TOD Rakesh




Directions (1-3): Question consists of five statements followed by five conclusions. Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions does not logically follow from the given statements using all statements together. 

Q1. Statements: 
Some shirt is pant.
All pant is cloth.
No cloth is blazer.
All jeans is blazer.
Some jeans is cap.
Conclusions:
Some shirt is cloth.
Some shirt is not blazer.
No pant is blazer.
Some cap is blazer.
None of these
Solution:

Q2. Statements: 
All jan is feb.
Some jan is march.
All march is april.
No march is june.
Some june is july.
Conclusions:
Some jan is april.
Some march is feb.
Some april is not june.
Some july is april.
None of these
Solution:

Q3. Statements: 
Some nike is lava.
Some lava is rebook.
Some rebook is nokia.
 Some nokia is samsung.
Some samsung is xiomi.
Conclusions:
Some lava is nike.
Some xiomi is samsung.
Some nokia is lava.
Some samsung is nokia.
None of these
Solution:

Directions (4-5): In the questions below are given some conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions either definitely or possibly. Assume the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. 

Q4. Conclusions:
Some yellow is white.
 Some black is not white.
Statements:
Some back is green. No green is white. Some white is pink. All pink is yellow. No yellow is violet.
Some black is white. All white is green. No green is pink. Some pink is yellow. All yellow is violet.
Some pink is yellow. All yellow is violet. No violet is black. Some black is white. All white is green.
Some pink is violet. All violet is yellow. No yellow is black. All black is white. Some black is green.
None of these.
Solution:

Q5. Conclusions: 
Some green is air.
Some air is sky.
Statements:
Some sky is air. All air is blue. Some blue is tree. All tree is green. Some tree is carbon.
Some sky is tree. All tree is green. Some green is carbon. All carbon is blue. Some blue is air.
Some sky is carbon. All carbon is blue. Some blue is air. All air is tree. Some tree is green.
All sky is blue. Some sky is air. Some air is tree. All tree is green. Some green is carbon.
None of these.
Solution:

Q6. A and B are two alloys of gold and copper prepared by mixing metals in the ratio 7 : 2 and 7 : 11 respectively. If equal quantities of alloys are melted to form a third alloy C, find the ratio of gold and copper in C.
7 : 12
14 : 13
7 : 5
2 : 11
11 : 2
Solution:

Q7. The ratio of present ages of two brothers is 1 : 2 and 5 years back, the ratio was 1 : 3. What will be the ratio of their ages after 5 years?
1 : 4
2 : 3
3 : 5
5 : 6
6 : 5
Solution:

Q8. Annual incomes of A and B are in the ratio 5 : 4 and their annual expenses are in the ratio 4 : 3. If each of them saves Rs. 700 at the end of the month, what is the monthly income of A?
Rs. 3500
Rs. 2400
Rs. 4200
Rs. 8400
Rs. 9400
Solution:
Let annual income of A and B be 5x and 4x respectively and their annual expenses be 4y and 3y respectively.

Q9. A water pipe is cut into two pieces. The longer piece is 70% of the length of the pipe. By how much percentage is the longer piece longer than the shorter piece?
140%
400/3%
40%
200/3%
45%
Solution:

Q10. In a certain shop, 9 oranges cost as much as 5 apples, 5 apples cost as much as 3 mangoes, 4 mangoes cost as much as 9 lemons. If 3 lemons cost 48 paisa, price of an orange is?
12 paisa
14 paisa
13 paisa
15 paisa
20 paisa
Solution:

Directions (11-15): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q11. Considering he had played football for only two years, he does it well.
(I) Consider he had played
(II) Considering he has played
(III) Had he considered played
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
All are correct
No correction required
Solution:
As we read the sentence further, we can easily sum up that the sentence is in present tense. Hence it would be preceded by the present form of tense only i.e. Considered he has played.

Q12. You would find the highest mountain only some miles away from the lowest point on the western hemisphere in Death Valley.
(I) You could find the highest mountain
(II) The highest mountain you can find
(III) You can find the highest mountain (a) (b) (c) (d) (e)
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
Here, you can/could find the highest mountain are the best suited alternatives as the sentence can be In both present and past form but ‘would’ cannot be used here as in the given context of the sentence, someone is giving suggestion to someone else.

Q13. He probably didn't realize that his hostility toward SeƱor Medena are being transferred to Jonathan as anxiety.
(I) is being transferred
(II) was being transferred
(III) had been transferred
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
All are correct
No correction required
Solution:
As the sentence is in past form, therefore it should be followed by the past form only i.e. was being transferred.

Q14. To the Scots, an aversion of which he could not remember the: commencement, but which, he owned, had been probably originated. 
(I) have probably originate
(II) had been probably originate
(III) had probably originated
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
As the sentence is in active voice, and the tense used is the past tense. Therefore, had probably originated is the best fitted alternative.

Q15. Because I had to catch the train, and since we were short on time, I had forgot to pack my toothbrush for our vacation. 
(I) I had forgotten to pack my toothbrush for our vacation
(II) I have forgotten to to pack my toothbrush for our vacation
(III) I forgot to pack my toothbrush for our vacation (a) (b) (c) (d) (e)
Only (I) is correct
Only (II) is correct
All are correct
Only (III) is correct
No correction required
Solution:
The given sentence has the structure of conditional sentence and since, the format of conditional sentence says that the principal clause should be in the simple past tense, therefore, I forgot to pack my toothbrush for vacation is the correct alternative here.