7th October IBPS PO Pre Quant




Directions (1-5): Find out the wrong number in the following number series. 

Q1. 14, 29, 41, 63, 65, 131, 133
63
131
29
41
133
Solution:
The series is ×2 + 1, × 1 + 2 alternately

Q2. 2478, 819, 257, 84, 24, 5
257
24
5
819
84
Solution:
The series is ÷ 3 -7, ÷ 3 -6, ÷3 - 5, …..

Q3. 4, 6, 12, 30, 90 , 315, 1240
315
90
6
12
1240
Solution:
The series is × 1.5, × 2, ×2.5, × 3, …..

Q4. 289, 266, 285, 270, 281, 275, 277
266
275
277
281
285
Solution:
The series is – 23, + 19, -15, + 11, -7, + 3, ….

Q5. 7, 13, 49, 295, 2305, 23041
7
13
49
295
2305
Solution:
x2 – 1, x4 – 3, x6 – 5, x8 – 7, x10 – 9 ….
49 × 6 – 5 = 294 – 5 = 289

Directions (6-10): What approximate value will come in place of (?) in the following questions? 

Q6. 63.5% of 8924.2 +? % of 5324.4 = 6827.5862
36
22
17
31
9
Solution:
≈ 63.5% of 8920 +? % of 5320
= 6830 ≈5320×?
=(6830-5664)×100
?≈22

Q7. 5/8 of 4011.93 + 7/10 of 3410.12 =?
4810
4980
4890
4930
4850
Solution:
≈5/8 of 4012 + 7/10 of 3410
 ≈ 2507+2387
=4894≈4890

Q8. 8787 ÷ 343 × √50=?
180
185
195
190
175
Solution:
8787 ÷ 343 × √50
≈25.6 × √49
 =179.2 ≈ 180

Q9. 

18
28
48
37
58
Solution:
d

Q10. 5940 ÷ 28 ÷ 6 = ?
40
35
46
52
27
Solution:
5940 ÷ 28 ÷ 6
 =35.35 ≈ 35

Directions (11-15): In each of the following questions two equations are given. You have to solve the equations and Give answer— 

Q11. 

 if x<y
if x≤y
relationship between x and y cannot be determined
if x≥y
if x>y
Solution:


Q12. 

 if x<y
if x≤y
relationship between x and y cannot be determined
if x≥y
if x>y
Solution:


Q13. 

 if x<y
if x≤y
relationship between x and y cannot be determined
if x≥y
if x>y
Solution:


Q14. 

 if x<y
if x≤y
relationship between x and y cannot be determined
if x≥y
if x>y
Solution:


Q15. 

 if x<y
if x≤y
relationship between x and y cannot be determined
if x≥y
if x>y
Solution:


               

No comments