TOD




Q1. The Reserve Bank of India opened a branch in which city to make transactions of the Uttarakhand State government more convenient? s
Mussoorie
Rishikesh
Nainital
Haridwar
Dehradun
Solution:
The Reserve Bank of India opened a branch in the Dehradun city to make transactions of the Uttarakhand State government more convenient. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated the RBI's Branch. Earlier, the state government had to do financial transactions through the Kanpur branch of the RBI.

Q2. Private insurer Tata AIA Life announced the launch of ‘Eazy Connect’, that will extend online customer service to social media platforms. Tata AIA Life) is a joint venture company, formed by-
Tata Sons Limited
AIA Group Limited
Bajaj Allianz
Both (a) and (b)
Both (b) and (c)
Solution:
Private insurer Tata AIA Life announced the launch of ‘Eazy Connect’, that will extend online customer service to social media platforms. Tata AIA Life Insurance Company Limited (Tata AIA Life) is a joint venture company, formed by Tata Sons Limited and AIA Group Limited (AIA).

Q3. India and European Investment Bank (EIB) have recently signed the finance contract for lending of 300 million euros (about Rs 2,293 crore) for Bangalore Metro Rail Project phase-II. The EIB headquarters in _______________.
Geneva
Luxembourg
Manila
Jakarta
Singapore
Solution:
India and European Investment Bank (EIB) signed the finance contract for lending of 300 million euros (about Rs 2,293 crore) for Bangalore Metro Rail Project phase-II. Bangalore Metro Rail Project Phase II is to be jointly financed by the EIB (500 million euros) and Asian Infrastructure Investment Bank (300 million euros). Werner Hoyer is the President of European Investment Bank. It headquarters in Luxembourg.

Q4. Name the platform for property buyers & sellers that has recently announced the launch of India's first online bidding platform for residential and commercial properties and tied-up with developer M3M for the inaugural 'My Bid, My Home' program.
ReValue8
PropertySpark
Magicbricks
OLX
Property Nation
Solution:
Magicbricks announced the launch of India's first online bidding platform for residential and commercial properties and tied-up with developer M3M for the inaugural 'My Bid, My Home' under which consumers can bid for ready-to-move-in residential properties in Gurugram.

Q5. Name the Australian pacer who has recently retired from Test Match and ODIs citing recurring injuries as the reason.
Peter Handscomb
Doug Bollinger
Michael Beer
John Hastings
Ryan Harris
Solution:
Australian fast bowler John Hastings has called it quits from Test Match and ODIs, citing recurring injuries as the reason. The 31-year-old wants to solely focus on T20 cricket. He has represented Australia in one test, 29 ODIs and 9 T20Is.

Directions (6-10): Study the information and answer the given questions: 
Ten friends are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1 – A, B, C, D, and E are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing south. In row 2 – P, Q, R, S and T are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. All of them belong to different states like Bihar, Punjab, Kerela, Odisha, Tripura, Manipur, Assam, Rajasthan, Gujrat, and Nagaland but not necessarily in the same order.
A sits third to left of one who belongs to Punjab. Either A or one who belongs to Punjab sits on the extreme end of the row. Immediate neighbor of A faces T, who belongs to Tripura. Only one person sits between T and Q, who belongs to Odisha. Q does not sit any extreme end of the row. E belongs to Bihar and faces Q. Immediate neighbor of Q faces the person who belongs to Kerela. There are two persons sit between B and the person who belongs to Kerela. R belongs to Gujrat and faces B. Immediate neighbor of C faces the person who belongs to Nagaland. Immediate neighbor of Q does not face the person who belongs to Manipur. P belongs to Assam. 

 Q6. Who sit at the extreme ends of the row?
B,C,R,S
B,C,P,Q
T,R,B,C
T,R,E,A
R,C,D,T
Solution:
(6-10)

Q7. D belongs to which of the following state?
Bihar
Tripura
Punjab
Rajasthan
Manipur

Q8. B faces which of the following person?
P
R
Q
S
T

Q9. Which of the following information is NOT true regarding D?
D is immediate neighbor of B.
D sits second to left of E.
D sits second to right of A.
D faces P
D belongs to Rajasthan

Q10. Who belongs to Kerela?
A
B
C
P
Q

Directions (11-15): Study the pie-charts carefully to answer the questions that follow:
Percentage of students studying in different colleges of a city and percentage of girls studying in these colleges respectively
 
Percentage of girls studying in different colleges  

Q11. The number of girls studying in Mary Lucas college is approximately what percent of the boys studying in DAV college?
26%
35%
54%
46%
65%
Solution:

Q12. What is the approximate average number of boys studying in St. Joseph, St. Javiour and Bal Bharti colleges together?
4155
4250
4021
4577
5420
Solution:

Q13. What is the ratio of girls studying in St. Joseph and Bal Bharti colleges together to the boys studying in DAV and St. Javiour colleges together?
2456 :2417
1722 : 2869
7 : 6
243 : 322
None of these
Solution:

Q14. What is the difference between total number of boys studying in Mary Lucas, Bal Bharti and St. Joseph colleges together and total number of girls studying in the same colleges together?
1487
1350
1542
1440
1520
Solution:

Q15. The number of boys studying in DAV and Bal Bharti colleges together are approximately what percent of total number of students studying in all the five colleges together?
34
42
54
25
52
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Doughty: She has been for many years a doughty campaigner for women's rights.
level
consideration
timid
persistent
ambiguity
Solution:
Doughty- brave and persistent, determined, brave, and unwilling ever to stop trying to achieve something:

Q17. Persecute: Ever since the news broke about her divorce, she has been persecuted by the tabloid press
neglect
aid
oppress
delight
ignore
Solution:
Persecute- subject (someone) to hostility and ill-treatment, especially because of their race or political or religious beliefs, harass or annoy (someone) persistently, to treat someone unfairly or cruelly over a long period of time because of their race, religion, or political beliefs, or to annoy someone by refusing to leave them alone

Q18. Harry: There’s something uplifting about hearing a string instrument when I’m feeling ragged or harried.
reassure
devastate
assists
happy
order
Solution:
Harry: annoy continually or chronically

Q19. Tread: I had white rugs on the floor, but people were scared to tread on them in case they marked.
touch
gap
thread
gait
trend
Solution:
Tread-If you tread on something, you put your foot on it when you are walking or standing ,If you tread carefully, you behave in a careful or cautious way, The tread of a step or stair is its flat upper surface.
Synonyms- Gait, pace, stride, walk, step

Q20. Indictment: It is a terrible indictment on those in charge that this poor man and his family suffered so much for so long.
exoneration
acquittal
praise
allegation
introduce
Solution:
Indictment: a formal charge or accusation of a serious crime, the action of indicting or being indicted, a thing that serves to illustrate that a system or situation is bad and deserves to be condemned.