TOD




Directions (1-2): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions: 

Q1. Statements: 
M≥Q≥L<Z>N; P>L>B
Conclusion:
I. M>B
II. P>N
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I.M>B (True)      II.P>N(False)

Q2. Statements:
J=K≥L>M<N; P>M; L=O
Conclusion:
I. O<J
II. O=J
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. O<J(False)      II.O=J(False)

Directions (3): In the question below is given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

Q3. Statements: 
 All abacus is ball.
No ball is cap.
Some cap is desk.
Conclusions: 
I. Some desk being abacus is a possibility.
II. All abacus being cap is a possibility.
None follows
Only I follows
Only II follows
Either I or II follow
Both I and II follow
Solution:

Q4. There are 16 students in a class, consisting of 7 girls and 9 boys. If A, a boy, ranked 7th from top and 4 girls have ranked above A, how many boys are ranked below A?
5
6
8
7
none of these
Solution:
A is 7th from the top, means 6 students are before A, out of which 4 are girls. So, 2 boys are before A. Therefore,9-3=6 boys are ranked below A.

Q5. If 1st letter and 8th letter is interchanged, 2nd with 9th and so on. In the word MISUNDERSTANDING. Then which letter is 4th letter from right end after operation?
M
U
D
E
none of these
Solution:

Directions (6-10): Study the given pie chart carefully to answer the questions that follow. Percentage distribution of students in different courses
 
Total number of students = 6500 

Q6. By what percent students in MBBS are less than students studying in B.Sc. ?
85%
80%
75%
60%
None of these
Solution:

Q7. What is the average number of students studying in all disciplines except Pharmacy. students ?
1231
1120
1131
1327
None of these
Solution:

Q8. If the number of students studying Pharmacy is increased by 12% then what is the nearest new strength of students in Pharmacy approximately?
860
945
862
946
947
Solution:

Q9. What is the ratio of total number of students studying B.Ed and MBA to that of MBBS and B.Sc. ?
11/5
11/9
55/36
12/13
None of these
Solution:

Q10. By what number, number of students in MBA and B.Tech is more or less than that of Pharmacy and B.Sc ?
650
680
675
645
None of these
Solution:

Directions (11-15): In the following questions, five alternatives are given for the bold or given idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the bold or given idiom/phrase. 

Q11. Root and Branch
Completely
To leave a task undone
Rarely
Indirectly
Ending of resources
Solution:
Root and Branch: In its entirety; wholly. Hence ‘Completely’ is the correct meaning of the given idiom.

Q12. A cog in the machine
An unimportant person of a big enterprise.
An important person of an organization.
A person who makes big decisions.
A person who is in high demand by the authorities
A person who speaks useless things
Solution:
A cog in the machine: Someone or something that is functionally necessary but of small significance or importance within a larger operation or organization. Hence ‘An unimportant person of a big enterprise’ is the correct meaning of the given idiom.

Q13. To put one out of countenance
To put a difficulty in the way of progress
To provoke quarrel
To make one feel ashamed
To deceive someone
To recognize someone after a long time
Solution:
To put one out of countenance: to cause to lose composure; embarrass; disconcert. Hence ‘To make one feel ashamed’ is the correct meaning of given idiom.

Q14. Heads will roll
Unconditionally surrendered
Dismissed or forced to resign.
Born in a wealthy family
Resorted to illegitimate practices.
Unpopular opinion
Solution:
Heads will roll: there will be some people dismissed or disgraced. Hence Option B justifies the given idiom.

Q15. Grasp the nettle
Dealt firmly
Accept gladly
Complete failure
Unusually confident
To be under one’s subjugation
Solution:
Grasp the nettle: you deal with a problem or unpleasant task quickly and in a determined way. Hence ‘Dealt firmly’ is the correct meaning of the given idiom.