The Hindu 12.10.2018




Q1. IDBI Bank has announced that _________ has taken charge as the managing director and chief executive officer of the bank.
Anand Mahindra
Sunil Mehta
Rakesh Sharma
Usha Ananthasubramanian
Viral Acharya
Solution:
State-run IDBI Bank has announced that Rakesh Sharma has taken charge as the managing director and chief executive officer of the bank. He has replaced B Sriram.

Q2. The Severe Cyclonic Storm _______ has hit the west-central Bay of Bengal.
KATRINA
HUDHUD
LINA
NARGIS
TITLI
Solution:
The Severe Cyclonic Storm ‘TITLI’ over the west-central Bay of Bengal moved northwards with a speed of about 14 kmph over West-central Bay of Bengal. It is very likely to intensify further into a Very Severe Cyclonic Storm.

Q3. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the merger of the existing regulatory institutions in the skills space - National Council for Vocational Training (NCVT) and the National Skill Development Agency (NSDA) into the ________.
NITV
NCVET
NCDA
NSVTI
SDII
Solution:
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the merger of the existing regulatory institutions in the skills space - National Council for Vocational Training (NCVT) and the National Skill Development Agency (NSDA) into the National Council for Vocational Education and Training (NCVET).

Q4. The theme for International Day of the Girl Child 2018 is _______.
Equal Rights, Equal Opportunities: Progress for All
Empowering Women, Empowering Humanity: Picture it!
A promise is a promise: Time for action to end violence against girls
With Her: A Skilled Girl Force
Investing in Women and Girls
Solution:
Since 2012, 11 October has been marked as the International Day of the Girl. The theme for International Day of the Girl Child 2018 is 'With Her: A Skilled Girl Force'.

Q5. Defence Minister Nirmala Sitharaman has left for Paris on a three-day visit to France. Who is the present president of France?
Edouard Philippe
Emmanuel Macron
Nicolas Hollande
Fran├žois Fillon
Brigitte Macron
Solution:
Emmanuel Macron is the present president of France.

Q6. External Affairs Minister Sushma Swaraj participated in the 17th Council of Heads of Government, CHG, meeting of the SCO. It was held in_______.
Magnolia
Turkmenistan
Kyrgyzstan
Tajikistan
UAE
Solution:
External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj participated in the 17th Council of Heads of Government, CHG, meeting of the Shanghai Cooperation Organization to be held in Dushanbe,

Q7. Saurabh Chaudhary has bagged the Gold Medal in the ongoing Youth Olympic Games in Argentina. He is related to which of the following sport?
Javelin throw
Sprint
Weightlifting
Boxing
Shooting
Solution:
Pistol shooter Saurabh Chaudhary has bagged the Gold Medal in the 10-meter air pistol event in the ongoing Youth Olympic Games in Argentina.

Q8. UK-based charity ‘Oxfam International’s report named ‘Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index was released in which India ranked _____ among 157 countries.
96th
131st
142th
147th
101st
Solution:
UK-based charity ‘Oxfam International’s report named ‘Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index was released in which India ranked 147th among 157 countries analysed and was labeled as “a very worrying situation” with respect to the rising inequality in the country.

Q9. Which of the following country topped Oxfam World Inequality Index 2018?
Denmark
Norway
Finland
Switzerland
Japan
Solution:
Out of 157 countries measured, Denmark topped the list based on its high and progressive taxation, high social spending and good protection of workers. Germany and Finland followed at 2nd and 3rd place. India ranked 147th.

Q10. Recently, who has been chosen as India’s ‘Miss Trans Queen'- 2018?
Nitasha Biswas
Manpreet Brar
Veena Sendre
Veena Malik
Arisha Rani
Solution:
Veena Sendre from Chhattisgarh has been chosen as India's first 'Miss Trans Queen'. Veena defeated Namita Ammu of Tamil Nadu to claim the title at the national-level beauty contest organised in Mumbai.

Q11. Harvinder Singh notched up the men’s individual gold in Asian Para-Games 2018. He is a _______.
Boxer
Weightlifter
Archer
Wrestler
Shooter
Solution:
Archer Harvinder Singh notched up the men’s individual recurve gold. Harvinder defeated China’s Zhao Lixue 6-0 in the W2/ST category final to claim the top honors and take India’s gold tally to seven.

Q12. Name the first Indian company in the service sector which won the Deming Prize for 2018.
Airtel
Jio
Vodafone
Indus Towers
BSNL
Solution:
Indus Towers, world's largest telecom tower company (outside China), won the Deming Prize for 2018, being the first Indian company in the service sector and the fifth in the world to achieve this.

Q13. Who has been announced as the new Secretary General of the PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI)?
Nandan Nilekani
Pravin Srivastava
Isha Dua
Shikha Sharma
Mahesh Y Reddy
Solution:
PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) has announced that Mahesh Y Reddy has taken over as its Secretary General with immediate effect.

Q14. Who has been appointed as the new Chief Statistician of India (CSI)?
Pravin Srivastava
Mahesh Reddy
BVR Subrahmanyam
E. Sreedharan
G. Madhavan Nair
Solution:
The government has appointed 58-year-old Pravin Srivastava, a senior officer with the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI), as the Chief Statistician of India (CSI). Srivastava’s tenure will be till August 31, 2020.

Q15. The International Olympics Committee (IOC) has picked its first African host of any Olympics, formally awarding the 2022 Youth Games to ______.
Kenya
Egypt
Cameroon
South Africa
Senegal
Solution:
The International Olympics Committee (IOC) has picked its first African host of any Olympics, formally awarding the 2022 Youth Games to Senegal.

Q16. Well-known _________ M N Paloor passed away at the age of 86-year due to age-related ailments.
Telugu actor
Malayalam poet
Malayalam actor
Telugu poet
Malayalam singer
Solution:
Well-known Malayalam poet M N Paloor passed away at the age of 86-year due to age-related ailments. Paloor won the Kerala Sahitya Akademi Award, the state's highest literary honour, in 1983 for his collection 'Kalikalam'.

Q17. _______will collaborate with Tamil Nadu e-Governance Agency (TNeGA) to enhance data-driven governance.
SAS Academy for Data Science
IISc- Bengaluru
IIT-Madras
IIIT- Bangalore
Analytix Labs
Solution:
IIT-Madras will collaborate with Tamil Nadu e-Governance Agency (TNeGA) to enhance data-driven governance. Through this engagement, the Robert Bosch Centre for Data Science and Artificial Intelligence (RBC DSAI) at IIT-Madras has agreed to support the State government on various data science and ICT-related challenges.

Q18. ________ and NLC India (NLCIL), formerly Neyveli Lignite Corporation, has signed an MoU to jointly set up 5000 MW of power generation capacity project.
Coal India
ONGC
IOCL
RECI
HPCL
Solution:
Coal India and NLC India (NLCIL), formerly Neyveli Lignite Corporation, will jointly set up 5000 MW of power generation capacity of which 3000 MW would be solar powered while the rest 2000 MW would be coal-fueled.

Q19. Who has been appointed as the new Solicitor General of India?
Rajiv Mehrishi
Harish Salve
Ranjit Kumar
Tushar Mehta
Vinod Rai
Solution:
Additional Solicitor General Tushar Mehta has been appointed as the new Solicitor General of India. The senior lawyer will assume the office of the Solicitor General till June 30, 2020.

Q20. International Day of the Girl Child is celebrated on _________.
5 October
9 October
11 October
14 October
30 September
Solution:
Since 2012, 11 October has been marked as the International Day of the Girl. The theme for International Day of the Girl Child 2018 is 'With Her: A Skilled Girl Force'.

               

No comments