TOD




Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Following are the conditions for selecting Personnel Manager in an Organisation:
The candidate must 
(i) be a graduate with at least 50 percent marks.
(ii) have a postgraduate degree/diploma in Personnel Management/HR with at least 60 percent marks.
(iii) not be more than 35 years as on 1.6.2009.
 (iv) have post-qualification work experience of at least five years in the Personnel/HR Division of an Organisation.
(v) have secured at least 45 percent marks in the selection process. In ‘the case of a candidate who satisfies all the conditions

 EXCEPT– 
(A) at (iii) above, but has post-qualification work experience of at least ten years, the case is to be referred to the Director-Personnel.
(B) at (iv) above, but has post-qualification work experience as Deputy Personnel Manager of at least three years, the case is to be referred to President-Personnel.
In each question below are given details of one candidate. You have to take one of the following courses of action based on the information provided and the conditions and sub-conditions given above and mark the number of that course of action as your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 1.6.2009. Mark answer: 

 Q1. Mohini Sharma was born on 6th March 1978. She has been working as Deputy Personnel Manager in an organization for the past four years after completing her postgraduate diploma in HR with 68 percent marks. She has secured 50 percent marks in both graduation and selection process.
if the candidate is to be selected.
if the candidate is not to be selected.
if the information provided is inadequate to take a decision.
if the case is to be referred to the Director-Personnel.
if the case is to be referred to the President-Personnel.
Solution:
(1-5)

The candidate fulfils all the conditions except (iv). So she should be referred to the President–Personnel.

Q2. Veer Singh was born on 5th January 1976. He has been working for the past five years in the personnel deptt. of an Organisation after completing his postgraduate diploma in personnel management with 64 percent marks. He has secured 40 percent marks in the selection process and 52 percent marks in graduation.
if the candidate is to be selected.
if the candidate is not to be selected.
if the information provided is inadequate to take a decision.
if the case is to be referred to the Director-Personnel.
if the case is to be referred to the President-Personnel.
Solution:
The candidate does not fulfil condition (v). So he should not be selected.

Q3. Kabir Das has been working in the personnel department of an Organisation for the past six years. He was born on 7th November 1977. He has secured 60 percent marks in postgraduate degree in personnel management. He has also secured 55 percent marks in both graduation and selection process.
if the candidate is to be selected.
if the candidate is not to be selected.
if the information provided is inadequate to take a decision.
if the case is to be referred to the Director-Personnel.
if the case is to be referred to the President-Personnel.
Solution:
The information with regard to condition (iv) is not given. Therefore, data is inadequate to take a decision.

Q4. Neeraj Chopra has been working for the past five years in the HR deptt. Of an Organisation after completing his postgraduate diploma is HR with 62 percent marks. He has secured 50 percent marks in both graduation and selection process. He was born on 29th May 1973.
if the candidate is to be selected.
if the candidate is not to be selected.
if the information provided is inadequate to take a decision.
if the case is to be referred to the Director-Personnel.
if the case is to be referred to the President-Personnel.
Solution:
The candidate does not fulfil condition (iii) & (A). So he should not be selected.

Q5. Anjali Tripathi has secured 52 percent marks in graduation and 62 percent marks in postgraduate degree in personnel management. She has also secured 48 percent marks in the selection process. She has been working for the past-seven years in the personnel department on an organisation after completing her postgraduate degree. She was born on 8th June 1974.
if the candidate is to be selected.
if the candidate is not to be selected.
if the information provided is inadequate to take a decision.
if the case is to be referred to the Director-Personnel.
if the case is to be referred to the President-Personnel.
Solution:
The candidate fulfils all the conditions as laid down in the question. Therefore, she should be selected.

Directions (6-10): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct without changing the meaning of the sentence? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q6. The local administration claimed that protesters are to ignore orders banning their march, and became violent, indulging in arson and stone-pelting.
(I) Protesters are ignoring orders banning their march
(II) Protesters have to ignore orders banning their march
(III) Protesters ignored orders banning their march
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All of the above
No correction required
Solution:
The correct form is ‘protesters ignored orders banning their march’ because as we read the sentence further, we see that the sentence is in past tense.

Q7. Moreover, even after demonetization and implementation of the goods and services tax (GST), which is to accelerate the conversion of the unorganized market to organized trade and even digital adoption, traditional retailers continued to outperform.
(I) in order to accelerating the conversion of
(II) which is accelerating the conversion of
(III) which are accelerating the conversion of
Only (I)
Both (I) & (III)
Only (II)
Both (I) & (II)
No correction required
Solution:
The correct phrase is 'which is accelerating the conversion of' because it makes the sentence logically and grammatically correct.

Q8. Financial planning is about managing your money in line with what is best for you hence it means investing in a product that generates lower returns, but which is in line with your required asset allocation and risk appetite
(I) even if it means investing
(II) as if it means investing
(III) although it means investing
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All of the above
No correction required
Solution:
The correct phrase is 'even if it means investing'. The second part of sentence is followed by 'but' so 'even if' is most suitable here.

Q9. In India there is a great concern over the retail tariffs being charged for electricity, but similarly little attention has paid to the components contributing to the overall costs.
(I) but there has been paid less attention
(II) when similarly less attention is paid
(III) but ironically little attention is paid
Only (I)
Both (I) & (III)
Only (III)
Both (I) & (II)
No correction required
Solution:
The correct phrase is 'but ironically little attention is paid' because both sentences are opposite to each other.

Q10. India, along with other developing countries, should make persistent efforts to fight the way WTO rules have been rigged to suit the developed countries.
(I)Is rigged to suit
(II) Has been rigged to suit
(III) Will being rigged to suit
Only (I)
Only (II)
Only (III)
All of the above
No correction required
Solution:
No correction required as the sentence is logically and grammatically correct.

Q11. Lakshman estimates that on inspection 12% of the articles he produces will be rejected. He accepts an order to supply 22,000 articles at Rs. 7.50 each. He estimates the profit on his outlay including the manufacturing of rejected articles to be 20%. Find the cost of manufacturing each article.
Rs. 6
Rs. 5.50
Rs. 5
Rs. 4.50
Rs. 6.50
Solution:

Q12. To pass an examination, 40% marks are essential. Astha obtains 10% marks less than the pass marks and Bindiya obtains 11.11% marks less than Astha. What percent less than the sum of Astha’s and Bindiya’s marks should Chanda obtain to just pass the exam?
40%
41 (3/17) %
28(3/17) %
43(3/17) %
44%
Solution:

Q13. At Dastak Classes Allahabad, 60% of the students are boys and the rest are girls. Further 15% of the boys and 7.5% of the girls are getting a fee waiver. If the number of those getting a fee waiver is 90, find the total number of student getting 50% concession if it is given that 50% of those not getting a fee waiver are eligible to get 50% concession?
360
280
320
330
350
Solution:

Q14. The J&K Express from Delhi to Srinagar was delayed by snowfall for 16 minutes and made up for the delay on a section of 80 km travelling with a speed 10 km per hour higher than its original speed. Find the original speed of the J & K Express (according to the schedule).
60 km/hr
66.66 km/hr
50 km/hr
40 km/hr
55 km/h
Solution:

Q15. Two planes move along a circle of circumference 1.2 km with constant speeds. When they move in different directions, they meet after every 15 seconds and when they move in the same direction, one plane overtakes the other after every 60 seconds. Find the speed of the slower plane.
0.04 km/second
0.03 km/second
0.05 km/second
0.02 km/second
None of these
Solution: