TOD




Q1. Who is present Union Minister of Food Processing Industries in Union cabinet?
Hukmdev Narayan Yadav
Maneka Sanjay Gandhi
Giriraj Singh
Ram Vilas Paswan
Harsimrat Kaur Badal
Solution:
Harsimrat Kaur Badal is present Union Minister of Food Processing Industries in Union cabinet.

Q2. Which country has unveiled its long-awaited mascot for the 2020 Olympic Games: a futuristic blue-checked, doe-eyed character with pointy ears and “special powers” that was picked by schoolchildren across mascot-mad?
Germany
Japan
France
Canada
South Korea
Solution:
Tokyo, Japan unveiled its long-awaited mascot for the 2020 Olympic Games: a futuristic blue-checked, doe-eyed character with pointy ears and “special powers” that was picked by schoolchildren across mascot-mad Japan. One has an athletic figure and a strong sense of justice. The other is a cherry blossom-inspired superhero.

Q3. Women and Child Development Ministry has approved projects worth over how much amount under the Nirbhaya fund for eight major cities to make them safer for women?
Rs 1,900 crore
Rs 3,900 crore
Rs 2,900 crore
Rs 5,900 crore
Rs 4,900 crore
Solution:
Women and Child Development Ministry has approved projects worth over Rs 2,900 crore under the Nirbhaya fund for eight major cities to make them safer for women. These cities are Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru, Hyderabad, Ahmedabad and Lucknow. The decision was taken after a meeting of Empowered Committee, which is headed by Women and Child Development Secretary.

Q4. Union Cabinet has approved the establishment of NFRA. What is the meaning of "R" in NFRA?
Random
Regional
Reserve
Reporting
Reports
Solution:
Union Cabinet has approved the establishment of National Financial Reporting Authority (NFRA). NFRA will act as an independent regulator for the auditing profession which was one of the key changes brought in by the Companies Act 2013.

Q5. Apurvi Chandela is relate d to which of the following sports?
Tennis
Chess
Shooting
Boxing
Archery
Solution:
Apurvi Singh Chandela is an Indian shooter who competes in the 10 metre air rifle event. She won the gold medal in the 2014 Commonwealth Games in Glasgow.

Directions (6-6): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions: 

Q6. Statements: 
 N ≤ Z = P < R ≥ T > S > Q
 Conclusion: 
I. N > R
II. R ≥ N
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. N > R (Not True)
II. R ≥ N (Not True)

Directions (7-8): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
 Point B is 5m east of A. point C is 4m south of point B. Point D is 6m east of point C. Point E is 3m north of point D. then find out

Q7. Point E is in which direction with respect to Point A?
North
South
South-east
North-east
None of these

Q8. What is the shortest distance between point B and E.
6m
5m
4m
7m
None of these
Solution:

Q9. Ram is 7th from the left end and Shaymu is 11th from the right end. If only one person sits between ram and shaymu then find the total number of persons to the right of Ram if all are facing north direction?
19
18
17
20
None of these
Solution:

Directions (10-10): Each of the following questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 

Q10. What does ‘kx’ mean in the code language? 
I. ‘ta pa kx’ means ‘girls are beautiful’ in the code language.
II. ‘se li kx’ means ‘They Naughty girls ’ in the code language.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.

Q11. In a pot, the ratio of milk and water is 4 : 1. In another pot, the ratio of milk and water is 7 : 4. In what ratio mixture should be taken from both mixtures to make final mixture so that in final mixture the ratio of milk and water be 41 : 14?
3 : 2
2 : 1
4 : 3
5 : 2
4 : 7
Solution:

Q12. P, Q and R enter into partnership. P advances one-fourth of the capital for one-fourth of the time. Q contributes one-fifth of the capital for half of the time. R contributes the remaining capital for the whole time. How should they divide a profit of Rs. 2280?
350, 400, 1560
200, 320, 1760
400, 500, 1600
250, 300, 1730
None of these
Solution:

Q13. A man can row at 5 km/hr in still water. If the river is running at 1 km/hr it takes him 75 minutes to row to a place and back. How far is the place?
2.5 km
3 km
4 km
5 km
8 km
Solution:

Q14. How much quantity of rice of the price 18 rupees per kg should be mixed with 45 kg of rice having price 26 rupees per kg so that after selling mixture at 25.2 rupees per kg there is a profit of 5%?
30 kg
25 kg
20 kg
15 kg
35 kg
Solution:

Q15. A gave 40% of his monthly salary to B. B spent 20% of this amount on taxi fare. He spent the remaining amount in the respective ratio of 3 : 5 on tuition fees and library membership. If he spent Rs 1720 for membership, what is A’s monthly salary?
Rs 8500
Rs 8600
Rs 7600
Rs 7500
None of these
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

Q16. (A) that highlighted more than just the end of the Ba’ath party’s decades-long reign. Within a month, U.S. President George W. Bush had declared “mission accomplished” in Iraq. 
(B) The war, which began on March 20, 2003, had no legitimate basis, being founded on misleading intelligence information, if not downright lies confusion. 
(C) a 39-foot statue of Saddam Hussein in Baghdad’s al-Fardous Square was brought down under the watch of American troops. It was an iconic moment 
 (D) Fifteen years ago, on April 9, a few weeks into the U.S.-led invasion of Iraq, 
 (E) But one and a half decades later, the country is still fighting the ghosts of the destructive war.
DCAEB
DBACE
DBCAE
DACBE
DEACB
Solution:
DCAEB

Q17. (A) Devise a viable Cauvery scheme soon, stop disruptive protests. The Centre cannot continue 
 (B) The court’s frustration was evident, as the Bench headed by the Chief Justice of India was surprised and disappointed that the Centre had not put a scheme in place or sought an early clarification. 
 (C) For the Centre, it was embarrassing to be asked to demonstrate its bona fides by submitting a draft scheme for the court’s consideration by May 3. 
 (D) to evade its legal obligation to create a mechanism to implement the Supreme Court’s final verdict in the Cauvery dispute. 
 (E) This was the broad message conveyed by the court on Monday when it admonished the government for failing to frame a scheme within the six-week time limit given earlier.
ABCDE
AEDBC
AEBCD
ADECB
ACBDE
Solution:
ADECB

Q18. (A) an absence of ground truths has meant that areas that look green, such as tea estates and commercial plantations, have been counted as forests. 
 (B) Environmentalists stress that it is difficult to believe that India’s forest cover has become more dense in the last two years simply because this process takes much longer. 
 (C) For this, we need a more rigorous integration of the forest policy with other existing environmental legislation and policy. This, in turn, will help decentralise information on forests. 
(D) The point is that there is a need to create mechanisms to calculate our actual forest cover and natural wealth, and this should form the basis for a forest policy. 
(E) Crucially, the claim of new forests being created is questionable. In several consecutive forest reports,
EABCD
EBADC
EDCAB
ECBDA
EABDC
Solution:
EABDC

Q19. (A) I am the first to say that governments shouldn’t over-regulate — they are the ones who want to ensure that people’s data are captured for them — but you can’t expect these companies to play god either. 
 (B) We’ve been dragged into this arena not by choice but by default. We’ve been raising this issue for a while, 
(C) There has to be regulation. 
(D) Where four or five companies have complete monopoly of data and there is no regulation whatsoever, 
 (E) which is problematic.
BDAEC
BDEAC
BEADC
BDCAE
BCADE
Solution:
BDEAC

Q20. (A) Once I visited a friend in Delhi. When the morning papers came, he would take the puzzle page and start attacking the sudoku with whichever pen or pencil at hand, 
 (B) his attitude conveying a victor’s contempt at the loser programme that had set the puzzle. 
 (C) Within minutes he would be done, the extra diabolical puzzle killed in an ugly splatter of pen marks, scratching out, and overwriting. 
 (D) With a sniff only Bengali men of a certain age can produce, he would drop the page and march to the bathroom,
(E) while drinking tea, talking on the phone, playing with his cat, screaming at some guy three floors below for parking too near his car.
ABCDE
ABCED
AECDB
ACDEB
ADBCE
Solution:
AECDB