TOD




Directions (1-2): In the given questions, assuming the given statements to be true. Find which of the given four conclusions numbered I, II, III and IV is/are definitely true and give your answer accordingly. 

 Q1. Statement: 
 M > U > L ≤ N; L ≥ Y > A
Conclusions: 
 I. M ≥ Y
II. M > N
III. N ≥ Y
IV. M ≥ A
Only either II or III is true.
Only IV and either I or III are true.
Only IV is true.
Only II is true.
Only III is true.

Q2. Statement: 
 J ≥ A > D = E; L < A < M
Conclusions: 
I. M < J
II. J ≥ L
III. M ≥ J
IV. E > M
Only II is true.
Only I and III are true.
None is true.
Only II and IV are true.
Only I and II are true.

Directions: (3-5): In the following questions, the symbols @, $, #, © and % are used with the following meaning as illustrated below. 
‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P % Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
Now, in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the four conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly. 

Q3. Statements: 
 R # J, J $ D, D @ K, K % T
Conclusions: 
 I. T # D
 II. T @ D
 III. R # K
IV. J $ T
Only either I or II is true
Only III is true
Only III and IV are true
Only either I or II and III are true
None of these
Solution:
(3-5)

Statement= R > J ≥ D = K ≤ T

Q4. Statements: 
 T % R, R $ M, M @ D, D © H
 Conclusions: 
 I. D % R
II. H # R
III. T © M
IV. T % D
Only I is true
Only I and IV are true
Only I and III are true
Only II and IV are true
None of these
Solution:
Statement= T ≤ R ≥ M = D < H

Q5. Statements: 
 M @ B, B # N, N $ R, R © K
Conclusions: 
I. K # B
II. R © B
III. M $ R
IV. N © M
Only I and III are true
Only I and II are true
Only II and IV are true
Only II, III and IV are true
None of the
Solution:
Statement= M = B > N ≥ R < K

Directions (6-10): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. 

Q6. Hence, summarizing all these pundits, every Indian who was looking for a job was disappointed with multiple job offers.
was shocked
was threatened
was besieged
was helpless
was exhausted
Solution:
'was besieged' means was surrounded. This alternative suits the statement as every Indian who has been talked about in the passage is surrounded by the jobs.

Q7. Perhaps the only thing the government needs to do now is to set up youth counseling centers across the country to help India’s youth decide which of their many job offers they should call, and match their career aspirations.
they should ignore
they should choose
they should ponder upon
they must consider
they need to grab
Solution:
'they should choose' as the suggestion has been made in the context of the passage which government has to do now in order to help people in selection of their jobs.

Q8. The issue of jobs is a global issue that is emerging all major economies today, including the developed ones.
that profits
that should ignore
that is challenged by
that was facing
that is confronting
Solution:
'that is confronting' means that which is causing distress. Hence, the issue of jobs mentioned in the context is a global distressful one.

Q9. There will be no wondering if, almost by a magical act, the Academy will present before us a writer who many of us had not known, but will now be the richer for being pushed to difficulties, as it did most recently in 2014 when it awarded French novelist Patrick Modiano.
being motivated to excel
being noticed to reveal
being ignored to condemn
being nudged to read
being exasperated to exhaust
Solution:
'being nudged to read' means being pushed to notice as the writer who was earlier not known to the others will now gain the attention of the everyone.

Q10. He is an improver, and counsels that the mark of a good translator, as it is of an editor, is to be able to determine what needs fixing in order to establish the dignity of task and help it be the best it can be to achieve its purpose.
to reduce the pressure of the work
to maintain the integrity of the work
to examine the level of the task
to maintain the status of the work done
to ignore the guidelines of the task
Solution:
'to maintain the integrity of the work' as the person's quality has been talked about whose expertise helps in maintaining the integrity of the work.

Q11. Simple interest on a certain sum at 7 p.c.p.a for 4 years is Rs. 3584. What will be the compound interest on the same principal at 4 p.c.p.a. in two years?
Rs. 1054.48
Rs. 1044.48
Rs. 938
Rs. 1064.84
Rs. 1144.48
Solution:

Q12. Average score of a cricketer in 13 matches is 42 runs. If the average score in the first 5 matches be 54 runs, what is the average score in the last eight matches?
36.5
35.4
34.5
38.5
32.5
Solution:

Q13. The average of five positive numbers is 308. The average of first two numbers is 482.5 and the average of last two numbers is 258.5. What is the third number?
224
58
121
68
78
Solution:

Q14. The ratio of roses and lilies in a garden is 3 : 2 respectively. The average number of roses and lilies is 180. What is the number of lilies in the garden?
144
182
216
360
108
Solution:

Q15. In how many different ways can the letters of the word ‘HAPPY’ be arranged?
120
140
60
70
80
Solution:

               

No comments