TOD




Q1. What is the name of the program initiated by the govt which is responsible for water supply in around 500 cities?
PMMY Programme
APY Programme
AMRUT Programme
PMGSY
None of the given options is true
Solution:
The Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) programme focuses on water supply to all households in 500 cities.

Q2. What is the name of the portal being developed by the Department of Commerce, that will provide a single window linking all stakeholders?
National Mission Portal
National Saving Portal
National Logistics Portal
National Clean Portal
National Labour Portal
Solution:
The government's plan to develop a National Logistics Portal as a single online window to link all stakeholders will significantly help the logistics industry by dealing with a single ministry.

Q3. Shigmotsav is a famous cultural festival held recently in _____________.
Maharashtra
Odisha
Goa
Karnataka
Assam
Solution:
Shigmotsav has been organized enthusiastically in Goa. Shigmotsav or Shigmo is one of the several cultural festivals of the coastal state and is celebrated through colours, costumes, music, dance and parades.

Q4. Shahzar Rizvi has recently clinched a gold medal with a world record score. He is related with which sports?
Shooting
Archery
Boxing
Wrestling
Skiing
Solution:
Shahzar Rizvi clinched the gold medal with a world record score in his maiden ISSF World Cup appearance. Rizvi shot a world record 242.3 in the 10-metre air pistol event’s final.

Q5. Name the cricketer who has become the youngest captain in international cricket history.
Rajin Saleh
Mohammad Nawaz
Mohammad Asghar
Rashid Khan
Babar Azam
Solution:
The leg-spinner from Afghanistan, Rashid Khan (19-year-old) has become the youngest captain in international cricket history. He now holds the ICC No. 1 rank for bowlers in both the ODIs and T20Is and also became the youngest player ever to hold the top spot for any form of ICC men's ranking.

Q6. A boy travel 100m towards south direction from railway station and then he turn to his right and walk 50m and reach to his coaching class and then he walks again 40m in the west direction and then turns to his right again and walk 100 metre and stop there. Now, How far (in metres) was he away (shortest distance) from the railway station?
90
20
150
100
None of these
Solution:

Q7. Starting from a point P, Mona walked 20m towards South and then she turned left and walked 30m. She then turned again left and walked 20m. She again turned left and walked 40m and reached a point Q. Now, How far and in which direction is the point Q from the point P?
20m West
10m North
10m East
10m West
None of these
Solution:

Directions (8-10): These questions are based on the following information. 
(i) ‘P × Q’ means ‘P is brother of Q’.
(ii) ‘P ÷ Q’ means ‘P is mother of Q’.
(iii) ‘P – Q’ means ‘P is father of Q’.
(iv) ‘P + Q’ means ‘P is sister of Q’.

Q8. Which of the following means ‘M is the daughter of T’?
M + N ÷ J – T
T – J × M ÷ R
M – J × T ÷ K
M + W × R ÷ T
None of these
Solution:

Q9. How is K related to R in the expression: R ÷ T + K?
Daughter
Sister
Niece
Cannot be determined
Mother
Solution:

Q10. Which of the following means D is the grandfather of W?
D – K × T – W
D ÷ K × T ÷ W
D – K × T +W
W ÷ K × T – D
None of these
Solution:

Directions (11-15): For the two given equations I and II. 

Q11. I. 4q² + 8q = 4q + 8 
 II. p² + 9p = 2p - 12
if P is greater than q.
if p is smaller than q.
if p is equal to q.
if p is either equal to or greater than q.
if p is either equal to or smaller than q.
Solution:

Q12. I. 6p² + 5p + 1 = 0 
 II. 20q² + 9q = -1
if P is greater than q.
if p is smaller than q.
if p is equal to q.
if p is either equal to or greater than q.
if p is either equal to or smaller than q.
Solution:

Q13. I. 3p² + 2p – 1 = 0 
 II. 2q² + 7q+ 6 = 0
if P is greater than q.
if p is smaller than q.
if p is equal to q.
if p is either equal to or greater than q.
if p is either equal to or smaller than q.
Solution:

Q14. I. 3p² + 15p = -18 
 II. q² + 7q + 12 = 0
if P is greater than q.
if p is smaller than q.
if p is equal to q.
if p is either equal to or greater than q.
if p is either equal to or smaller than q.
Solution:

Q15.
if P is greater than q.
if p is smaller than q.
if p is equal to q.
if p is either equal to or greater than q.
if p is either equal to or smaller than q.
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

Q16. (A) ‘Safety first’ is the last concern of Indian road users who think they are like the proverbial cat with nine lives. 
 (B) Perhaps our numerous engineering colleges and technical institutes can think of such projects. 
(C) it should be made mandatory to have rumble strips or speed bumps on either side of such crossings. 
 (D) In order to minimise accidents, 
 (E) Powerful blink lights and loud hooters that can be activated just before a train crosses should be thought of.
ACBDE
ABCDE
ADECB
ADCEB
AEDCB
Solution:
ADCEB

Q17. (A) I was feeling rather antsy. 
 (B) Though the precursors had been positive, I was nervous. 
 (C) I am sure it would have been the same had it been an arranged match. 
 (D) I was to be an important member of the new family, a daughter-in-law! 
 (E) With tonnes of expectations and prejudices against this role in society,
BEDCA
BACDE
BDCEA
BCDAE
BCDEA
Solution:
BCDEA

Q18. (A) Once they are a little familiar with us, they want to know how it all did happen! 
 (B) While meeting diverse sets of people is commonplace in metropolitan cities, 
(C) most people want to know the reactions of our parents. And get rather disappointed when we tell them it was all peaceful and smooth. 
 (D) Some don’t believe it. 
 (E) For, how could our parents be so accepting is what many wonder aloud.
ACDBE
ABDCE
ABCDE
ADBCE
AEDCB
Solution:
ABCDE

Q19. (A) the new family and its culture. 
 (B) And I think this is what you call the best of both worlds. 
(C) Today, sambar sadam is as dear to me (if not more) 
 (D) I took my time to assimilate myself into 
 (E) as is rajma-chawal.
DABCE
DACEB
DBCEA
DCBEA
DECBA
Solution:
DACEB

Q20. (A) Soon the big day arrived and it all went off well 
 (B) nobody in the extended family really cared or dared to behave otherwise. 
 (C) There was novelty, fun and joy all around. 
(D) with lots of happiness and a little anxiety. 
 (E) When our parents had taken a positive stance,
ADEBC
ADBCE
ABCDE
ABCED
ACBED
Solution:
ADEBC

               

No comments