TOD




Q1. The MPC of India is a committee of the Reserve Bank of India that is responsible for fixing the benchmark interest rate in India. What is the meaning of "P" in MPC?
Policy
Production
Purchase
Product
Primary
Solution:
The Monetary Policy Committee of India is a committee of the Reserve Bank of India that is responsible for fixing the benchmark interest rate in India.

Q2. Paris Agreement (PACC) which entered into-force on 04th November 2016. It is related to-
Global Warming
Climate Change
Pollution
Fuel Consumption
Carbon Copy
Solution:
The aim of this article is to promote the awareness about the United Nations (UN) historic ‘Paris Agreement on Climate Change (PACC)’ which entered into-force on 04th November 2016.

Q3. Loan disbursed under MUDRA yojna is insured by-
SEBI
Banking Lokpal
CGTMSE
RBI
DICGC
Solution:
Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE), has established itself as an important institution in facilitating flow of collateral free credit to units in micro and small enterprise (MSE) sector in the last 17 years of its existence. Loan disbursed under MUDRA yojna is insured by CGTMSE.

Q4. The Varishtha Pension Bima Yojana 2017, a pension scheme for senior citizens, was approved by the Union Cabinet. It provide an assured pension based on a guaranteed rate of return of 8 per cent for-?
25 years
20 years
15 years
10 years
5 years
Solution:
The Varishtha Pension Bima Yojana 2017, a pension scheme for senior citizens, was approved by the Union Cabinet. Varishtha Pension Bima Yojana 2017 will provide an assured pension based on a guaranteed rate of return of 8 per cent for 10 years.

Q5. _____________ is a specific division of banking related to the creation of capital for other companies, governments and other entities.
Narrow Banking
Current Banking
Universal Banking
Retail Banking
Investment banking
Solution:
Investment banking is a specific division of banking related to the creation of capital for other companies, governments and other entities.

Directions (6-8): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
‘Q ÷ R’ means ‘Q is father of R’
‘Q × R’ means ‘Q is wife of R’
‘Q + R’ means ‘Q is son of R’
‘Q – R’ means ‘Q is sister of R’

Q6. How is C related to A, in the given expression A – B + C × D?
Father
Mother
Sister
Daughter
None of these
Solution:

Q7. Which of the following statements is true if the given expression is true? 
M × L + N –O
M is daughter of O
L is father of O
N is husband of L
L is son of N
None of these
Solution:

Q8. What will come in place of question mark (?) if it is given that V is mother-in-law of W in the following expression? 
W ÷ P + C – T ? V – Q
÷
+
×
None of these
Solution:

Q9. In a row of students facing north, B is 18th from the left and third to the right of D, who is 15th from the right end. How many students are there in the row?
30
20
33
29
None of these
Solution:
Total number of students is the row
= (18 + 15 – 4) = 29 students

Q10. How many such pairs of letters are there in the word DEFINITELY each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet?
Six
Seven
Eight
Nine
More than nine
Solution:

Q11. If the ratio of boys to girls in a class is B and the ratio of girls to boys is G, then 3 (B + G) is:
Equal to 3
Less than 3
More than 3
Less than one-third
None of these
Solution:

Q12. A driver’s income consists of his salary and tips. During one week, his tips were five-fourths of his salary. What fraction of his income came from tips?
Four-ninths
Five-ninths
Five-eights
Five-Fourths
None of these
Solution:

Q13. A sum of Rs 18750 is left by a father will be divided between two sons of 12 and 14 years of age, so that when they attain maturity at 18, the sum (principal + interest) received by each at 5 per cent simple interest will be the same. Find the sum allotted at present to each son.
Rs 9000, Rs 9750
Rs 8000, Rs 1750
Rs 9500, Rs 9250
Rs. 10000, Rs. 8750
None of these
Solution:

Q14. A bottle is full of dettol. One-third of it is taken out and then an equal amount of water is poured into the bottle to fill it. This operation is done four times. Find the final ratio of dettol and water in the bottle.
13 : 55
20 : 74
16 : 65
10 : 48
74 : 20
Solution:

Q15. Vijay purchased two different kinds of alcohol. In the first mixture, the ratio of alcohol to water is 3 : 4 and the second mixture it is 5 : 6. If he mixes, the two given mixtures and makes a third mixture of 18 litres in which the ratio of alcohol to water is 4 : 5, the quantity of the first mixture (whose ratio is 3 : 4) that is required to make 18 litres of the third kind of mixture is:
6
7
8
9
11
Solution:

Directions (16-20): Each of the following questions has a paragraph from which a sentence has been deleted. Three statements are given, from which any number of statements can fit and provide coherent meaning to the paragraph. From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way. 

Q16. The insolvency Ordinance will not be an optimal solution if its implementation doesn’t recognize three crucial factors. First, all efforts must be made to allow well-intentioned promoters to bid for their companies that are in the insolvency row. Keeping them out through a maze of rules doesn’t conform to best global practices. It will likely result in lower bids, as banks fear, and it makes policy seem more moralising than logical. So, it’s important that there’s complete clarity that if a promoter is willing to pay 100% of the final sale price in cash upfront, he should be allowed to bid. ____________________________ 
(I) Also, since the bad loan problem has been building up over a few years, allowing only businesses with less than year-old NPA accounts seems unrealistic.
(II) To be sure, conditions like strict personal guarantees, hypothecation of tangible assets that are, say, twice the value of the loan can be incorporated.
(III) and related, the rule that keeps out those whose loan accounts have been classified as non-performing assets (NPA) for more than a year, needs to be relaxed.
Select the most appropriate option
Only I
Both I and II
Only II
Only III
All I, II and III
Solution:
Correct Choice is C.I can be ruled out as it goes tangent to the theme of the passage. III can be eliminated as clearly it can't be the closing statement. Rather II is the most appropriate choice.

Q17. The World Inequality Report 2018 released by the World Inequality Lab last week says that income inequality in India has increased since economic liberalisation. This, it notes, is in contrast to the earlier decades when inequality dropped under socialist policies. As expected, the finding has been used by many to argue that the rich should be taxed more to help the poor. _________________ 
(I) More people will be attracted towards professions and businesses that offer higher returns, which in turn will drive up the incomes of the new entrants while driving down the returns of incumbents.
(II) They enjoy higher incomes from better jobs and investments, which allows them to outbid the poor to purchase various goods.
(III) The logic is that the rich get richer at the expense of the poor, so taxes that redistribute wealth are only a rational response to inequality. Select the most appropriate option
Only I
Both I and II
Only II
Only III
All I, II and III
Solution:
Correct Choice is D.

Q18. For nations to progress in the 21st century and become part of the fourth industrial revolution, they need to link their development policies to the central theme of establishing a strong knowledge-based economy. This requires diversion of national resources to education, science, technology and innovation (ESTI) ___________________________. 
(I) It is also vitally important that appropriate funding should be made available in our national development plans
(II) so that an ecosystem is created where new ideas can be quickly translated into commercial products and processes.
(III) In order to develop a knowledge economy, a core element is that of institutional reforms.
Select the most appropriate option
Only I
Both I and II
Only II
Only III
All I, II and III
Solution:
Correct Choice is C.

Q19. Facebook has more active monthly users than China has people. It also has one of the most advanced facial recognition technologies, first deployed in 2010, and honed consistently since then. Now, the social media behemoth is offering its users security, through surveillance. It will notify people if their photographs are uploaded by a third party — even if they haven’t been “tagged” — and gives them the option to remove or report the picture. The new feature will undoubtedly help in preventing fake profiles and allow users greater control over how their image is used online. On the other hand, _____________________________. 
(I) But there is a trade-off here, one which has often been made before — between privacy and security.
(II) In the past, however, as with the Patriot Act in the aftermath of 9/11 in the US, it was with the state and government that the social contract was struck.
(III) giving Facebook control over one’s image requires a high degree of faith in a system, whose primary commitment is, like all profit-making enterprises, towards fiduciary accountability rather than ethical concerns over the privacy and security of its users. Select the most appropriate option
Only I
Both I and II
Only II
Only III
All I, II and III
Solution:
Correct Choice is D. I and II can be logically ruled out as it do give coherent meaning to the passage.

Q20. The engineering profession in the country is riddled with paradoxes. India produces more engineers than China and the US combined. But in the past seven years, several reports have pointed out that India’s engineering institutes do not provide state-of-art skills. A NASSCOM survey of 2011, for example, pointed out that only 17 per cent of the engineering graduates in the country are employable. ___________________________________________________ 
(I) This signalled a mismatch between the demands of industry and the technical education system.
(II) That affiliated universities use as a base to prepare their own syllabus.
(III) Its affiliated institutes will have to pull up their socks in order to ensuring the competitiveness of Indian industry.
Select the most appropriate option
Only I
Both I and II
Only II
Only III
All I, II and III
Solution:
Correct choice is option A. II and III do not fit in continuation to the given paragraph. In III "Its affiliated institutes...." gives no coherent meaning to the sentence.