I. W % K
 II. S @ B
if only conclusion I is true.
if only conclusion II is true.
if either conclusion I or II is true.
if neither conclusion I nor II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
Conclusions: I. W%K ( Not true) II. S @ B (True)

Q11. Three persons A, B and C start running around a circular path. They can complete one round in, 18, 24 and 36 seconds respectively. After how much time they meet first time to each other from start.
108 sec
112 sec
96 sec
92 sec
72 sec
Solution:

Q12. A biker can cross a running train in opposite direction to him in 12 sec. If speeds of biker and train be 72 kmph and 90 kmph respectively, what is the length of train? (Neglect the length of bike)
440 m
640 m
540 m
550 m
660 m
Solution:

Q13. Two persons P and Q can complete a Job alone in 26 days and 39 days respectively. In what time they will finish the work if they work together?
18.6 days
15.6 days
12.6 days
13 days
None of these
Solution:

Q14. The ratio of present ages of Rita and Rakhi is 4 : 7. After 6 years, the ratio of their ages becomes 2 : 3. Find the present age of Rakhi.
23 years
21 years
19 years
24 years
26 years
Solution:

Q15. In how many ways 7 persons can be seated around a circular desk?
740
120
5040
720
600
Solution:

Directions (16-20): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which first part is correct. There are no errors in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts (other than the bold one) is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. If there is no error in any of the given parts, mark (e) .i.e. “No error” as your answer.

Q16. Mr. Shantivaram had on May 30 moved the court seeking(A)/
protection from arrest in the case, saying all evidence(B)/ in the matter appears to be documentary in nature(C)/ which is already of the possession of the incumbent government(D)/ and nothing was to be recovered from him(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Replace ‘of the possession’ with ‘in the possession’ as there should be correct use of the preposition.

Q17. The term of the existing panchayat raj bodies is(A)/ expiring on July 31 and the government’s efforts to(B)/ notify elections and complete(C)/ the process this month has(D)/ hit a legal hurdle(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
No error

Q18. Indeed, the liver is a very important organ in(A)/ the body since it regulates(B)/ the metabolism of, between other(C)/ things, fat in the(D)/ form of lipid droplets(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Replace ‘between’ with ‘among’ as when we talk about more than two objects, we use ‘among’ rather than using ‘between’.

Q19. Ninety years later, we still stay in the same(A)/ uncultured space. Superstars now nurture(B)/ criminal gangs who would hurled(C)/ racial abuses non-stop at(D)/ those who criticise them(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Replace ‘hurled’ with ‘hurl’ as modal auxiliaries will always be followed by the first form of the verb.

Q20. Recently, Indian cinnamon and food products containing(A)/ cinnamon were banned(B)/ in European countries(C)/ due to the high(D)/ content by coumarin(E).
B
C
D
E
No error
Solution:
Replace ‘by’ with ‘of’