TOD




Q1. The Nikkei index belongs to which of the following stock exchanges?
Tokyo
Beijing
New York
Bangkok
London
Solution:
Nikkei 225 is an index which belongs to the Tokyo Stock Exchange (TSE). The Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) calculates the index daily since 1950.

Q2. The Hang Seng Index is a freefloat-adjusted market capitalization-weighted stock market index in-
Japan
Thailand
China
Hong Kong
Singapore
Solution:
The Hang Seng Index is a freefloat-adjusted market capitalization-weighted stock market index in Hong Kong.

Q3. With 1,86,000 Indian students currently studying in the United States, India is the second highest sender of foreign students to the US, next only to-
UK
Singapore
Canada
China
Japan
Solution:
With 1,86,000 Indian students currently studying in the United States, India is the second highest sender of foreign students to the US, next only to China.

Q4. Which of the following country has lifted the Intercontinental Cup football title 2018?
UAE
China
Japan
Kenya
India
Solution:
India has lifted the Intercontinental Cup football title. In the summit clash in Mumbai, they defeated Kenya 2-nil. Both the goals were netted by skipper Sunil Chhetri. He gave India the lead in the eighth minute before scoring the second goal in the 29th minute.

Q5. In which year, Government of India was established the India Meteorological Department (IMD)?
1855
1920
1890
1875
1975
Solution:
In 1875, the Government of India established the IMD.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: 3 extreme onplus 6 7 from 4 5 hurry sum
Step I : sum 3 extreme onplus 6 7 from 4 5 hurry
Step II : onplus 6 sum3 extreme 7 from 4 5 hurry
Step III: hurry 5 onplus 6 sum 3 extreme 7 from 4
Step IV : from 4 hurry 5 onplus 6 sum 3 extreme 7
Step V : extreme 7 from 4 hurry 5 onplus 6 sum3
Step V is the last step of the above arrangement.
As per the rules followed in the steps given above, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
Input: 6 proof hub 9 explain following 4 rope 7 5 sparsh 3

Q6. Which of the following element is seventh from the right end in Step III?
sparsh
6
following
7
None of these
Solution:
(6-10)
In the arrangement words are arranged along with a number in each step. As for words, they are arranged in reverse alphabetical order on the left end while the numbers are arranged in such a manner that the number of letters present in the word comes after the word.
Input: 6 proof hub 9 explain following 4 rope 7 5 sparsh 3
Step I: sparsh 6 proof hub 9 explain following 4 rope 7 5 3
Step II: rope 4 sparsh 6 proof hub 9 explain following 7 5 3
Step III: proof 5 rope 4 sparsh 6 hub 9 explain following 7 3
Step IV: hub 3 proof 5 rope 4 sparsh 6 9 explain following 7
Step V: following 9 hub 3 proof 5 rope 4 sparsh 6 explain 7
Step VI: explain 7 following 9 hub 3 proof 5 rope 4 sparsh 6

Q7. How many steps will be required to complete the given arrangement ?
five
four
seven
eight
None of these

Q8.What is the position of '9' in the last step?
Third from the right
Fourth from the right
Fifth from the left
ninth from the left end
None of these

Q9.Which of the following element is fifth to right of 'proof' in Step II ?
7
4
rope
6
None of these

Q10.What is the position of ' hub' in the penultimate step?
Fifth from the right end
Fifth from the left end
Eight from the left end
Third from left end
None of these

Directions (11-15): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrases. 

Q11. A penny for your thoughts
To beguile someone
To steal someone's plan
To find out what another person thinking about you
A way of asking what someone is thinking
To try to bribe someone for the ideas they innovate
Solution:
Meaning: A way of asking what someone is thinking.

Q12. Back to the drawing board
To get back to the pavilion
When an attempt fails and it's time to start all over
When someone has stop following his/her passion and left with no enthusiasm to start it again
To start to paint again
To get back to the one's normal behavior
Solution:
Meaning: When an attempt fails and it's time to start all over.

Q13. Curiosity killed the cat
To warn of the dangers of unnecessary investigation or experimentation
To become too judgmental about someone that often leads to the bad consequences
To find out the reason behind someone's happiness and then spoil it
To eat too much to derive pleasure from it
Too much animosity leads to war
Solution:
Meaning: Being Inquisitive can lead you into an unpleasant situation.

Q14. Devil's Advocate
To disregard someone's good work
To initiate the fight
To attack first
To support the enemy
To present a counter argument
Solution:
Meaning: To present a counter argument.

Q15. Every cloud has a silver lining
Everyone has flaws in him/her
To state the fact that everyone has a quality in him/her
To be optimistic even in the difficult times with a hope that it will definitely lead to good time one day
To find out whether the weather is good or not
Everyone is filled with enthusiasm to do something in life
Solution:
Meaning: Be optimistic, even difficult times will lead to better days.

Directions (16-20): Line graph shows the quantity purchased by a person for 5 different products and table shows the price per kg of all 5 products.


Q16. What is ratio of total cost of product Sugar and Honey together to the total cost for product Rice and wheat together.

54 : 43
42 : 47
33 : 38
33 : 37
34 : 45
Solution:

Q17. Total cost for product tea is what percent more or less than total cost for product honey
5%
10%
7%
0%
8%
Solution:

Q18. If price per kg of tea decreases by 25% then person can buy how many kg of more tea for the same expenditure as earlier was
2 kg
5/3 kg
10/3 kg
5/2 kg
None of these
Solution:

Q19. What is the difference (in Rs.) between average of total cost of Sugar and Honey together and the average of total cost of Rice and Wheat Together?
175
196
275
256
216
Solution:

Q20. If cost per kg of Rice decreases by 12.5% and quantity purchased is increased by 20% then new total cost for Rice is what percent more or less than earlier total cost for rice.
5% less
8% more
8% less
5% more
6% more
Solution: