TOD




Q1. Name the Veteran Bengali film actress and Padmashri awardee who passed away recently at the age of 83.
Namrata Sen
Ruchi Sen Gupta
Priya Bhattacharya
Supriya Devi
Anjali Das
Solution:
Veteran Bengali film actress and Padmashri awardee, Supriya Devi, passed away in Kolkata, following a severe cardiac arrest. She was 83.

Q2. With which of the following country, India has signed four agreements in the field of cultural exchange, an exchange line of credit of $26.9 million, MoU to cooperate in legal matter and an agreement on prevention of human trafficking?
Hungary
Croatia
Cambodia
Denmark
Indonesia
Solution:
India and Cambodia signed four agreements in the field of cultural exchange, an exchange line of credit of $26.9 million, memorandum of understanding to cooperate in legal matter and an agreement on prevention of human trafficking.

Q3. Which of the following state government has recently launched the ‘Shakti’ app for women’s safety in the state?
Arunachal Pradesh
Himachal Pradesh
Punjab
Haryana
Jharkhand
Solution:
The Chief Minister of Himachal Pradesh, Jai Ram Thakur launched the ‘Shakti’ app for women’s safety in the state. The app, which comes with a panic button, was developed by the National Informatics Centre (NIC) of the Himachal Pradesh government.

Q4. In the Australian Open 2018, Roger Federer has defeated Marin Cilic in the finals of men's singles. Marin Cilic is from which country?
Croatia
Romania
Denmark
Hungary
Switzerland
Solution:
In the Australian Open 2018, Roger Federer was the defending champion and successfully defended his title, defeating Marin Cilic in the final. Marin Cilic is from Croatia.

Q5. The Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) and ___________ has signed an agreement for the training of employees of the latter in the area of payment banking.
IPPB
SBI
NABARD
SEBI
BOB
Solution:
The Indian Institute of Corporate Affairs (IICA) and India Post Payments Bank (IPPB) has signed an agreement for the training of employees of the latter in the area of payment banking.

Directions (6-10): Study the information and answer the given questions: 
There are seven people A, B, C, D, E, F, and G. They all were born in different years viz. 1948, 1951, 1963, 1972, 1975, 1992 and 2002 but not necessarily in same order. But the date and month of birth of all these persons are same. The calculation is done with respect to the present year 2017 and assuming months and date to be same. A was born on the even number of years and his age is multiple of 5, but A is not the youngest person. Age of F is equal to double the difference between A and G. Age of E is equal to the difference between the age of B and C, but E is not the youngest among all of them. C was not oldest among all of them. 

Q6. D borns in which of the following year?
1975
1963
1948
2002
1992
Solution:
(6-10)

Q7. How many people are younger than A?
Four
Three
Two
One
None of these

Q8. Who among the following is second youngest?
A
C
D
E
F

Q9. What will be the age of E after six years from now?
60year
48year
51year
31year
None of these

Q10. B was born in which of the following year?
2002
1972
1951
1992
1948

Directions (11-15): Study the following data related to the sales distribution of mobiles phones by five shopkeepers in June, 2017. Total sells of all five shopkeepers in June, 2017 is considered to be 100%. 
 

Q11. Find the total number of Windows phone sold by P and Q together?
1814
1418
1481
1148
1248
Solution:

Q12. Android phones sold by S are by what number more or less than the windows phones sold by R (rounded up to two decimal places)?
20.05%
12.21%
18.54%
15.71%
23.35%
Solution:

Q13. The sells of Q and S increased by respectively in July 2017 than previous month. Find the total mobiles sold by Q and S in July, 2017?
3690
3660
3960
3990
None of these
Solution:

Q14. Find the ratio of number of Windows phones sold by P to that of Window phones sold by R.
11 : 9
4 : 9
5 : 9
5 : 8
7 : 9
Solution:

Q15. Find the difference in the average of Windows phones sold by P and Q and average of Android phones sold by S and T.
20
30
40
5
7
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.  
(A) What made him one of the richest men in the USA?
(B) He had hundreds of men working for him.
(C) And he knew how to handle these knowledgeable men.
(D) What made Andrew Carnegie a successful businessman?
(E) They knew far more about steel than he did.
(F) He was called the steel king, yet he himself knew little about manufacture of steel.

Q16. Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence is DAFBE

Q17. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence is DAFBE

Q18. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence is DAFBE

Q19. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?
F
E
D
C
B
Solution:
The correct sequence is DAFBE

Q20. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?
F
E
D
C
B
Solution:
The correct sequence is DAFBE