Clerk Reasoning 01/11/2018




Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below. 

Eight persons are sitting around a hollow circular table. Four of them are sitting on the inner side of the table and four of them on the outer side of the table such that one person sitting on the inner and the outer side of the circle sits exactly between two persons sitting on outer and inner side respectively. They belong to four cities i.e. Mumbai, Delhi, Chennai, Hyderabad. None of the person sitting on the same side belong to same city. H sits between G and C, who belongs to Hyderabad. A belongs to Mumbai. C does not sit between H and F. F, who belongs to Hyderabad is immediate left to B, who sits opposite to H. E sits on the same side as C but does not sit next to G.H does not belong to Delhi and Mumbai. The one who belongs to Mumbai (on the inner side) sits exactly between the ones who belong to Delhi and Hyderabad(outer side). E and D do not belong to Delhi. D is not neighbor of B.

Q1. D belong to which of the following cities?
Mumbai
Delhi
Chennai
Hyderabad
Can’t be determined
Solution:

Q2. Who among the following sits 2nd left to the one who belongs to Mumbai in outer circle?
E
F
C
B
none of these
Solution:

Q3. Who among the following sits between B and F in the inner circle?
E
A
C
H
none of these
Solution:

Q4. Which of the following combination is correct?
E-Delhi
F- Mumbai
H- Chennai
B- Hyderabad
none of these
Solution:

Q5. E belong to which of the following cities?
Mumbai
Delhi
Chennai
Hyderabad
Can’t be determined
Solution:

Directions (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below: 

M % T A P $ ⋆ E D 1 7 N I J 5 ? 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K 9 Q

Q6. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant but not immediately followed by a number?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
We have to find consonant-symbol-no number combination in the given sequence. Such symbols are % and $.

Q7. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
DNE
HBF
W©@
AMP
5FJ
Solution:
In each group the second element is the one that comes two places later than the first in the given arrangement while the third element is the one that immediately precedes the first.

Q8. Which of the following is the ninth to the right of the twentieth from the right end of the above arrangement ?
T
U
N
None of these
Solution:
9th to the right of 20th from the right = (20 – 9 =) 11th from the right = U.

Q9. If the last twelve elements in the above arrangement are written in the reverse order, which of the following will be the twenty-fourth from the left end ?
L
W
2
K
None of these
Solution:
There are 31 elements in all. Hence 24th from the left end means (19 + 5th of the last 12 elements). Since the last 12 elements are written in reverse order, the desired element will be 5th from the right in the given arrangement = 2.

Q10. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
We have to find number-consonant-symbol combination in the given arrangement. There is no such consonant.

Directions (11-15): Study the following information carefully to answer the given questions. 

In a certain code language,
‘wonder mark army jungle child’ is written as ‘ti cu ko mo je’,
‘child Dehradun wonder’ is written as ‘de cu ko’,
‘Dehradun city child’ is written as ‘cu pa de’ and
‘wonder army in child’ is written as ‘cu ti ko su’.

Q11. Which of the following is the code for ‘jungle’?
je
ti
mo
either (a) or (c)
None of these
Solution:
Wonder→ko
Army→ti
Child→cu
Dehradun→de
City→pa
In→su
Mark/jungle→mo/je

Q12. What does ‘ti’ stand for?
wonder
army
jungle
in
Can’t be determined
Solution:
Wonder→ko
Army→ti
Child→cu
Dehradun→de
City→pa
In→su
Mark/jungle→mo/je

Q13. Which of the following will be the code for ‘child in wonder’?
su cu ti
su ko cu
ti ko cu
ko mo su
None of these
Solution:
Wonder→ko
Army→ti
Child→cu
Dehradun→de
City→pa
In→su
Mark/jungle→mo/je

Q14. Which of the following may be the possible code for ‘wonder should army in child’?
cu ti ko su ye
ye ti su ko mo
cu ti mo su ye
ti ko cu ye je
None of these
Solution:
Wonder→ko
Army→ti
Child→cu
Dehradun→de
City→pa
In→su
Mark/jungle→mo/je

Q15. Which of the following is the code for ‘Dehradun’?
mo
je
ko
de
None of these
Solution:
Wonder→ko
Army→ti
Child→cu
Dehradun→de
City→pa
In→su
Mark/jungle→mo/je

               

No comments