THE HINDU 23.10.2018




Q1. As per, Central Board of Direct Taxes (CBDT) time-series data, direct tax-GDP ratio is _____in FY 2017-18.
7.25%
9.68%
5.98%
4.75%
3.25%
Solution:
There is a constant growth in direct tax-GDP ratio over last three years and the ratio of 5.98% in FY 2017-18 is the best DT-GDP ratio in last 10 years.

Q2. Osamu Shimomura recently passed away. He won Nobel award in the field of _______.
Physics
Economics
Peace
Chemistry
Medicine
Solution:
Japanese-born Marine biologist Osamu Shimomura, who won the Nobel Prize in chemistry, has died. Shimomura and two American scientists shared the 2008 Nobel prize for the discovery and development of a jellyfish protein that contributed to cancer studies.

Q3. The 2-day long 12th Asia-Europe Meeting (ASEM) Summit was recently held at ________.
Seoul
Brussels
New Delhi
Beijing
Sochi
Solution:
The 2-day long 12th Asia-Europe Meeting (ASEM) Summit was held in Brussels, Belgium. Indian delegation was led by Mr Venkaiah Naidu. The theme of this years’ ASEM Summit was “Global Partners for Global Challenges”.

Q4. A parliamentary panel will examine the functioning of retirement fund body Employees Provident Fund Organisation (EPFO), its coverage and recovery of arrears. Who is heading the panel?
Kirit Somaiya
Kirti Aazad
Murli Manohar Joshi
Rajyavardhan Singh Rathore
Jitendra Singh
Solution:
A parliamentary panel will examine the functioning of retirement fund body Employees Provident Fund Organisation (EPFO), its coverage and recovery of arrears. The panel will be headed by BJP MP Kirit Somaiya.

Q5. Larsen & Toubro is the only domestic firm featured among the top 25 companies in the Forbes' global 2000 best employers list. What is its rank in the list?
9th
24th
17th
5th
22nd
Solution:
Engineering and construction major Larsen & Toubro is the only domestic firm to be featured among the top 25 companies in the Forbes' global 2000 best employers list that is led by Google parent Alphabet.

Q6. Which of the following company topped the Forbes' global 2000 best employers list?
Amazon
Microsoft
Alphabet
Apple
Facebook
Solution:
Forbes' global 2000 best employers list is led by Google parent Alphabet. Larsen & Toubro is the only domestic firm to be featured among the top 25 companies at 22nd place.

Q7. India, Japan and the U.S. are set to elevate the bilateral air exercise ________to a trilateral format.
Malabar
Cope India
Yudh Abhyas
Indradhanush
Red Flag
Solution:
India, Japan and the U.S. are set to elevate the bilateral ‘Cope India’ air exercise to a trilateral format. The three countries already conduct naval war games under the expanded Malabar naval exercise.

Q8. What is the name of the India’s first luxury cruise ship, which has been recently inaugurated at Mumbai?
Gaganshakti
Garuda
Angriya
Seabourn
Shivaji
Solution:
Angriya, India’s first luxury cruise ship, has been inaugurated at Mumbai. Union minister for shipping Nitin Gadkari and Maharashtra chief minister Devendra Fadnavis flagged-off the cruise which will operate between Mumbai and Goa.

Q9. Which of the following team won Vijay Hazare Trophy recently?
Mumbai
Delhi
Gujarat
Railways
India A
Solution:
Mumbai has defeated Delhi by four wickets to win their third Vijay Hazare Trophy title at M Chinnaswamy Stadium, Bengaluru.

Q10. NITI Aayog has organized the fourth edition of NITI Lecture Series in New Delhi. What was the theme of the event?
AI for ALL: Inclusive Growth with Artificial Intelligence
Artificial Intelligence for Inclusive Growth and Nation Building
AI and its Importance in Nation's Transformation
AI for Mankind: Use It Wisely
AI for ALL: Leveraging Artificial Intelligence for Inclusive Growth
Solution:
The theme for this year is “AI for ALL: Leveraging Artificial Intelligence for Inclusive Growth”. Keynote address was delivered by Jensen Huang, President and Co-Founder, NVIDIA Corporation.

Q11. A UN-backed Green Climate fund has approved more than 1 billion dollars for 19 new projects to help developing countries tackle climate change. Green Climate fund is headquartered at ___________.
Geneva
Nairobi
Paris
Seoul
Burn
Solution:
The Green Climate Fund is headquartered in the Seoul Capital Area of the Republic of Korea.

Q12. The Prime Minister Narendra Modi announced an annual award in the name of _________ for police and paramilitary forces for commendable contributions in disaster relief operations.
Netaji Subhash Chandra Bose
Sardar Vallabhbhai Patel
Ram Prasad Bismil
Atal Bihari Vajpayee
A. P. J. Abdul Kalam
Solution:
The Prime Minister Narendra Modi announced an annual award in the name of Netaji Subhash Chandra Bose for police and paramilitary forces for commendable contributions in disaster relief operations.

Q13. Four Himalayan peaks have been named after former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. These peaks are in _______.
Jammu and Kashmir
Uttarakhand
Himachal Pradesh
Arunachal Pradesh
Sikkim
Solution:
Four Himalayan peaks near Gangotri glacier of Uttarkashi district have been named after former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. Located near Sudarshan and Saifi peaks in Raktvan valley, the peaks have been named Atal-1, 2, 3 and 4.

Q14. What is India's rank as a national brand, according to a report titled ‘Nation Brands 2018’ released by Brand Finance?
7th
3rd
9th
12th
17th
Solution:
India has secured ninth rank out of top 50 valuable national brands, according to a report titled ‘Nation Brands 2018’ released by Brand Finance. India was ranked 8th in last year's report but slipped by a spot to the 9th rank, despite its brand value rose by 5%.

Q15. IFC, International Finance Corporation, the World Bank’s lending arm, has launched its $1 billion masala bond programme in________.
Britain
Asia and Africa
India
The US and Europe
Africa and Europe
Solution:
IFC, International Finance Corporation, the World Bank’s lending arm, has launched its $1 billion masala bond programme in the US and Europe. These bonds are aimed at funding the rapidly expanding investment activities of IFC in India.

               

No comments