TOD Error detection Eng 05.10.2018




Directions (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer choice. 
Q1. The ICICI Bank Managing Director and the Chief Executive Officer (A)/ have decided to resign from their posts (B)/ even as the one-member committee that was set up look into (C)/ allegations of conflict of interest is yet to submit its findings. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
There is no error in the given statement. When we talk about two different personalities/positions/offices, we use separate articles – like ‘the’ is used in the given statement - this symbolises that there are two different persons who hold these two positions. Hence, in the given statement, the ICICI Bank Managing Director and the CEO are two different personalities – therefore the subject of the given statement is plural. Whereas, if a single article is used before the first position only, then the same person holds both the positions. For example, if the given statement had been as follows – ‘The ICICI Bank Managing Director and CEO....’, then the person holding these two positions would have been a single person and hence the subject of the statement would have been singular.

Q2. Twenty-two channels of the Sony Pictures Networks India (SPN) (A)/ bouquet of channels has been dropped (B)/ from the Tata Sky network owing to disagreement over (C)/ revenue sharing between the broadcasters and the carrier. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Part (B) of the given statement has an error. The subject of the given statement is ’ Twenty-two channels’ (Plural) and the helping verb must agree with it. Therefore, the correct statement would be – ‘Twenty-two channels of the Sony Pictures Networks India (SPN) bouquet of channels have been dropped from the Tata Sky network owing to disagreement over revenue sharing between the broadcasters and the carrier.’

Q3. Commercial negotiations with the broadcasters break down (A)/ as what they were seeking would have forced us to hike (B)/ our prices. Hence, we had to drop a few channels (C)/ while keeping the popular ones on,” said Harit Nagpal of Tata Sky. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Here, part (A) has an error. The given statement is in past tense and hence ‘break’ is grammatically incorrect; it should be replaced by ‘broke’.

Q4. Fishermen have been warned not to (A)/ venture out to sea from Saturday and (B)/ those out in deep sea (C)/ fishing expeditions advised to return to the coast. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
In the given statement is about fishermen going on fishing expeditions. ‘Expedition’ means a journey undertaken by a group of people. The usage of expedition in such sentence requires ‘on’ as a preposition and not ‘in’. Hence, ‘Fishermen have been warned not to venture out to sea from Saturday and those out on deep sea fishing expeditions advised to return to the coast’ is the correct statement.

Q5. A weather bulletin issued by the IMD on Thursday said (A)/ the cyclonic circulation over the southeast Arabian Sea was (B)/ likely to trigger the formation of a low pressure area on Friday (C)/ having the potential to concentrate into a depression. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
The given statement is error free. Also, apart from its usual meaning (in meteorological terms) ‘depression’ also means ‘a region of low atmospheric pressure with the lowest pressure at the centre.’

Q6. Teenage Prithvi Shaw became the seventh youngest (A)/ test centurion on day one of the series-opener (B)/ against the West Indies at Rajkot (C)/ after he took 99 balls to score his century. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Part (A) has an error here. Instead of an adjective, a noun must be used here. Hence, ‘teenager’ should replace ‘teenage’ in the given statement, to make is grammatically correct.

Q7. Pakistan, Mr. Khan said, wants an early (A)/ completion of these projects and is (B)/ in talks with the Chinese on who to (C)/ focus on areas that are important to the new government. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Here, in part (C) ‘how’ must replace ‘who’ to make the sentence grammatically correct as the statement is about finding ways to focus on areas that are important to the new government.

Q8. India has gifted some of the greatest batsmen and spin bowler (A)/ who have made it to the record books, but (B)/ less has been spoken of the great pacemen who have (C)/ added colour to Indian cricket throughout history. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Part (A) has an error. The phrase ‘one of the’ always follows a plural form. Hence, ‘bowler’ must be replaced by ‘bowlers’

Q9. Following the resurgence of the controversy, (A)/ she also accused Mr. Agnihotri of (B)/ behaving inappropriately with her (C)/ during the make of 2005 film Chocolate. (D)/ No error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
In part (D) the correct usage of the verb ‘make’ requires a gerund form, i.e. V1+ing, as the statement talks about an action in continuation (during the making of the film).

Q10. The meeting issued directions to equip all (A)/ damn sites under the KSEBL and the Water (B)/ Resources department with satellite (C)/ phones for communication in emergency situations. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
DAMN: expressing anger or frustration. DAM: A barrier constructed to hold back water and raise its level.

Q11. On the eve of Independence, (A)/ Mahatama Gandhi saw the lack of a “sense (B)/ of national or social sanitation” (C)/ as the root of all diseases between Indians. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Here, part (D) of the sentence has an error. Since more than 2 people (Indians in general) are talked about, instead of ‘between’, ‘among’ must be used to make the statement error free.

Q12. Whether or not there was a larger political (A)/ purpose behind Mr. Pawar’s statements (B)/ on Rafale, the clarification (C)/ were not a complete retraction of the original remark. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
In the latter part of the given statement, ‘the clarification’ is the subject, which is singular in form. Hence, instead of ‘were’, ‘was’ should be used in part (D).

Q13. Meanwhile, when many schools are putting across (A)/ requests for furniture and shelves, on their part, (B)/ the common public of the area are also (C)/ trying to raise funds for the same. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Just like the previous question, in part (C), the subject is ‘the common public’ (a collective noun) – which is singular – Hence, instead of ‘are’, ‘is’ must be used.

Q14. The dog is training in a practice session for a (A)/ role her handlers say is unique to her (B)/ — sniffing out powders, tablets and liquids (C)/ used to by drug cheats to gain an advantage in sports. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘used to’ is a phrasal verb meaning – ‘refer to things in the past’, which is completely out of context in the given statement. Hence, in part (D), ‘used’ should be used in place of ‘used to’.

Q15. Ever since he failed on the recent tour to (A)/ England, people from across platforms (B)/ are advicing him to focus (C)/ more on his batsmanship than on his looks. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
ADVICE (noun): guidance or recommendations offered with regard to prudent action. ADVISE (verb): (to) offer suggestions about the best course of action to someone. In the given sentence the verb form is to be used. Hence, part (C) has an error.

               

No comments