TOD




Directions (1): Study the information carefully and answer the questions given below. 

Q1. Statements: 
 Q ≥ R, P >R, P = O ≥ T, S ≥ U>Q
Conclusions: 
I.S ≥ R
II.P > T
III.Q < T
IV.U > R
Only I is true
Only II is true
Only III is true
Only IV is true
All are true
Solution:
Only IV is true
S≥U>Q≥R<P=O≥T

Q2. A has only 2 sons B and C. B is husband of D. E is mother-in-law of D and F. H is son of F. How is A related to H?
Grandfather
Father
Brother
Father-in-law
Uncle
Solution:

Q3. Among P, M, R, T and J each having a different height, J is taller than R and T and shorter than P and M. Who among them is the tallest?
P
M
P or M
R
None of these
Solution:
P, M > J > R, T

Directions (4-5): In each question below are given some statements followed by five conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions definitely does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. 

Q4. Statements:
Some books are pens.
No pen is pencil.
Some pens are eraser.
No eraser is pencil.
No book is eraser.
Some pens are pencils.
Some erasers are pens.
Some erasers are not Pencil.
Solution:

Q5. Statements:
All gates are doors.
Some gates are bottles.
Some doors are clips.
Some doors are bottles
Some clips are bottles
Some clips are gates
No door is bottle
Some bottles are gates.
Solution:

Q6. A boat takes 9 hr to travel a distance upstream and takes 3 hr to travel the same distance downstream. If the speed of the boat in still water is 4 kmph, then what is the speed of the stream?
4 kmph
3 kmph
6 kmph
2 kmph
8 kmph
Solution:

Q7. A man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favour of the stream. The ratio of the speed of the boat (in still water) and the stream is:
2 : 1
3 : 1
3 : 2
4 : 3
1 : 3
Solution:

Q8. The ratio of number of balls in bags x, y is 2 : 3. Five balls are taken from bag y and 3 balls are dropped in bag x. Number of balls are equal in each bag now. Number of balls in each bag now is
45
19
30
25
24
Solution:

Q9. In a certain examination, the number of those who passed was 4 times the number of those who failed. If there had been 35 fewer candidates and 9 more had failed, the ratio of passed and failed candidates would have been 2 : 1, then the total number of candidates was :
135
155
145
150
160
Solution:

Q10. A dishonest trader marks up his goods by 80% above than its cost price and gives discount of 25%. Besides he gets 20% more amount per kg from wholesaler and sells 10% less per kg to customer. What is the overall profit percentage?
80%
60%
70%
85%
75%
Solution:

Directions (11-15): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q11. The Brightline Initiative is a non-commercial coalition of leading global organizations will be dedicated to helping executives bridge the expensive and unproductive gap between strategy design and delivery.
 (I) dedicated to helping
(II) had been dedicated to helping
(III) dedication to helping
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(II)
No correction required
Solution:
The Brightline Initiative is a non-commercial coalition of leading global organizations dedicated to helping executives bridge the expensive and unproductive gap between strategy design and delivery- As the given statement is a description about an organization, the phrase 'will be dedicated to helping' is incorrect here.

Q12. As China moves beyond manufacturing and becomes a leader in innovation, it has created new opportunities. 
 (I) it will create new opportunities
(II) it had created new opportunities
(III) it creates new opportunities
Only (III)
Only (II)
Only (I)
Both (I)&(III)
No correction required
Solution:
As China moves beyond manufacturing and becomes a leader in innovation, it creates/will new opportunities- option (I) & (II) are the best suited alternatives/replacements as the Principal clause of sentence is in simple present tense. Thus, present perfect form in the subordinate clause is irrelevant to the context of the statement.

Q13. He has clearly broken his promises and he was reluctant to pay attention to the need to undo the injustice done to Shyam.
(I) he has reluctant to paying attention
(II) he is being reluctance to paying attention
(III) he had been reluctance to pay attention
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (II)&(III)
No correction required
Solution:
No correction required

Q14. Norway, the happiest country in 2017, was nudge out of the top spot by Finland.
 (I) is nudged out of the
 (II) has nudged out of the
 (III) will nudged out in the
Only (I)
Only (II)
Both (I)&(II)
All (I),(II)&(III)
No correction required
Solution:
Norway, the happiest country in 2017, is/has nudged out of the top spot by Finland- as option (I) & (II) are the only one that are grammatically and fits here.

Q15. Electricity is less user-friendly than oil. It was hard to store, it loses its oomph when shipped over long distances, and its transmission and distribution require hands-on regulation.
(I) It has hard to store
(II) It is going to hard store
(III) It is hard to store
Only (II)
Only (III)
Both (II)&(III)
Only (I)
No correction required
Solution:
Electricity is less user-friendly than oil. It is hard to store, it loses its oomph when shipped over long distances, and its transmission and distribution require hands-on regulation- The given statement is in present form. Hence, option (III) is the only option which is present form of tense.