English miscellaneous 13/10/2018




Directions (1-5) In each of the following sentences four words are given in bold. These words may or may not replace each other to form a contextually and grammatically meaningful sentence. Below each sentence four options are suggested for the replacements. You have to choose the correct replacement as your answer. If no replacement is required, choose option (e) , All Correct as your answer. 

Q1. Delivering the (1) available address, the Prime Minister (2)announced that the government would make (3) inaugural ₹1 lakh crore for infrastructure in (4)higher education by 2022.
(1-4)
(1-3)
(2-4)
(2-3)
(3-4)
Solution:
(1-3) The correct sentence is "Delivering the inaugural address, the Prime Minister announced that the government would make available ₹1 lakh crore for infrastructure in higher education by 2022.'

Q2. In the 1960s, hundreds (1)of immigrants (2)reached the United Kingdom (3)from the West Indies, (4)on the ship, the Windrush.
(2-3)
(1-3)
(3-4)
(1-4)
No change required
Solution:
No Change required

Q3. When a digital currency can be (1) spend at a negligible cost, it can (2)lead to users (3)producing several copies of it in order to (4) reproduced it multiple times.
(2-3)
(1-3)
(2-4)
(1-4)
(3-4)
Solution:
(1-4). The correct sentence is "When a digital currency can be reproduced at a negligible cost, it can lead to users producing several copies of it in order to send it multiple times."

Q4. Nobody can (1) beginning back and start a new (2) go, but anyone can (3) make today and (4) start a new ending.
(2-3)
(1-3)
(3-4) and (1-2)
(1-3) and (2-4)
(3-4)
Solution:
(3-4) and (1-2). The correct sentence is "Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending."

Q5. Delhi has (1) mystifies so much and so (2)rapidly in the last years (3)that its evolution (4) changed me.
(2-4)
(1-3)
(3-4)
(1-2)
(1-4)
Solution:
(1-4). The correct sentence is "Delhi has changed so much and so rapidly in the last years that its evolution mystifies me."

Directions (6-10): In each of the following questions, a sentence is given in which a word/phrase has been put in BOLD. Below the sentence, three words/phrases, (1), (2) & (3) are provided which MAY OR MAY NOT replace the part put in BOLD to form a grammatically correct sentence having the same meaning. Choose the correct option from the five options containing word(s)/phrase(s) that could replace the BOLD word successfully. 

Q6. According to the chief electoral office, Srinagar witnessed 0.4 per cent polling in the first two hours. Anantnag and Baramulla saw 1.3 per cent and 9.2 per cent voter turnout.
1. Saw
2. Realised
3. Observed
1 & 2 only
1 & 3 only
1, 2 & 3
1 only
3 only
Solution:
Here ‘realised’ cannot replace the ‘witnessed’ to form a grammatical correct statement having the same meaning as the original statement. On the other hand, ‘saw’ and ‘observed’, when used in place of ‘witnessed’, do not alter the meaning of the original statement and are also grammatically correct. Hence, option (b) is the correct answer choice here.

Q7. Odisha government on Saturday started air-dropping of food packets and other essential items in the flood-hit Ganjam district.
1. Important
2. Basic
3. Vital
1, 2 & 3
3 only
1 & 2 only
1 only
1 & 3 only
Solution:
All three words are absolutely correct here and can replace the given word successfully. Hence, option (a) is the answer.

Q8. Congress president Rahul Gandhi on Friday came out in support of the #MeToo movement, saying it was time everyone learnt to treat women with respect and dignity.
1. Realising
2. Telling
3. Suggesting
1 only
2 only
3 only
2 & 3 only
1, 2 & 3
Solution:
In the given sentence, Mr. Rahul Gandhi is putting out his opinion on the #MeToo campaign. In this context, only ‘suggesting’ is correct as, while ‘realising’ is contextually incorrect, the usage of ‘telling’ here would be grammatically incorrect.

Q9. The government will set up a committee of judges and lawyers to examine the existing legal and institutional framework to deal with complaints of harassment at the workplace.
1. to examine the ongoing legal and institutional
2. for examining the current legal and institutional
3. for examination the current legal and institutional
1, 2 & 3
1 & 2 only
1 only
2 only
None of these
Solution:
In the given question, phrase 1 is incorrect as the usage of ‘ongoing’ is wrong, as it is used for some process and for things existing in a particular time period. Further, while phrase 2 is absolutely correct, phrase 3 is grammatically incorrect. Hence, option (d) is the correct answer choice here.

Q10. There has been a marginal reduction in crop stubble fires this year compared to last year for the same period, but it is too early to say whether overall stubble fire numbers will reduce.
1. this year compare with last year
2. that year compared to last year
3. that year compared with last year
1 & 2 only
1 & 3 only
2 & 3 only
1 only
None of these
Solution:
Clearly, phrase 2 & 3 are incorrect as the usage of ‘that’ is wrong here. Also, phrase 1 is grammatically incorrect and meaningless. Hence, ‘none of these’ is the correct answer choice here.

Directions (11-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below the sentences, there are five options with one word each. Fill up the blanks with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q11. He had the authority to …………. the documents for his benefit, but he decided not to abuse his power.
reforming
varying
modify
improved
soften
Solution:
Modify is used as a verb and it means to make partial or minor changes to (something).

Q12. A search for rare sounds across the country has ………………..them to Northeast India, where they have met Manipuri singer Lourembam Bedabati Devi.
bring
make
moved
brought
reached
Solution:
'Brought' makes the sentence grammatically and contextually correct here.

Q13. Following his resignation Bishop Belo ………………. to Portugal for medical treatment.
travelled
move
touring
ride
trek
Solution:
'Travelled' makes the sentence grammatically and contextually correct here.

Q14. The constant ……………..of vehicles coming in and out made the place very noisy.
shout
alarming
beeped
melody
buzz
Solution:
'Buzz' means a low, continuous humming or murmuring sound, made by or similar to that made by an insect and is the correct choice as per the context of the passage.

Q15. I have fallen off three times already, which is starting to ………………..my progress.
hindered
avoid
destroying
impede
speeding
Solution:
'Impede' means delay or prevent (someone or something) by obstructing them and is the correct choice as per the context of the passage.

               

No comments