Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 17th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. What is the ranking of India on the recently released World Economic Forum's Global Human Capital Index?
(a) 110
(b) 103
(c) 95
(d) 126
(e) 80

S1. Ans.(b)
Sol. India has been placed at a low 103 rank, the lowest among BRICS economies, on the World Economic Forum's Global Human Capital Index. The list has been topped by Norway. India is ranked lower than its BRICS peers, with Russian Federation placed as high as 16th place, followed by China at 34th, Brazil at 77th and South Africa at 87th place. The report measures total 130 countries.

Q2. Name the first state that has recently rolled out an Electric Vehicle and Energy Storage Policy.
(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Jharkhand
(d) Karnataka
(e) Punjab

S2. Ans.(d)
Sol. Karnataka is the first state to roll out an Electric Vehicle and Energy Storage Policy that looks not only at boosting sales of Electrical Vehicles, but also setting up charging infrastructure and special manufacturing zones.

Q3. Name the Operation that India has recently started to provided assistance to Bangladesh in response to the humanitarian crisis being faced on account of the large influx of Rohingya refugees.
(a) Operation Insaniyat
(b) Operation Sahayta
(c) Operation Madad
(d) Operation Prathama
(e) Operation Refugee Relief

S3. Ans.(a)
Sol. India has started 'Operation Insaniyat' to provided assistance to Bangladesh in response to the humanitarian crisis being faced on account of the large influx of Rohingya refugees into that country from Myanmar.

Q4. Corporate Affairs Ministry and CBDT has signed an MoU for automatic and regular exchange of information to curb black money in the country. What does 'DT' stands for in CBDT?
(a) Domestic Taxes
(b) Development Taxes
(c) Direct Taxes
(d) Delayed Taxes
(e) Domestic Treaty

S4. Ans.(c)
Sol. Corporate Affairs Ministry and Central Board of Direct Taxes (CBDT) has signed an MoU for automatic and regular exchange of information to curb the menace of shell companies, money laundering and black money in the country.

Q5. Frank Vincent passed away recently at age 80. He was famous _________.
(a) Actor
(b) Politician
(c) Sand Artist
(d) Violin Player
(e) Classical Dancer

S5. Ans.(a)
Sol. Frank Vincent, a famous actor who played tough guys and mobsters in "The Sopranos" and a number of director Martin Scorsese movies, died at age 80.

Q6. Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) has entered into an agreement with microfinance industry association ____________ to develop digital ecosystem for India's unbanked segment.
(a) Bankable U
(b) Swandes
(c) Micro-Fin
(d) Sa-Dhan
(e) Self-Fin

S6. Ans.(d)
Sol. Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) has entered into an agreement with microfinance industry association Sa-Dhan to develop digital ecosystem for India's unbanked segment.

Q7. Name the Indian women's boxing's first foreign coach who has resigned after just one month of appointment.
(a) O. Oliveira
(b) Ann Wolfe
(c) Stephane Cottalorda
(d) Michael Phillip
(e) Antonio Debrus

S7. Ans.(c)
Sol. Indian women's boxing's first foreign coach, Stephane Cottalorda, has resigned after just one month of appointment, alleging delay in salary and other payments.

Q8. Tech giant Google has recently announced to unveil a digital payment service named ___________ in India that has been developed for the local market.
(a) Google Pay
(b) Google Tez
(c) Google Track
(d) Google Fast
(e) Google Plan

S8. Ans.(b)
Sol. Tech giant Google is announced to unveil a digital payment service named 'Google Tez' in India that has been developed for the local market. In July, National Payments Corporation of India (NPCI) had stated that Google had completed the testing of its UPI payment service and was awaiting Reserve Bank of India’s approval to launch its service in the country. Google is looking at launching a payment service ‘Google Tez’, which will include support for Unified Payments Interface (UPI) as well as mobile wallets like Paytm and MobiKwik.

Q9. Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) headquarters in _____________.
(a) Geneva
(b) Hongkong
(c) New York
(d) London
(e) Shanghai

S9. Ans.(d)
Sol. Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) headquarters in London, United Kingdom. HSBC was established in 1865 to finance trade between Europe and Asia.

Q10. In the World Economic Forum's Global Human Capital Index, the list has been topped by _______________.
(a) Sweden
(b) Russia
(c) Norway
(d) Switzerland
(e) Netherlands

S10. Ans.(c)
Sol. India has been placed at a low 103 rank, the lowest among BRICS economies, on the World Economic Forum's Global Human Capital Index. The list has been topped by Norway. India is ranked lower than its BRICS peers, with Russian Federation placed as high as 16th place, followed by China at 34th, Brazil at 77th and South Africa at 87th place. The report measures total 130 countries.


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.