TOD




Q1. The G-20 Summit of 20 powerful nations, focused mainly on combating terrorism was held recently (July 2017) in ______ .
Brussels, Belgium
Paris, France
New York, USA
Hamburg, Germany
Geneva, Switzerland
Solution:
The 12th Edition of G-20 Summit was held recently in Hamburg, Germany. The G20, or group of 20, is an international meeting between heads of states, finance ministers and central bank governors from the world’s leading economies.

Q2. 122 countries had recently approved the first-ever treaty to ban nuclear weapons at the UN meeting boycotted by all nuclear-armed nations. In which year Japan had suffered the nuclear attack in Hiroshima and Nagasaki?
1944
1945
1942
1914
1912
Solution:
122 countries approved the first-ever treaty to ban nuclear weapons at the UN meeting boycotted by all nuclear-armed nations. One country, the Netherlands voted against while Singapore abstained. Japan had suffered the nuclear attack in Hiroshima and Nagasaki in 1945 during Second World War.

Q3. Centre Government has recently launched an app named ___________ to verify the accurate tax rate on commodity and services under the Goods and Services Tax (GST) regime.
Know Taxes
Know GST
GST Rates Finder
All About GST
GST Calculator
Solution:
Centre has launched an app – GST Rates Finder to verify the accurate tax rate on commodity and services under the Goods and Services Tax (GST) regime. Finance Minister Arun Jaitley launched the app in New Delhi.

Q4. Name the globally renowned champion for the cause of autism spectrum disorder who has been recently appointed as the WHO's goodwill ambassador for autism in the world body's Southeast Asia region.
Saima Wazed Hossain
Sylvie Vartan
Jet Li
Yohei Sasakawa
Peng Liyuan
Solution:
Saima Wazed Hossain, a globally renowned champion for the cause of autism spectrum disorder has been appointed as the WHO's goodwill ambassador for autism in the world body's Southeast Asia region. Her appointment is for a period of two years.

Q5. What is the meaning of "I" in UPI?
International
Interface
Indian
Institute
Initial
Solution:
UPI stands for Unified Payment Interface.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
"second day month long" is coded as “15M 15G 1Z 5M ”
"resign after her speech" is coded as “16X 5V 6V 5T ”
"gave berth after the" is coded as “8S 6V 5G 1E ”

 Q6. What is the code for ‘road'?
15Z
10Z
15X
25Z
None of these.
Solution:
(6-10)

Q7. What is the code for ‘train'?
18R
18S
8R
28R
None of these.

Q8. What is the code for ‘temple'?
5L
15O
5P
5O
None of these.

Q9. What is the code for ‘minister'?
19V
9C
10V
9V
None of these.

Q10. What is the code for ‘travel'?
18V
28V
18W
18X
None of these

Q11. A reduction of 25% in the price of tea enables a person to buy 5 kg more for Rs. 120. Find the original price of sugar.
Rs. 4 per kg
Rs. 2 per kg
Rs. 9 per kg
Rs. 8 per kg
None of these
Solution:

Q12. A shopkeeper labeled the price of his articles so as to earn a profit of 30% on the cost price. He then sold the articles by offering a discount of 10% on the labeled price. What is the actual profit per cent in the deal?
18%
15%
20%
16%
None of these
Solution:

Q13. A metal wire when bent in the form of a square encloses an area 484 cm². If the same wire is bent in the form of a circle, then (taking π=22/7)its area is
308 cm²
506 cm²
600 cm²
616 cm²
None of these
Solution:

Q14. A car owner buys petrol at Rs 7.50, Rs 8.00 and Rs 8.50 per litre for three successive years. What approximately is the average cost per litre of petrol if he spends Rs 4000 cash each year?
Rs 8
Rs 9
Rs 7.98
Rs 8.50
None of these
Solution:

Q15. A man bought two packets of toffees having the same number of toffees in each. The first, he bought at 5 paise each, but the second at 3 for 13 paise. He then mixed them all together and sold them at 70 paise a dozen. His gain is:
25%
12%
24%
16%
None of these
Solution:

Directions (16-20): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (A) to (E), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

 Q16. Laugh
The landlord wanted more money, but I laughed him away.
The other team laughed us away from the field.
Although his feelings were hurt, he just laughed the incident off as if nothing had happened.
He laughed off the incident.
It's not easy to laugh an insult.
Solution:
laugh off-To force someone to leave some area because of laughter or ridicule
To dismiss something or someone as ridiculous or laughable
laugh off something-to act as if something is not important to you-
laugh something off-to treat a serious problem lightly by laughing at it.

Q17. Look
If you're planning to invest in your friend's company, I advise you to look before you leap.
I haven't looked at the newspaper today.
He looks to his aging parents.
The kids looked around the shops while we unpacked.
He is looking around for a new car.
Solution:
look before you leap-to think or learn about the possible bad results of an action before doing it
look at (something)- to have (something bad or unpleasant) as a problem or possibility
look back - to think about something in the past
look at (something)-to have (something bad or unpleasant) as a problem or possibility
look at (someone or something)-to think about or consider (something or someone)
look around/round or look around/round (a place) -to go through a place in order to see what is there : to explore a place

Q18. Keep
Keep the cat of the couch.
When I am not using it, I keep my passport in this drawer.
If I ate that, I down know if I could keep it down.
Keep back! The burning building is about to collapse.
Keep the kids away from the cookies.
Solution:
keep -away prevent access to, hold back
keep back- maintain a safe distance, cause
to maintain a safe distance
keep down -not vomit, not throw up,
keep in one's stomach keep in -
keep in a particular place,
have something in a specific location
keep off- prevent from stepping or

Q19. Run
I ran into my English teacher at the movies last night. She's so nice!
The new government is trying at run the drug traffickers off.
Would you mind running off 10 copies of this document for me?
Why did you run off after the party?
You shouldn't swim where the sewage runs off into the ocean.
Solution:
run into -meet unexpectedly
run off - make leave
run off- reproduce (photocopies)
run off-leave quickly
run out of - not have any more of something

Q20. Take
Would you mind taking down my messages while I am on vacation?
The city government made the shop take down their bright, neon sign.
Do you take me for an idiot?
Are you taking in all of these phrasal verbs?
He was taken by the concert artist.
Solution:
He was taken in by the con artist.
take back-return an item to a store
take down - write down what is said
take down -remove (from a high place)
take for -consider, view as
take in- learning

               

No comments