TOD




Q1. The cost price of three varieties of apples namely A, B and C is Rs. 20/kg, Rs. 40/kg and Rs. 50/kg respectively. Find the selling price of one kg of apple in which these three varieties of apple are mixed in the ratio of 2 : 3 : 5 such that there is a net profit of 20%?
Rs. 48
Rs. 48.6
Rs. 49.2
Rs. 49.8
Rs. 42.9
Solution:

Q2. A person bought two tables for Rs. 2200. He sells one at 5% loss and the other at 6% profit and thus on the whole he neither gains nor loses. Find the cost price of each table.
Rs. 1500, Rs. 700
Rs. 2000, Rs. 200
Rs. 1200, Rs. 1000
Rs. 1100, Rs. 1100
Rs. 1050, Rs. 1150
Solution:

Q3. A sells goods to B at five-thirds to that rate of profit at which B has decided to sell it to C. C, on the other hand, sells it to D at one-third the rate of profit at which B sold it to C. If D gives Rs. 2145 to C at 10% profit, how much did A buy it for?
Rs. 1000
Rs. 2000
Rs. 1500
Rs. 1800
Rs. 1600
Solution:

Q4. Uday wants to sell 40 chairs. If he sells them at Rs. 156 per chair, he would be able to sell all the chairs. But for every Rs. 6 increment in price, he will be left with one additional unsold chair. At what selling price would he be able to maximize his profits (assuming unsold chairs remain with him)?
Rs. 198
Rs. 192
Rs. 204
Rs. 210
Rs. 120
Solution:

Q5. A merchant makes a profit of 20% by selling an article. What would the percentage change have been in the profit percentage had he paid 10% less for it and the customer paid 10% more for it with respect to previous selling price?
120%
125%
133.33%
150%
11.111%
Solution:

Directions (6-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any)

Q6. After retiring she spent (A) / most of her time teaching young (B) / doctors and motivating themselves (C) / to work in rural areas. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Here, Objective case should be used. Hence, ‘doctors and motivating them’ should be used.

Q7. Since this foreign bank has (A) / not performed very good this year (B) / it will not be setting (C) / up any new branch. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Word ‘well’ is used as an Adverb. Hence, ‘not performed very well this year’ will be a correct usage.

Q8. Our Chairman is deeply concerned (A) / about the environment (B) / and plans to take some steps to reduce the (C) / pollution caused by our factories. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
The group of words ‘pollution caused by these/the factories’ will be a correct usage.

Q9. He was afraid that his parents (A) / would not allow him to (B) / make the film so he did (C) / not tell them about it. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Q10. I was previously posted (A) / in Singapore and it (B) / took me a long time (C) / to accustom to the food. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Here, ‘to accustom myself to the food/to get accustomed to the food’ will be a correct usage.

Directions (11-15): In these questions, the symbols @, #, $, * and © are used with different meanings as follows. 
‘A @ B’ means ‘A is smaller than B.’
‘A # B’ means ‘A is either smaller than or equal to B’.
‘A $ B’ means ‘A is greater than B.’
‘A * B’ means ‘A is either greater than or equal to B.’
 A © B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B.’ In each question, three statements showing relationships have been given, which are followed by two Conclusions I and II. Assuming that the given statements are true, find out which conclusion(s) is/are definitely true.

Q11. Statements: 
H # Q, Q @ F, L $ F
Conclusions: 
I. L $ H
II. H # F
If only Conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either Conclusion I or Conclusion II is true
If neither Conclusion I nor Conclusion II is true
If both Conclusion I and II are true
Solution:
(11-15)
> = $
< = @
≤ = #
≥ =  *
==©

H ≤Q<F<L

Q12. Statements: 
 J $ T, T @ V, V # M
Conclusions: 
I. T # M
II. J © M
If only Conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either Conclusion I or Conclusion II is true
If neither Conclusion I nor Conclusion II is true
If both Conclusion I and II are true
Solution:
J>T<V≤M

Q13. Statements: 
 U # D, D @ R, R © T
Conclusions: 
I. U @ R
II. T $ D
If only Conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either Conclusion I or Conclusion II is true
If neither Conclusion I nor Conclusion II is true
If both Conclusion I and II are true
Solution:
U≤D<R=T

Q14. Statements: 
 M * L, L $ K, K @ R
Conclusions: 
I. M * R
II. M @ R
If only Conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either Conclusion I or Conclusion II is true
If neither Conclusion I nor Conclusion II is true
If both Conclusion I and II are true
Solution:
M≥L>K<R

Q15. Statements: 
 J @ N, N © W, W $ V
Conclusions: 
I. J © V
II. J @ W
If only Conclusion I is true
If only Conclusion II is true
If either Conclusion I or Conclusion II is true
If neither Conclusion I nor Conclusion II is true
If both Conclusion I and II are true
Solution:
J<N=W>V