TOD




Q1. In the 63rd Filmfare Awards 2018, who was declared as the Best Actor in a Leading Role (Female) category?
Deepika Padukone
Anushka Sharma
Aishwarya Rai
Vidya Balan
Alia Bhatt
Solution:
In the 63rd Filmfare Awards 2018, Vidya Balan for 'Tumhari Sulu' was declared as the Best Actor In A Leading Role (Female) category.

Q2. Where are the headquarters of the Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) situated?
Geneva
Vienna
Brussels
The Hague
None of the given options is true
Solution:
Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 14 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members. OPEC had its headquarters in Vienna, Austria.

Q3. Khajuraho temples were built by rulers of which dynasty?
Chola
Pallava
Chalukya
Chandela
None of the given options is true
Solution:
The Khajuraho Temples in Madhya Pradesh are amongst the most beautiful medieval monuments in India. Originally a group of 85, they are the largest group of Hindu and Jain temples in the world, although only about 25 of them remain today. The Khajuraho Temples were built by the Chandella rulers between AD 900 and 1130, during the golden period of the Chandela dynasty. It is presumed that every Chandella ruler built at least one temple in his lifetime.

Q4. The book `Beyond The Last Blue Mountain' written by R.M.Lala is the biography of which industrialist ?
G.D.Birla
Dhirubhai Ambani
Jamnalal Bajaj
Mukesh Ambani
J.R.D.Tata
Solution:
An exhaustive and unforgettable portrait of India's greatest and most respected industrialist. Written with J.R.D. Tata's co-operation, this superb biography tells the J.R.D. story from his birth to 1993, the year in which he died in Switzerland.

Q5. The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), announced an initiative in association with National e-Governance Division (NeGD). The initiative has been named as _______________.
Cyber Safe India
Cyber Surakshit Bharat
Cyber Security in India
Cyber Safety of India
None of the given options is true
Solution:
The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), announced the 'Cyber Surakshit Bharat' initiative in association with National e-Governance Division (NeGD) and industry partners.

Directions (6-7): Study the following information and answer the questions given: 
Ravi walked 5m towards north from point A and reached point B. He took a right turn from point B and walked 7m and reached point C. He took another right turn from point C and walked 6m to reach point D. Ravi took a right turn from point D and walked 3m to reach point E. From point E Ravi took another right turn and walk 6m and reached point F

Q6. Point F is in which direction with respect to point to A?
North
South
South-east
South-west
North-east
Solution:
(6-7)

Q7. Point E is in which direction with respect to point to C?
North
South
South-east
South-west
None of these

Directions (8-9): Study the following information and answer the questions given below: 
Each of the five friends A, B, C, D and E travel different distances to their workplaces. A travels more than B but less than E. D travels more than only C. The one, who travels the most, travels 30 km. B travels 15 km to his workplace.

Q8. Who amongst the following possibly travels 5 km to the workplace?
A
C
D
E
Either C or D
Solution:
(9-10)
E(30)>A>B(15)>D>C

Q9. Who amongst the following possibly travels 20 km to his workplace?
A
C
D
E
Either C or D

Q10. How many such pairs of letters are there in the word MODERN, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:

Directions (11-15): What will come in place of question mark in the following number series?

Q11. 12, 6.5, 11, 7.5, 10, 8.5, ?
9.5
9
10
10.5
8
Solution:

Q12. 1, 4, 27, 16, 125, 36, ?
512
729
343
216
1331
Solution:

Q13. 13, 10, 4, –5, –17, ?
–34
–32
–22
34
-2
Solution:

Q14. 169, ? , 361, 529, 841, 961
196
225
250
289
441
Solution:

Q15. 0, 6, 24, 60, ? , 210
120
125
211
59
338
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Cogitating: With a frustrated sigh, he sat back and cogitated, going over his various options.
sober
contemplate
sobbing
undeniably
resurrecting
Solution:
Cogitating-think deeply about something; meditate or reflect.
synonyms- think (about), contemplate, consider, give thought to

Q17. Sprinkles : We joined the party, and we all ate sliced fresh tomatoes drizzled with olive oil and sprinkled with chunky sea salt’
enervate
ransacked
shower
casuistry
revile
Solution:
Sprinkles -cover (an object or surface) with small drops or particles of a substance, rain very lightly, a light rain.
synonyms-dredge, dust, powder

Q18. Flutter: The news of her resignation caused quite a flutter.
confusion
steady
vicissitude
waft
verdant
Solution:
Flutter-(of a bird or other winged creature) fly unsteadily or hover by flapping the wings quickly and lightly,(of a bird or other winged creature) flap (its wings) quickly and lightly, a state of excitement or confusion, move with a light irregular or trembling motion,an act of fluttering,a state or sensation of tremulous excitement.
synonyms- flit, hover, flitter, dance, flap, move up and down, beat, quiver, agitate, vibrate, twitch, shake, wag, tremor, wave, rush, surge, flash, stab, flush, tremble, quiver, shake

Q19. Crumbling: She was extremely depressed after her marriage crumbled.
yore
disintegrated
umbrage
yoke
vacuous
Solution:
Crumbling-to break (something) into small pieces, to separate into many small pieces, to fall apart, to break down completely, to stop functioning

Q20. Fractious : The youngest children get fractious and older family members get irritable trying to keep the peace
saunter
savant
irritable
edify
finesse
Solution:
Fractious-(typically of children) irritable and quarrelsome,(of a group or organization) difficult to control; unruly.
synonyms- grumpy, grouchy, crotchety, in a (bad) mood, cantankerous, bad-tempered, ill-tempered, wayward, unruly, uncontrollable, unmanageable