Sentence Improvement ENG 10.11.2018




Directions (1-5): Which of the following phrases (I), (II), or (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., "No correction required" as the answer. 

Q1. My father, M.A. Sreenivasan, was the Convener of the Chamber of Princes and was applauding both by V.P. Menon, then Secretary of the States Ministry, and Patel for having integrated the princes into the Union of India. 
(I) was applauded both by 
(II) were applauded both by 
(III) was applauded both with
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
Only (I) is correct here. 'was applauded both by' will be used here as the sentence is in past tense and the subject of the sentence is singular – ‘M.A. Sreenivasan’.

Q2. Patel was dressed in dhoti-kurta and was a devoted disciple of Gandhi and his practiced of simplicity and humility. 
(I) and his practice of simple 
(II) and him practice of simplicity 
(III) and his practices of simplicity
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (I) and (III) are correct
Only (III) is correct
No correction required
Solution:
Only (III) is correct. 'His' pronoun will be used for 'Patel'and 'practices' will be used here for ‘simplicity and humility’.

Q3. People seem to have forgotten that the statue is of a man who had not wanting to make a claim to be taller, but be one among the people. 
(I) whose has not wanted to 
(II) who had not wanted to 
(II) Whom has not wanted to
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
Only (II) is correct. Reflexive pronoun 'who' is used for humans (in this case – for Patel) and ___________________________ is used for subjective cases.

Q4. It’s not a cake for a birthday, nor one for afternoon tea, but it’s perfect to eat tissue-wrapped from a pocket, or after the fireworks to making you feel warm and alive on a cold November night. 
(I) to made you feel warm and alive 
(II) to have make you feel warm and alive 
(III) to make you feel warm and alive
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
'to make you feel warm and alive' is the correct form here.

Q5. Imagine if the ₹2,989 crore spent on the statue were used to, say, fund the rehabilitation of the tribal people and the farmers who are agitating of livelihood and compensation around the Narmada river. 
(I) who are agitating for livelihood 
(II) who are agitate for livelihood 
(III) whom are agitating for livelihood
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
Only (I) is correct. 'who are agitating for livelihood' is grammatically and contextually correct here.

Q6. Patel should be remembered as we remember Gandhi — for his attitude, lifestyle of simplicity and his dedication to the affirmation of Indian democracy. 
(I) to the affirmate of Indian democracy. 
(II) to the affirmation for Indian democracy. 
(III) to the affirmating of Indian democracy.
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
No correction required.

Q7.We has been witnessed in recent years to rapid, and unprecedented, changes in our society, economy, and polity. 
(I)We have been witness in 
(II) We has been witness in 
(III) We have been witnessing in
Only (I) is correct
Only (III) is correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
'We have been witness in' will be used here as 'to' is used in latter part of the sentence.

Q8. Increases in per capita income, discretionary spending capability, attractiveness of India as a market and as a destination of foreign investment, have all reinforced the centrality of the Indian mass media system. 
(I) have all reinforce the centrality 
(II) had all reinforcing the centrality 
(III) have all reinforcing the centrality
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (I) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
No correction required.

Q9. Media entrepreneurship today is a necessary condition for any growing business enterprise, a political party, and even individuals seeking to leveraged public influence for private gain. 
(I) seek to leverage public influence 
(II) seeking to leverage public influence 
(III) seeking to leveraging public influence
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
Only (II) is correct
No correction required
Solution:
Only (II) is correct. 'ing' form ( change it to – ‘gerund form’ ) of seek shows the continuing nature of the action. Also, 'to' will be followed by first form of verb so 'to leverage' is correct here.

Q10. The time taken to settle court cases deters individual citizens, and even corporate entities, from seeking legal options and forcing the searching for alternative tools of administrative justice and facilitation for grievance redressal. 
(I) forces the search for alternative tools 
(II) forced the search for alternative tools 
(III) force the search for alternative tools
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
All are correct
No correction required
Solution:
The correct answer should be option (a) as the subject here is ‘The time taken’

Q11. In most developed countries, rules on cross-ownership and multiple-ownership are intend to prevent the emergence of monopolies and cartels and promote competition. 
(I) is intended to prevent 
(II) are intended to prevent 
(III) was intended to prevent
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
Only (II) is correct. 'Rules' is a plural subject so ‘are’ will be used. Also, 'intended' will be used in place of 'intend'.

Q12. India is among the few democracies without active media watch groups engaged in objective analyses of the media, discerning prejudices and latent biases, and subject the media to a dose of their own medicine. 
(I) subjecting the media to a doses of their own medicine. 
(II) subjecting the media to a dose of there own medicine. 
(III) subjecting the media to a dose of their own medicine.
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
Only (III) is correct. 'subjecting the media to a dose of their own medicine.' is grammatically and contextually correct here.

Q13.The practice of education suffers when universities are run by people with little understanding of academic norms and values. 
(I) run by people for little understanding 
(II) running by people with little understanding 
(III) run from people with little understanding
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
No correction required.

Q14. It would be facile to see the gunning down of five Bengali men in Bisonimukh-Kherbari, near Tinsukia in Upper Assam, on November 1 as an isolated act of violent or even another of the periodic erupt against non-Assamese people in the State. 
(I) as an isolated act of violence or even another of the periodic eruptions 
(II) as an isolation act of violence or even another of the period eruptions 
(III) as an isolated act for violence or even another from the periodic eruptions
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
Only (I) is correct.'as an isolated act of violence or even another of the periodic eruptions ' is s grammatically and contextually correct here.

Q15. Bad sanitation is India’s worst-kept secret, but recent data from Uttar Pradesh show that in spite of working in mission mode to expand sanitation, 87% of faecal sludge expelled from toilets in urban areas is untreated. 
(I) in spite of work in mission mode to expand sanitation 
(II) in spite of working in mission mode to expanding sanitation 
(III) in spite of working in mission mode to expanded sanitation
Only (I) is correct
Both (I) and (II) are correct
Both (II) and (III) are correct
All are correct
No correction required
Solution:
No correction required

               

No comments