TOD




Q1. The Institute of Bioresources and Sustainable Laboratory (IBSD) has set up a floating laboratory in northeast India's largest freshwater lake, Loktak to constantly monitor its water quality and eventually improve it. Loktak Lake located in-
Mizoram
Sikkim
Manipur
Nagaland
Tripura
Solution:
The Institute of Bioresources and Sustainable Laboratory (IBSD), Imphal, set up a floating laboratory in northeast India's largest freshwater lake, Loktak to constantly monitor its water quality and eventually improve it. The laboratory was inaugurated by Manipur's Forest and Environment Minister, Thounaojam Shyamkumar Singh in Imphal, Manipur.

Q2. Chinnar Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state/UT?
Madhya Pradesh
Daman and Diu
Odisha
Himachal Pradesh
Kerala
Solution:
Chinnar Wildlife Sanctuary is located in the state of Kerala, amidst the hillocks of the Western Ghats. The protected forests are located in a high altitude. Chinnar Wildlife Sanctuary is covered with montane rain forests and wet green grasslands along with dry deciduous and thorny-shrub forests towards the south. Tiger, Leopard, Elephant, Sambhar Deer, Indian Bison, Nilgiri Tahr, Rusty-spotted cat and Grizzled Giant Squirrel etc. can be found here.

Q3. Tansa Dam is in which of the following state?
Karnataka
Uttarakhand
Kerala
Maharashtra
Odisha
Solution:
Tansa dam, is an earthfill and gravity dam on Tansa river near Mumbai, Thane district in the state of Maharashtra in India. The dam is one of the seven sources of drinking water to the city of Mumbai.

Q4. Who is the Chief Minister of Goa?
Laxmikant Parsekar
Manohar Lal
Pawan Kumar Chamling
Manohar Parrikar
Nara Chandrababu Naidu
Solution:
Manohar Gopalkrishna Prabhu Parrikar (born 13 December 1955) is an Indian politician and leader of Bharatiya Janata Party who has been Chief Minister of Goa since 14 March 2017. Previously he was Chief Minister of Goa from 2000 to 2005 and from 2012 to 2014.

Q5. For intra-State movement, the e-way bill by GST council, has rolled out in a phased manner beginning April 15 and will cover all the States by-
June 1
August 1
July 1
September 1
October 1
Solution:
For intra-State movement, the e-way bill will be rolled out in a phased manner beginning April 15 and will cover all the States by June 1. Businesses will continue to file summary sales return GSTR-3B until June as the GST (Goods and Services Tax) Council has extended the present system of return-filing by three months. Electronic way or e-way bill for movement of goods between States would be implemented from April 1.

Directions (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
 6 4 2 5 2 8 5 2 6 4 1 3 9 1 8 1 2 5 8 6 3 5 1 4 9 4 7 3 2 7 2 5 9 

Q6. How many 4s are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a digit which has a numerical value of more than four?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
64, 64, 94

Q7. Which of the following is seventh to the left of the twentieth from the left end of the above arrangement?
3
9
2
7
1
Solution:
7th to left of 20th from left= 20-7=13th from left= 9

Q8. If all the even digits are deleted from the above arrangements, which of the following will be tenth from the right end of the arrangement?
9
5
1
3
7
Solution:
5

Q9. How many such 5s are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by an odd digit and immediately followed by an even digit?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
None

Q10. How many such 1s are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a perfect square?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
41, 91

Q11. Two trains one 160 m and the other 140 m long are running in opposite directions on parallel track, the first at 77 km an hour and the other at 67 km an hour. How long will they take to cross each other?
7 seconds
7.5 seconds
6 seconds
10 seconds
None of these
Solution:

Q12. The respective ratio between the speed of the boat upstream and speed of the boat downstream is 2 : 3. What is the speed of the boat in still water if it covers 42 km downstream in 2 hours 20 minutes? (in km/h)
13.5
15
12
11
10
Solution:

Q13. The sum of the radius and height of a cylinder is 18m. The total surface area of the cylinder is 792 m², what is the volume of the cylinder? (in m³)
1848
1440
1716
1724
1694
Solution:

Q14. A certain sum is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs 40/- more than the ½ of the sum. B gets Rs 120/- less than 3/8th of the sum and C gets Rs 200/- . What is the total sum?
Rs 1,100/-
Rs 850/-
Rs 960/-
Rs 1,200/-
Rs 1,350/-
Solution:

Q15. A bag contains 3 red balls, 5 yellow balls and 7 pink balls. If one ball is drawn at random from the bag, what is the probability that it is either pink or red?
1/7
2/3
4/9
5/7
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning. Choose the option which gives the correct meaning of the phrases. 

Q16. Hit the sack / sheets / hay
To complete the target
To go for a walk and workout
To say good bye to someone
To wake up early
To go to bed
Solution:
To go to bed.

Q17. Kill two birds with one stone
Kill two snakes from a same stick
Having two tasks done with the same resource
To complete two tasks at a same time
To hunt two prey with the same gun
To have two achievements at a same time
Solution:
This idiom means, to accomplish two different things at the same time.

Q18. Method to my madness
A logistic approach to explain something complex
A dogmatic attitude towards the solution of a problem
A purpose in doing something that is seemingly crazy
An intention that leads to craziness
A solution from the way of madness
Solution:
An assertion that, despite one's approach seeming random, there actually is structure to it.

Q19. Not a spark of decency
Having a barbarian attitude
No manners
Matter of decency
Lack of specialized skills
Not having a good personality
Solution:
No manners

Q20. Not playing with a full deck
Not completing all the tasks assigned
Not having all the manners required
Lack of knowledge
Lacking intelligence
Lacking common sense
Solution:
Someone who lacks intelligence.