TOD




Q1. Name the lender that has appointed Radhakrishnan Nair as an additional (independent) director of the bank for five years.
HDFC Bank
Axis Bank
ICICI Bank
IDFC Bank
SBI
Solution:
ICICI Bank's board has appointed Radhakrishnan Nair as an additional (independent) director of the bank for five years.

Q2. Khangchendzonga National Park also Kanchenjunga Biosphere Reserve is a National Park and a Biosphere reserve located in-
Arunachal Pradesh
Meghalaya
Assam
Tripura
Sikkim
Solution:
Khangchendzonga National Park also Kanchenjunga Biosphere Reserve is a National Park and a Biosphere reserve located in Sikkim.

Q3. What is the capital of Denmark?
Copenhagen
Stockholm
Bern
Madrid
Abuja
Solution:
Copenhagen, Denmark’s capital, sits on the coastal islands of Zealand and Amager.

Q4. Ajay Tamta is a politician from Uttarakhand, India and he is currently Minister of State in the Ministry of Textiles. Where is the constituency of Ajay Tamta?
Tehri Garhwal
Garhwal
Nainital
Almora
Haridwar
Solution:
Ajay Tamta is a politician from Uttarakhand, India. He's currently Minister of State for Textiles and also Member of Parliament from Almora constituency in Uttarakhand.

Q5. India has surpassed which of the following country to become one of the world's five largest military spenders, according to the Swedish arms watchdog Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) Report.
Russia
Japan
Saudi Arabia
France
Iran
Solution:
India has surpassed France to become one of the world's five largest military spenders, Swedish arms watchdog Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) Report.

Directions (6-10): In the given questions, assuming the given statements to be true. Find which of the given four conclusions numbered I, II, III and IV is/are definitely true and give your answer accordingly. 
Q6. Statement: 
M > U > L ≤ N; L ≥ Y > A 
Conclusions: 
I. M ≥ Y 
II. M > N
None follows
Only I follows
Either I or II follows
Only II follows
Both I and II follow
Solution:
Conclusions:
I. M ≥ Y (Not True)
 II. M > N (Not True)

Q7. Statement: 
J ≥ A > D = E; L < A < M 
Conclusions: 
I. M < J 
II. J ≥ L
None follows
Only I follow
Either I or II follows
Only II follows
Both I and II follow
Solution:
Conclusions:
I. M < J (Not True)
II. J ≥ L (Not True)

Q8. Statement:
P<Q=R≥S; R<L≤ T
Conclusions:
I. P < T
II. Q ≥ L
None follows
Only I follow
Either I or II follows
Only II follows
Both I and II follow
Solution:
Conclusions:
I. P < T (True)
II. Q ≥ L (Not True)

Q9. Statement:
O<P≤ R>S; Z < A < P
Conclusions:
I. O < A
II. R>O


None follows
Only I follow
Either I or II follows
Only II follows
Both I and II follow
Solution:
Conclusions:
I. O < A (Not True)
II. R>O (True)

Q10. Statement:
 A=B<C<D; B≤ M<N
Conclusions:
I. A < N
II. C >M
None follows
Only I follow
Either I or II follows
Only II follows
Both I and II follow
Solution:
Conclusions:
I. A < N (True)
II. C >M (Not True)

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

Q11. Our brains and our minds are the (11)........... of the same time frame as the universe. Hence, we cannot think anything (12)........... what exists in the Universe. Thus, our widest dreams and imaginations have roots and templates (13)............ in the Universe and points to the existence of ideas and designs beyond our surroundings. We can (14)............. this knowledge base through (15)............. mental faculties via sanyam and yoga.
brand
cause
products
stock
fruit
Solution:
products

Q12. Our brains and our minds are the (11)........... of the same time frame as the universe. Hence, we cannot think anything (12)........... what exists in the Universe. Thus, our widest dreams and imaginations have roots and templates (13)............ in the Universe and points to the existence of ideas and designs beyond our surroundings. We can (14)............. this knowledge base through (15)............. mental faculties via sanyam and yoga.
close
beyond
inside
after
apart
Solution:
beyond

Q13. Our brains and our minds are the (11)........... of the same time frame as the universe. Hence, we cannot think anything (12)........... what exists in the Universe. Thus, our widest dreams and imaginations have roots and templates (13)............ in the Universe and points to the existence of ideas and designs beyond our surroundings. We can (14)............. this knowledge base through (15)............. mental faculties via sanyam and yoga.
about
another
somewhere
where
elsewhere
Solution:
somewhere

Q14. Our brains and our minds are the (11)........... of the same time frame as the universe. Hence, we cannot think anything (12)........... what exists in the Universe. Thus, our widest dreams and imaginations have roots and templates (13)............ in the Universe and points to the existence of ideas and designs beyond our surroundings. We can (14)............. this knowledge base through (15)............. mental faculties via sanyam and yoga.
contact
access
open
enter
connive
Solution:
access

Q15. Our brains and our minds are the (11)........... of the same time frame as the universe. Hence, we cannot think anything (12)........... what exists in the Universe. Thus, our widest dreams and imaginations have roots and templates (13)............ in the Universe and points to the existence of ideas and designs beyond our surroundings. We can (14)............. this knowledge base through (15)............. mental faculties via sanyam and yoga.
high
delighted
registered
enhanced
puzzled
Solution:
Enhanced

Directions (16-20): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? (Note: you are not expected to calculate the exact value.) 
Q16. 180% of 25501 + 50% of 28999 =?
62400
64000
60400
64200
60800
Solution:


Q17. 324.995 × 15.98 ÷ 4.002 + 36.88 =?
1300
1337
1240
1380
1440
Solution:


Q18. 1164 × 128 ÷ 8.008 + 969.007 =?
18800
19000
19200
19600
19800
Solution:


Q19. 69.008% of 699.98 + 32.99% of 399.999 =?
615
645
675
715
815
Solution:


Q20. 783.159 + 49.1437 × 31.779 – 58.791 =?
2290
5000
12800
2550
22880
Solution:


               

No comments