TOD




Q1. The United Nations Universal Children's Day is celebrated every year on ____________.
November 22
November 23
November 20
November 21
November 25
Solution:
The United Nations Universal Children's Day is celebrated every year on November 20 to promote international togetherness and improve children's welfare around the world. The theme of UCD 2017 is 'Kids Take Over'.

Q2. A Guarantee Agreement for IBRD loan of USD 98 million and Grant Agreement for USD 2 million for the _________________ was signed with the World Bank.
Renewable energy across the country
Shared Infrastructure for Solar Parks Project
development of banks of India
Rural Development
Globalization
Solution:
A Guarantee Agreement for IBRD/CTF loan of USD 98 million and Grant Agreement for USD 2 million for the “Shared Infrastructure for Solar Parks Project” was signed with the World Bank.

Q3. On the 2nd Anniversary of which scheme, the Government of India signed four MoUs under with the State of Nagaland and with four Union Territories (UTs) for operational improvements.
Antyodaya Anna Yojana
Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
Standup India
Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY)
Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
Solution:
On the 2nd Anniversary of Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY), the Government of India signed four MoUs under the Scheme with the State of Nagaland and with Union Territories (UTs) of Andaman & Nicobar Islands, Dadra & Nagar Haveli & Daman & Diu for operational improvements.

Q4. Name the India’s nominee to the International Court of Justice (ICJ) who was re-elected to the fifth and the last seat of the world court.
Dalveer Bhandari
Saurabh Taneja
Rajiv Kumar Gauba
Raj Leela Rawat
Gokul Nathan
Solution:
India’s nominee to the International Court of Justice (ICJ) Dalveer Bhandari was re-elected to the fifth and the last seat of the world court after Britain withdrew its candidate from the election.

Q5. The Indian government has announced an allocation of ________________ over 2 years for the recapitalization of public sector banks.
Rs 30.74 lakh crore
Rs 2.11 lakh crore
Rs 17.53 lakh crore
Rs 12.43 lakh crore
Rs 9.27 lakh crore
Solution:
The Indian government has announced an allocation of Rs 2.11 lakh crore over 2 years for the recapitalization of public sector banks.

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions. 
A, B, C, D, E, F, G and H are seated in a straight line but not necessarily in the same order. Some of them are facing south while some are facing north.
Only two people sit right of H. Two people sit between H and C. A sits second to right of C. Two people sit between A and G. G does not sit adjacent to C. B sits third to right of F. F does not sit adjacent to C. Immediate neighbor of B faces opposite direction (Opposite direction means if one neighbor faces north direction then other faces south and vice-versa). Those who sits on the extreme ends of the line faces opposite direction (Opposite direction means if one neighbor faces north direction then other faces south and vice-versa). D does not sit adjacent to E. Immediate neighbor of D faces same direction (Same direction means if one neighbor faces north then other also faces north and vice-versa). B sits second to left of D and both face same direction. Immediate neighbor of H faces opposite direction (Opposite direction means if one neighbor faces north direction then other faces south and vice-versa). B faces towards north direction. 

 Q6. How many people sits left of F?
Three
Four
No one.
Five
One
Solution:
(6-10)

Q7. Who sits second to the left of C?
A
B
D
F
Cannot determined

Q8. How many person sit between H and C?
Two
Both (C) and (E)
Five
One
Four

Q9. Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
C
E
D
F
H

Q10. Who sits to the immediate right of E?
G
H
B
A
C

Directions (11-15): Study the following table carefully and answer the following question. 
 The table represents the cost of production and profit percentages over the years 2009 to 2013 of two e-commerce companies Amazon and Flipcart.

Note: - A few values are missing. It is expected that the candidate should calculate the missing values, if it required to find answer for the questions given below.

Q11.If the profit for the year 2013 of company Flipcart is Rs. 174 lakhs, what will be the average of values of profit percentage over all the years
42
30
41
37
None of these
Solution:

Q12.If total cost of production of Amazon and Flipcart in year 2010 is 700 lakhs and also the cost of production of Flipcart in 2010 is same as that of Amazon in 2011 then what is the ratio of profit of Amazon and Flipcart in the year 2010?
9 : 4
5 : 9
4 : 5
10 : 11
Can’t be determined
Solution:

Q13.Find the average of sales of company Flipcart in 2011 and 2012 together?
Rs. 579 lakhs
Rs. 527 lakhs
Rs. 677 lakhs
Rs. 585 lakhs
Rs. 713 lakhs
Solution:

Q14. For company Amazon, if the ratio of profits in 2009 and 2010 is 64 : 51, then what is the cost of production in 2010 (in lakh) ?
Rs. 340
Rs. 240
Rs. 260
Rs. 220
None of these
Solution:

Q15. If cost of production of Amazon is decreased by 20% in 2014 than 2013 and sales of the same company increased by 25% in 2014 over 2013 then what will be the profit of company Amazon in 2014(in lakhs)?
420.75
425.5
435
450
None of these
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following Five sentence (A), (B), (C), (D)and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph in accordance with the LAST statement given In the question. 
 A. In fact, during the nascent years of the Soviet Union, a time when most economists were in awe of central planning, a few rebel economists raised serious doubts about the utopian plans of Communist revolutionaries.
 B. Not all economists, however, were as blind to the fatal weaknesses of the Communist economic system as Samuelson.
 C. In the 1961 edition of his bestselling economics textbook, American economist Paul A. Samuelson predicted that the Soviet Union’s centrally planned economy would surpass the size of the American economy in just a few decades.
 D. This led to a famous, but now forgotten, economic debate over the possibility of collectivist economic planning.
 E. As the country failed to perform as well as he expected, Samuelson kept postponing the year when the Soviet Union would race past the U.S. until it eventually disintegrated.
 LAST : The 100th anniversary of the Russian revolution is a good time to remember it.

Q16. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
F
C
D
E
B
Solution:
CEBAD is the correct sequence. Statement C initiates the paragraph, followed by E. Statement B is the third statement as it brings transition.

Q17. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
B
C
D
E
A
Solution:
CEBAD is the correct sequence. Statement D is best supported by Last statement given.

Q18. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
C
B
E
A
D
Solution:
CEBAD is the correct sequence. Statement C initiates the paragraph.

Q19. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
A
E
D
B
C
Solution:
CEBAD is the correct sequence.

Q20. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
E
A
B
F
D
Solution:
CEBAD is the correct sequence. Statement E follows C.

               

No comments