TOD




Q1. An event named 'Vision for Future' was held in New Delhi to commemorate 70 years of the Indian and ______ ties.
Italian
Indonesian
Russian
Sri Lankan
Nepalese
Solution:
An event named 'Vision for Future' was held in New Delhi to commemorate 70 years of the Indo-Russia ties. The event sought to expose the youth to the dynamic opportunities of cooperation between the two countries. The program inaugurated at the Pravasi Bhartiya Kendra was organised by the Ministry of External Affairs (Eurasia Division) and the International Federation of Indo-Russian Youth Clubs.

Q2. Losar Festival is Buddhist community festival of _______________.
Assam
Arunachal Pradesh
Odisha
Meghalaya
Sikkim
Solution:
The Buddhist Community of Itanagar celebrated the silver jubilee of the Losar Festival in Arunachal Pradesh. The three-day festival, organized by the Itanagar Buddhist Cultural Society (IBCS) was celebrated with a lot of enthusiasm and traditional zeal.

Q3. The Airports Authority of India (AAI) had participated in the World ATM Congress (WATMC) 2018 being held in-
France
Spain
Russia
India
The USA
Solution:
The Airports Authority of India (AAI) is participating in World ATM Congress (WATMC) 2018 being held in Spain. Now entering its sixth year, World ATM Congress is the world's largest international air traffic management (ATM) exhibition and conference attracting thousands of delegates each year.

Q4. The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU with CSC e-governance Services (CSCeGS) to take a portal to the unserved and the underserved MSMEs. What is the name of that portal?
Sanghmitra portal
Women entrepreneur portal
Nari Shakti Portal
Udyami Mitra portal
None of the given options is true
Solution:
The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU with CSC e-governance Services (CSCeGS) to take Udyami Mitra portal to the unserved and the underserved MSMEs. Udyamimitra.in is a portal to improve the accessibility of credit for the MSMEs. It allows entrepreneurs to apply for a loan without physically visiting bank branches.

Q5. In Union Budget 2018-19, the Government has made a commitment to the welfare of farmers and doubling farmers income by which year?
2024
2020
2022
2028
2026
Solution:
Referring to the Governments commitment to the welfare of farmers and doubling farmers income by 2022, the Finance Minister announced a slew of new schemes and measures.

Directions (6–10): In each of the question, relationships between some elements are shown in the statements(s). These statements are followed by conclusions numbered I and II. Read the statements and give the answer. 

Q6. Statements:
P ≥ Z< R = S, P ≤ V, U > R
 Conclusions:
I. U > Z
II. V > Z
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. U > Z (True) II. V > Z (False)

Q7. Statements:
≥ X = J < P > C > Z ≤ A
Conclusions:
I. Z ≥ C
II. P ≥ X
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. Z ≥ C (False) II. P ≥ X (False)

Q8. Statements:
A < P ≥ S > D, P>H
Conclusions:
I. A ≥ H
II. H > A
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. A ≥ H (False) II. H > A (False)

Q9. Statements:
A ≥ Z> F = S < T, W < F
Conclusions:
I. W < Z
II. A< T
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. W < Z (True) II. A < T (False)

Q10. Statements:
L < Z > A < O > P, L < S 
Conclusions:
I. S < P
II. A < S
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. S < P (False) II. A < S (False)

Directions (11- 15): The following bar graph and table show the total number of students who were appeared for SSC CGL TIER 1 exam in 2016 from five different states and ratio of male to female in them of five different states of India. Study the graph carefully to answer the following questions. 

 

Note: Ratio of male to female remain same for TIER 1 and TIER 2 both.

Q11. If 20% students from Bihar have qualified for TIER 2 then total no. of male students in Bihar who have qualified for TIER 2 is approximately what percent of total no. of students from Bihar who did not qualify for TIER 2?
18%
14%
12%
11%
10%
Solution:

Q12.What is the difference of male and female students from Punjab (in thousands)?
27
22
35
32
18
Solution:

Q13. If three fifth of total students of Delhi are qualified for TIER 2 then what is the ratio of male students who are qualified from Delhi to the total students who were not qualified from Delhi?
12 : 13
13 : 12
10 : 11
11 : 10
9 : 11
Solution:

Q14. What is the difference between average of male students and average of female students who are qualified from all the five states?
20,200
21,100
20,110
Cannot be determined
None of these
Solution:
Here, answer cannot be determined because we don’t know how many students qualified for TIER 2 exam.

Q15. If 10% , 20% and 25% students leave the TIER 1 exam due to some internal reasons in states Bihar, MP and Panjab respectively then what is the ratio of total students who have given the TIER 1 exam from these states respectively?
51 : 40 : 45
40 : 45 : 51
27 : 16 : 25
16 : 27 : 18
27 : 25 : 16
Solution:
Required ratio = 0.9 × 67.5 : 0.8 × 45 : 0.75 × 75
= 27 : 16 : 25

Directions (16-20): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases. 

Q16. Tale of the tape
a concocted story
a false comparison made between the two parties
a story that has become a tale
to compare things especially in the sports
to consider the false stories to be true
Solution:
This idiom is used when comparing things, especially in sports; it comes from boxing where the fighters would be measured with a tape measure before a fight.

Q17. The Mountie always gets his man
the Canadian police have caught their criminals
the mountaineer has reached its destination
the athlete has won the challenge
the person has got its target completed
the American police have got its suspension
Solution:
(Canada) The Mounties are the Royal Canadian Mounted Police and they have a reputation for catching criminals they are after.

Q18. Throw someone under the bus
to make someone meet with the accident
to bring someone under trouble
to push someone before a moving vehicle
to make someone fell ill
to make someone work hard
Solution:
To throw someone under the bus is to get the person in trouble either by placing blame on that person or not standing up for him.

Q19. Till the pips squeak
to try till someone is done with all the available resources
to remain silent
to do something to the limit
to run till someone reach the end of the road
to eat till someone vomits
Solution:
If someone will do something till the pips squeak, they will do it to the limit, even though it will make other people suffer.

Q20. Time is on my side
to have lots of time to do a task
to have lots of opportunities to grab
to move in the wrong direction of wasting time
to have luxury of not to worry about how much time things will take
to delay in doing each and every task
Solution:
If time is on your side, you have the luxury of not having to worry about how long something will take

               

No comments