Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 16th July 2017

Dear Readers,


Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam


Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Raipur’s Airport was ranked first in Customer Satisfaction among 49 airports in the country. What is the name of Raipur Airport?
(a) Rajiv Gandhi Airport
(b) Sardar Vallabhbhai Patel Airport
(c) Sri Guru Ram Dass Jee Airport
(d) Swami Vivekananda Airport
(e) Lokpriya Gopinath Bordoloi Airport

S1. Ans.(d)
Sol. Raipur’s Swami Vivekananda Airport was ranked first in Customer Satisfaction among 49 airports in the country. Raipur Airport achieved 4.84 score on a five point scale index in the latest CSI (Customer Service Index) survey conducted by an independent agency for the period of January-June 2017.

Q2. Name the javelin throw player who has recently won gold in World Para Athletics Championships 2017 in London.
(a) Steve Seymour
(b) Sundar Singh Gurjar
(c) Rajesh Bind
(d) Neeraj Chopra
(e) Ravi Belagere

S2. Ans.(b)
Sol. India's Sundar Singh Gurjar has won gold on the opening night of 2017 World Para Athletics Championships in London. He triumphed in the men's javelin throw with a personal best of 60.36 meters.


Q3. Indian Railways launched an integrated mobile application to cater to various passenger requirements over and above ticket booking. The app is called as _____________.
(a) Rail Mitra
(b) Rail Sathi
(c) Rail Saarthi
(d) Rail Madad
(e) Rail Sahayta

S3. Ans.(c)
Sol. Indian Railways launched an integrated mobile application to cater to various passenger requirements over and above ticket booking. The new app will include inquiry, on-board cleaning and ordering meal on a single platform. The app is called Rail SAARTHI and was launched by Railway Minister.


Q4. Mukesh Kumar Jain has been recently appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of _______________.
(a) Yes Bank
(b) ICICI Bank
(c) IDBI Bank
(d) HDFC bank
(e) Oriental Bank of Commerce

S4. Ans.(e)
Sol. The Centre has appointed Mukesh Kumar Jain as Managing Director and Chief Executive Officer of Oriental Bank of Commerce, a public sector bank.


Q5. What is the ranking of India on a global index that assesses the performance of countries towards achieving the ambitious sustainable development goals (SDGs)?
(a) 110
(b) 116
(c) 136
(d) 149
(e) 102

S5. Ans.(b)
Sol. India is ranked 116 out of 157 nations on a global index that assesses the performance of countries towards achieving the ambitious sustainable development goals (SDGs). The SDG Index and Dashboards Report produced by the Sustainable Development Solutions Network (SDSN) and the Bertelsmann Stiftung.


Q6. World Youth Skills Day is being observed globally on _____________.
(a) 16 July
(b) 15 July
(c) 12 July
(d) 10 July
(e) 13 July

S6. Ans.(b)
Sol. World Youth Skills Day is being observed globally on 15th July. The objective of the day is to raise awareness about the importance of investing in youth skills development.


Q7. Indian Railways launched its first 1,600 HP solar powered DEMU train with a unique facility of Battery Bank from New Delhi, recently. What is the full form of DEMU?
(a) Digital Electric Multiple Unit
(b) Diesel Electric Maximum Unit
(c) Diesel Electric Multiple Unit
(d) Diesel Electronic Multiple Unit
(e) Digital Electric Metered Unit

S7. Ans.(c)
Sol. In a bid to promote environment-friendly system, Indian Railways launched its first 1,600 HP solar powered Diesel Electric Multiple Unit (DEMU) train with a unique facility of Battery Bank from Safdarjung station, New Delhi.


Q8. Which of the following lender has recently received $150 million funding from the US government and Wells Fargo to increase lending to support women entrepreneurs and small and medium-sized enterprises in India?
(a) Karnataka Bank
(b) Nainital Bank
(c) Karur Vyas Bank
(d) YES Bank
(e) South Indian Bank

S8. Ans.(d)
Sol. Private sector YES Bank has received $150 million funding from the US government and Wells Fargo to increase lending to support women entrepreneurs and small and medium-sized enterprises in India.


Q9. With which of the following ministry, MOIL (Manganese Ore India Limited) has recently signed an MoU with the for Fiscal Year 2017-18?
(a) Ministry of Steel
(b) Ministry of Labour Employment
(c) Ministry of Coal
(d) Ministry of Rural Development
(e) Ministry of Health

S9. Ans.(a)
Sol. MOIL (Manganese Ore India Limited) has recently signed an MoU with the Ministry of Steel for Fiscal Year 2017-18. The MoU includes targets for achievement of various performance parameters which includes Manganese ore production targets of 12.50 lakh tonnes.


Q10. The theme of World Youth Skills Day 2017 is ____________________.
(a) Skills for Sustainable Development
(b) Skills for Individual Help
(c) Skills for the Future of Work
(d) Skills for the Future of World
(e) None of the given theme is true

S10. Ans.(c)
Sol. World Youth Skills Day is being observed globally on 15th July. The theme of this year is "Skills for the Future of Work".