TOD




Q1. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port Trust. What is name of that Island?
Majuli Island
Havelock Island
Barren Island
Elephanta Island
Diu Island
Solution:
India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Elephanta Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port Trust, according to the official report.

Q2. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise with the French Navy at the Mediterranean Sea to further deepen combat coordination between the two navies. The Joint exercise is named as ____________.
PARAKRAM
VARUNA
KAUSHAL
GRAMANA
SHAKTI
Solution:
The Indian Navy has begun a joint maritime exercise with the French Navy at the Mediterranean Sea to further deepen combat coordination between the two navies. Guided missile destroyer INS Mumbai, stealth frigate INS Trishul and fleet tanker INS Aditya are taking part in the 'Varuna' exercise.

Q3. The White House has recently named a retired Marine major general ______________ as the new Director of the Secret Service.
Sandish Machol
Sebastian Andrew
Randolph Ailes
Johnnefer Sout
Harrynara Dahol
Solution:
The White House has named a retired Marine major general Randolph Ailes as the new Director of the Secret Service. Ailes was in the Marine Corps for 35 years.

Q4. The World Intellectual Property Day is celebrated globally on __________.
March 28
March 21
April 19
April 28
April 26
Solution:
Every April 26, World Intellectual Property Day is celebrated to learn about the role that intellectual property rights (patents, trademarks, industrial designs, copyright) play in encouraging innovation and creativity.

Q5. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
UCPDC
DICGC
NPA
Home Loan
None of the given options is true
Solution:
Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non Banking Financial Company (NBFC).

Directions (6-10): In the following questions, the symbols $, %, @, © and * are used with the following meaning as illustrated below. 
‘P%Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’
‘P$Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’
‘P©Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’
‘P*Q’ means ‘P is not greater then Q’
‘P@Q’ means ‘P is not smaller than Q’
 Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and given your answer accordingly. 

 Q6. Statements: 
 V©K, K@B, B$M
 Conclusions: 
I. V©B
II. M©K
III. M©V
None is true
Only I is true
Only II is true
Only III is true
Only II and III are true
Solution:

Q7. Statements: 
 D*R, R%F, F$T
Conclusions: 
I. F%D
II. F$D
III. T©R
Only I is true
Only II is true
Only III is true
Only either I or II is true
Only either I or II and III are true
Solution:

Q8. Statements: 
 N@D, D*K, K$A
Conclusions: 
I. K@N
II. A©D
III. N$A
None is true
Only I is true
I and II are true
I and III are true
All are true
Solution:

Q9. Statements : 
 K@T, T$N, N©R
Conclusions: 
I. R$K
II. N*K
III. K$N
None of true
Only I is true
Only II is true
Only III is true
All are true.
Solution:

Q10. Statements: 
 W%K, K©F, D$F
Conclusions: 
I. D$K
II. D$W
III. F@W
Only I and III are true
Only I and II are true
Only II and III are true
All, I, II and III are true
None of the above
Solution:

Directions (11-15): Two equations I and II are given below in each question. You have to solve these equations and give answer 

 Q11.   
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:

Q12.   
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:

Q13.   
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:

Q14.   
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:

Q15.   
if x < y
if x > y
if x ≤ y
if x ≥ y
if x = y or no relation can be established
Solution:

Directions (16-20): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (A) to (E), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

 Q16. Make
They didn't have much money but they somehow managed to make do.
After he left the office he made straight at home.
The ship made it to port.
His girlfriend caught him making it with another girl.
I can't make anything of it at all.
Solution:
After he left the office he made straight for home.
make do- to proceed or do what you can with the things that you have even though you do not have what you want
 make for (something)-to go toward (a place) quickly
make it-to reach a particular place, goal, etc.
make (something) of (something or someone) : to have or form an opinion about (something or someone)

Q17. Hold
She wanted to introduce herself to him but she held back out of shyness.
He held several thousand dollars in case of an emergency.
They are holding firm on their refusal to proceed.
He held off as long as he could.
The steps are slippery; you'd better hold on to the railing.
Solution:
He held several thousand dollars back in case of an emergency.
hold back-to stop yourself from doing something
hold (something) back or hold back (something)-to not allow (something) to be seen or known by someone to keep (something)
hold firm-to refuse to change what you have been doing or believing
hold off-to wait to do something

Q18. Hang
She says she'll hang in until she makes the business work.
He had a terrible cold that hung on all spring.
The gang hangs out at the corner store.
Let me talk to her before you hang to the phone.
After all this time, you're just going to hang it up?
Solution:
Let me talk to her before you hang up the phone.
hang on - to keep happening or continuing
hang in-She says she'll hang in until she makes the business work.
hang out - to be or stay somewhere for a period of time without doing much
hang together-to stay with someone-If we just hang together a while longer, I know that we can work out our problems.
hang up -hang up or hang up (something) or hang (something) up : to end a telephone connection by putting the handset on its base or by turning the telephone off
hang it up- to stop doing something

Q19. Move
I remember when our neighbors first moved in.
He was 20 when he moved in of his parents' house.
It's been a lovely evening, but it's time we were making a move.
We'd better move it if we don't want to be late.
The project is finally starting to move ahead.
Solution:
He was 20 when he moved out of his parents'
house. move in-to start living in a house, apartment, etc.
move in on (someone or something) : to move closer or nearer to (someone or something that you are trying to reach, get, etc.)
move on-to leave your house, apartment, etc., and go to live somewhere else
make a move- to leave a place
move it -to start moving or going quickly
move ahead/along-to make progress

Q20. Pay
She has to pay back the $100 she borrowed.
I went to the bank to pay in a cheque.
Each month she pays into an account that can be used for medical expenses.
It's great to see that all of our hard work has finally paid up.
The prize money will be paid out over the course of five years.
Solution:
It's great to see that all of our hard work has finally paid off.
pay back- pay back (something) or pay (something) back : to return (an amount of money) that someone allowed you to borrow
pay in (something) or pay (something) in - to put (money) in an account
pay into -Each month she pays into an account that can be used for medical expenses.
pay off-to produce a result that you want
pay out -to give (an amount of money) to someone usually over a period of time

               

No comments