TOD




Directions (1-2): Drishti starts moving towards her west direction for 7km, then turns to south west(45◦ in anticlockwise direction) and walks 10 km to reach Disha’s house. From Disha’s house she turns to west direction and walks 5km. then she takes a left turn and walks 6km and then finally a left turn again and walks 5km to reach office. 

Q1. How far and in which direction is Disha’s house from Drishti’s office?
5km, north
6km, south
4km,east
6km, north
none of these
Solution:
(1-2)

Q2.What is the shortest distance between Drishti’s initial point and final point?
5km
5√7 km
4√2 km
4km
can’t be determined

Q3.Pointing towards a man Sumit said “ he is father in law of my maternal uncles only sister”. How is the man related to Sumit?
father
uncle
grandfather
cousin
none of these
Solution:

Q4. A certain number of persons are sitting in a row facing north. Rakesh sits 12th from the left and Suresh is 15th from the right. What is the total number of persons sitting , if Rakesh is 7th to the left of Suresh?
32
33
34
31
can’t be determined
Solution:
Rakesh is 7th left to Suresh , who is 15th from right end, so Rakesh is 22nd from right end
So, the total number of persons= 12+22-1=33

Q5. If in a certain code “ glow spark light bright” is coded as “so la ti do” and “ spark moon sun bright” is coded as “la re do mi” ,then what is the code for bright?
mi
re
la
so
can’t be determined
Solution:
Code for bright may be “la/do”

Directions (6-10): A dealer purchased 6 old washing machines of 6 different companies from OLX and sold them in market. Given below is the data showing cost price, selling price and profit/loss percentage. 

Q6. Cost price of Panasonic washing machine is what percent of selling price of Videocon washing machine? (approximate)
38%
40%
42%
44%
46%
Solution:

Q7. If there have been a profit of 18% on Videocon washing machine instead of 18% loss, then the new S.P. is how much more than the original S.P.?
4439
4429
4427
4437
4247
Solution:

Q8. Profit percentage on Godrej washing machine is what percent more/less than profit percentage on LG washing machine?
50% more
150% more
250% more
50% less
150% less
Solution:

Q9. What is the ratio between loss percentage of Whirlpool washing machine to loss percentage of Samsung washing machine?
2 : 3
3 : 2
3 : 5
2 : 5
None of these
Solution:

Q10. What is the overall profit/loss percentage? (approximate)
2.1% profit
3.1% profit
4.1% profit
3.1% loss
2.1% loss
Solution:
Overall cost price of all washing machines together =9375+18750+12325+10385+4050+14360=69245
Overall selling price of all washing machines together =7968.75+21375+10106.5+14019.75+5022+12924=71416

Directions (11-15): Each question below has two blanks with five alternatives, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank best fits the meaning of the sentence as a whole. 

Q11. One of the major critiques of the examination system is that it __________ to a spirit of __________ competition among the students.
result, defective
accompanies, adequate
develops, intense
leads, unhealthy
takes, severe
Solution:
leads, unhealthy
Leads to: to begin a process that causes something to happen and here the former part before the connector ‘that’ simply implies that it causes in a resulting action. Moreover, proper usage of preposition also makes Option D meaningful.
Again the use of word critiques which means a report of something such as a person's work or ideas, that examines it and provides a judgment, especially a negative one clarifies the possibility of the other word conveying a negative sense. Hence ‘unhealthy’ is a right choice.

Q12. The governmental __________ spurred dramatic improvements in the way waste management is __________ out in many hospitals.
rule, thrown
plans, conduct
crusade, done
efforts, carried
venture, disposed
Solution:
efforts, carried
Efforts: a vigorous or determined attempt and use of word spurred right after it which stands for anything serving to urge or encourage makes the option D meaningful.
And second word Carry out: to put into execution makes option D of correct usage.

Q13. Asha __________ her team with a lot of skill and the __________ increase in the sales by the team is a measure of her success.
dominates, poor
condemns, sudden
manages, significant
directs, worthless
overpowers, exceptional
Solution:
manages, significant
Here the sense of sentence is positive which begs for positive meaning words. Hence options other than C are of no usage here. As Manage stands for succeed in surviving or in achieving something despite difficult circumstances and Significant stands for sufficiently great or important to be worthy of attention; noteworthy. Hence option C is correct.

Q14. On being asked for the passport, he __________ to his dismay that he had __________ to bring it along with him to the airport.
shocked, failed
realized, forgotten
pleaded, neglected
understood, lost
recognized, missed
Solution:
realized, forgotten
Realize: become fully aware of (something) as a fact.
Forget: fail to remember.
Hence option B is a correct option.

Q15. A famous economist says that the government should do more to __________ jobs in the area in order to curb the __________ rate of unemployment.
create, rising
need, increasing
employ, high
invent, growing
generate, slowing
Solution:
create, rising
Create: bring (something) into existence.
Rising: going up, increasing, or sloping upward.
Option A is the right pair to be used altogether.