English 11th Oct 2018




Directions (1-5): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct. 

Q1. How does overtourism ……………… a country like India, where the travel and hospitality sector is an important ………………. of revenue?
implement, work
affect, source
impact, event
attract, desire
effect, factors
Solution:
'affect a country' is contextually correct and meaningful here. Also, in second blank, hospitality sector is referred to as a 'source' of revenue.

Q2. If nations do not mount a ……………………. response against climate change, average global temperatures, which have already crossed 1°C, are likely to cross the 1.5°C mark ………………2040.
punish, around
strenuous, around
feeble, at
effortless, in
serious, among
Solution:
'Strenuous' means requiring or using great effort or exertion. Hence, this adjective correctly qualifies the noun 'response'. Fr second blank, 'around' correctly represents an approximate year 2040.

Q3. Half a degree of warming makes a world of difference to many species …………………chance of survival is …………………. reduced at the higher temperature.
which, high
who, directly
whose, significantly
that, highly
which, sudden
Solution:
'whose' and 'significantly' makes the sentence contextually and grammatically correct.

Q4. The World Wide Web was originally ……………………. as an open platform on which everyone could contribute content so that it could be freely ………………….. by everyone else.
foresee, implemented
assumed, excess
perceive, handled
envisaged, accessed
mean, used
Solution:
Envisage means contemplate or conceive of as a possibility or a desirable future event. Access means the right or opportunity to use or benefit from something. Hence, option d is the correct choice.

Q5. The primary reason we ……………….to social media platforms is not that they host our personal data for free but because they serve as a virtual meeting place where we can …………….. with all the important people in our lives.
repel, contact
attract, mingled
move, mix
drift, motivate
gravitate, interact
Solution:
Gravitate means move towards or be attracted to a person or thing. Interact means act in such a way as to have an effect on each other. Hence, option e is the correct choice here.

Direction (6-8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 

Q6. ADROIT
Clumsy
Incompetent
Dexterous
Gawky
Cloddish
Solution:
Adroit: clever or skilful.
Dexterous: showing or having skill, especially with the hands.

Q7. BEMUSE
Perplex
Enlighten
Illuminate
Irradiate
Kindle
Solution:
Bemuse: puzzle, confuse, or bewilder.
Perplex: complicate or confuse (a matter).

Q8. CAJOLE
Bully
Tyrant
Scourge
Beguile
Tough
Solution:
Cajole: persuade (someone) to do something by sustained coaxing or flattery.
Beguile: trick (someone) into doing something.

Directions (9-10): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 

Q9. INDICT
Arraign
Censure
Impeach
Exonerate
Summon
Solution:
Indict: formally accuse of or charge with a crime.
Exonerate: release someone from (a duty or obligation).

Q10. INCESSANT
Constant
Continual
Perpetual
Intermittent
Unceasing
Solution:
Incessant: (of something regarded as unpleasant) continuing without pause or interruption. Intermittent: occurring at irregular intervals; not continuous or steady.

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) regardless of whether they live in rich or poor countries.But for technology to make a real and sustained contribution to development 
(B) They also lead to the creation of new products. Consumers benefit from these improvements (C) In other words, it must help poor people in their role as producers as well as consumers 
(D) New technologies reduce the prices of goods and services to which they are applied 
(E) it must not only provide better and cheaper products; it must also lead to more higher-paying jobs DBAEC 

Q11. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DBAEC, A
New technologies reduce the prices of goods and services to which they are applied. They also lead to the creation of new products. Consumers benefit from these improvements, regardless of whether they live in rich or poor countries. But for technology to make a real and sustained contribution to development, it must not only provide better and cheaper products; it must also lead to more higher-paying jobs. In other words, it must help poor people in their role as producers as well as consumers.

Q12. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DBAEC, E
New technologies reduce the prices of goods and services to which they are applied. They also lead to the creation of new products. Consumers benefit from these improvements, regardless of whether they live in rich or poor countries. But for technology to make a real and sustained contribution to development, it must not only provide better and cheaper products; it must also lead to more higher-paying jobs. In other words, it must help poor people in their role as producers as well as consumers.

Q13. Which of the following will be the FIFTH sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DBAEC, C
New technologies reduce the prices of goods and services to which they are applied. They also lead to the creation of new products. Consumers benefit from these improvements, regardless of whether they live in rich or poor countries. But for technology to make a real and sustained contribution to development, it must not only provide better and cheaper products; it must also lead to more higher-paying jobs. In other words, it must help poor people in their role as producers as well as consumers.

Q14. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DBAEC, D
New technologies reduce the prices of goods and services to which they are applied. They also lead to the creation of new products. Consumers benefit from these improvements, regardless of whether they live in rich or poor countries. But for technology to make a real and sustained contribution to development, it must not only provide better and cheaper products; it must also lead to more higher-paying jobs. In other words, it must help poor people in their role as producers as well as consumers.

Q15. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DBAEC, B
New technologies reduce the prices of goods and services to which they are applied. They also lead to the creation of new products. Consumers benefit from these improvements, regardless of whether they live in rich or poor countries. But for technology to make a real and sustained contribution to development, it must not only provide better and cheaper products; it must also lead to more higher-paying jobs. In other words, it must help poor people in their role as producers as well as consumers.

               

No comments