TOD




Directions (1-5): Each of the questions below consist of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer 

Q1. Who is uncle of T? 
I. P, who is brother of M and father of T.
II. M is father of S. R is mother of T’s sister.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both sentence 1 and 2 we can say that M is uncle of T.

Q2. Among A, B, C, D, E and F, who is heaviest? 
I. F is heavier than D but lighter than A.
II. D is heavier than C and E.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From1 - A>F>D , From 2- D> C/E
From Both- A>F>D>C,E
But we did not know about B from both the statement.

Q3. What is code of Black ? 
I. "Black and white cow "is coded as- “sh th mh nh." “All are white ground" is coded as “th zx cv bh” .
II." Only cow are animal" is coded as-” mh bh nx wq”.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From 1-We cannot decide. From 2- We cannot decide.
From Both-We cannot decide also.

Q4. How is P related to E? 
I. P is the son of X.E is the daughter of X.
II. E is the brother of P's only sister X. E is the son of Y.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Q5. V, W, X, Y and Z are sitting in a row. If Y is sitting middle of the row, who is sitting second from left? (All are facing north.) 
I. Z is sitting immediate right of Y, but on the left of W. X does not sit any of the extreme end of line.
II. X always sits at either of the extreme ends. Neither Y nor W is an immediate neighbour of X.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Directions (6-10): Rearrange the following statements (A), (B), (C), (D) & (E) in the correct sequence and answer the following questions given below. 
(A) The current form or forms of money is pulled from circulation
(B) And retired, often to be replaced with new notes or coins
(C) It occurs whenever there is a change of national currency
(D) Demonetization is the act of stripping a
(E) Currency unit of its status as legal tender

Q6. Which is the FIRST sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
A
B
C
D
E
Solution:
(Demonetization is the act of stripping a currency unit of its status as legal tender. It occurs whenever there is a change of national currency: The current form or forms of money is pulled from circulation and retired, often to be replaced with new notes or coins)
The correct sequence is DECAB; D

Q7. Which is the FIFTH sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
E
C
D
A
B
Solution:
B

Q8. Which is the THIRD sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
A
C
D
E
B
Solution:
C

Q9. Which is the SECOND sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
A
B
D
E
C
Solution:
E

Q10. Which is the FOURTH sentence of the sequence after the rearrangement of the above sentences?
A
C
E
D
B
Solution:
A

Directions (11-15): Find the missing term in place of question mark (?) in the following number series. 

Q11. 7, 30, 66, 117, 186, ? , 400
255
276
287
278
308
Solution:

Q12. 4, 9, 17, 36, ? , 143, 283
72
70
68
141
69
Solution:

Q13. 123, 340, 724, ?, 2186
1320
2184
1324
1322
2190
Solution:

Q14. 2, 4, 7, 12, 23, ?
56
67
43
148
76
Solution:

Q15. 129, 142, 181, ?, 337, 454
324
298
272
220
246
Solution: