TOD




Q1. PM Modi inaugurated the 105th Indian Science Congress recently in _______________.
Gujarat
Manipur
Maharashtra
Assam
Odisha
Solution:
PM Modi inaugurated the 105th Indian Science Congress in Imphal, Manipur. The theme for ISC 2018 is 'reaching the unreached through science and technology'. This event is being held in Manipur for the first time and for the second time in the North-East. Earlier it was held at Shillong in 2009.

Q2. India’s exports grew by ____________ in February-2018 to 25.8 billion dollars as compared with same period in February-2017.
5.5%
4.5%
3.5%
2.5%
6.5%
Solution:
India’s exports grew by 4.5% in February-2018 to 25.8 billion dollars. It was 24.7 billion dollar during the same period in February-2017. This announcement was made by the Commerce Secretary Rita Teaotia.

Q3. The three-day annual Krishi Unnati Mela has held in ______________ with a focus on doubling farmers’ income to create awareness among farmers about the latest agriculture-related technological developments.
Assam
New Delhi
Meghalaya
Maharashtra
Madhya Pradesh
Solution:
The three-day annual Krishi Unnati Mela has held in New Delhi with a focus on doubling farmers’ income. The objective of the event is to create awareness among farmers about the latest agriculture-related technological developments.

Q4. Slovak Prime Minister Robert Fico and his government resigned as a way out of the political crisis triggered by the slayings of an investigative journalist. Who is the President of Slovakia?
Andrej Kiska
Peter Pellegrini
Robert Kalinak
Marian Kotleba
Andrej Danko
Solution:
Slovak Prime Minister Robert Fico and his government resigned as a way out of the political crisis triggered by the slayings of an investigative journalist and his fiancee. Slovak President Andrej Kiska accepted the resignation.

Q5. Finance Ministry has proposed how much percent deduction to companies registered as Farmer Producer Companies with an annual turnover upto Rs. 100 crore on profit derived from such activities, for a period of five years from financial year 2018-19?
10%
80%
90%
100%
50%
Solution:
Jaitley has proposed 100 percent deduction to companies registered as Farmer Producer Companies with an annual turnover upto Rs. 100 crore on profit derived from such activities, for a period of five years from financial year 2018-19.

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer these questions.
3 D K $ P 2 7 # @ 4 J T H 9 * F M R 1 5 % ? 6 8 

 Q6. How many such numbers are there in the above arrangement which are immediately followed by other number and immediately preceded by a consonant?
None
Three
Two
One
None of these
Solution:
P27, R15

Q7. How many such symbols are there in the above arrangement which are immediately followed by a symbol and also immediately preceded by a number?
Two
Three
One
Four
None of these
Solution:
7#@, 5%?

Q8. What will come in place of ‘-‘ in the following series based on the above arrangement ? 
 F1R   M51   J9H   @--
72
JH
T#
TJ
None of these

Q9. If DP : 65; 7@ : ?
1M
RF
1F
RM
None of these
Solution:
D and P are the second and the fifth elements respectively from the left end, whereas 6 and 5 are the second and the fifth elements respectively from the right end of the given series. Since, this pattern follows in rest of the series, so for this question, our answer will be RF (because R and F are the seventh and the ninth elements respectively from the right end of the series).

Q10. How many such consonant are there in the above arrangement which are immediately followed by a number but not immediately preceded by a symbol?
One
Two
Three
Four
None of these
Solution:
TH9, MR1

Q11. The sum of present ages of father and his son is 57 years. 6 years ago, the father was 4 times as old as his son at that time. The present age of son is:
12 years
9 years
15 years
16 years
18 years
Solution:

Q12. A and B are friends and their ages differ by 2 years (B is older than A). A’s father D is twice as old as A and B is twice as old as his sister C. The age of D and C differ by 40 years. Find the age of A and B.
 
 
 
 
None of these
Solution:

Q13. Present age of Rahul is 5 years less than Ritu’s present age. If 3 years ago Ritu’s age was x, which of the following represents Rahul’s age?
x + 2
x – 2
x – 2 + 5
x + 2 + 5
x
Solution:

Q14. A person was asked to state his age in years. His reply was, “Take my age three years hence, multiply it by 3 and then subtract three times my age three years ago and you will know how old I am.” What was the age of the person?
18 years
20 years
24 years
32 years
36 years
Solution:

Q15. Sunil got married 6 years ago. His age is 1 1/6 times his age at the time of his marriage. Three years ago, his son was 3 years old. The ratio of their present age is:
1 : 6
1 : 7
2 : 7
6 : 1
8 : 1
Solution:

Directions (16-20): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases. 

Q16. A piece of cake
a tasty dessert
something easily done
part of someone's happiness
an accomplice
something so much messed up
Solution:
Simple job that can straightforwardly be accomplished
Example- Don’t worry, Sophie – this job interview will be a piece of cake for you – you have all the skills they need and I think you’re absolutely the best candidate.

Q17. A hot potato
an angry person
a controversial group
a useless person
something hard or terrible to handle
a fat person
Solution:
A controversial situation that is awkward to deal with
Example- The issue of gun control is a political hot potato in the United States.

Q18. A bed of roses
luxurious thing
beautiful thing
simple solution
painful deed
easy option
Solution:
An effortless, happy situation
Example- Before separating from family my life was a bed of roses in Australia because my Mom earns for family.

Q19. When pigs fly
foolish matters
funny act
impossible
possible
strange
Solution:
Something that will never happen
Example- I asked my boss if I could go on a two month vacation, he said yes, when pigs fly!

Q20. Miss the boat
miss the train
miss the chance
miss the conversation
miss the tragedy
miss the fun
Solution:
To miss out on something
Example- If you don’t pay attention in class, you’ll miss the boat and do badly in your exams.

               

No comments