Computer Aptitude Questions for IBPS PO Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

IBPS has introduced Computer Aptitude this year (clubbed with Reasoning Section) in the Mains Examination of Probationary Officer Recruitment. Aspirants preparing for SBI must be familiar with Computer Aptitude Section. You must prepare basics of Computer Knowledge for this section to score well. The only difference between Computer Aptitude and Computer Awareness/Knowledge is the practical approach of questions asked in Computer Aptitude. Practice with these 15 questions of Computer Aptitude for IBPS PO Mains 2017 Exam. 

Q1. Which cloud is a cloud computing environment that uses a mix of on-premises, private cloud and third-party, public cloud services with orchestration between the two platforms and it is particularly valuable for dynamic or highly changeable workloads? 
(a) Dynamic Cloud
(b) Advance Cloud
(c) Hybrid Cloud
(d) Sharing Cloud
(e) Combined Cloud

S1. Ans.(c)
Sol. Hybrid cloud is a cloud computing environment which uses a mix of on-premises, private cloud and third-party, public cloud services with orchestration between the two platforms. By using a Hybrid approach, companies can maintain control of an internally managed private cloud while relying on the public cloud as needed.

Q2. Which among the following operation facilitate the operating system to allow more than one process to be loaded into the executable memory at a time and loaded process shares the CPU using time multiplexing?
(a) Process Scheduling
(b) Device queues
(c) Execution
(d) IPO Cycle
(e) Multiplexing

S2. Ans.(a)
Sol. The process scheduling is the activity of the process manager that handles the removal of the running process from the CPU and the selection of another process on the basis of a particular strategy. Process scheduling is an essential part of Multiprogramming operating systems.

Q3. Which among the following is not a function of Star Topology?
(a) It facilitates centralized management of the network, through the use of the central computer.
(b) Hub acts as a repeater for data flow.
(c) Only that node is affected which has failed, rest of the nodes can work smoothly.
(d) It transmits data only in one direction.
(e) Easy to add another computer to the network.

S3. Ans.(d)
Sol. ‘It transmits data only in one direction.’ It is the function of Bus topology, not Star Topology.

Q4. Which among the following option is not available for indentation of text in MS Word?
(a) Left
(b) Hanging
(c) Center
(d) Right
(e) Justify

S4. Ans.(b)
Sol. Hanging is no option under indentation of text.

Q5. What is the IEEE Standard for Wireless LAN?
(a) 802.11
(b) 802.3
(c) 802.14
(d) 802.15
(e) 802.4

S5. Ans.(a)
Sol.  802.11 – Wireless LAN
802.3 - Ethernet
802.14 - Cable modems
802.15 - Wireless PAN
802.4 - Token bus

Q6. Which among the following type of operating system facilitates execution of multiple jobs by CPU in the same time virtually by instant switching and enabling many people, located at various terminals, to use a particular computer system at the same time?
(a) Real Time
(b) Batch Processing
(c) Time Sharing
(d) Distributed
(e) Network

S6. Ans.(c)
Sol. Time-sharing is a technique which enables many people, located at various terminals, to use a particular computer system at the same time. Time-sharing or multitasking is a logical extension of multiprogramming. Processor's time which is shared among multiple users simultaneously is termed as time-sharing.

Q7. Which among the following feature is not in MS Word 2007 but introduced in MS Word 2010 in Illustrations under Insert Tab?
(a) Picture
(b) ClipArt
(c) Shapes
(d) SmartArt 
(e) Screenshot

S7. Ans.(e)
Sol. The screenshot is a new feature in MS Word 2010 in Illustrations under Insert Tab; it is not there in MS Word 2007.

Q8. Which among the following is used to begin a formula in MS Excel?
(a) %
(b) =
(c) +
(d) @
(e) #

S8. Ans.(b)
Sol. A formula in MS Excel begins with =

Q9. Which among the following is an appropriate binary conversion for the number 421 (which is of base 10)?
(a) 10101010
(b) 11010100
(c) 10011001
(d) 110100101 
(e) 010101010

S9. Ans.(d)
Sol. : Given number 421 is of base 10 which means it is a decimal number. For decimal to binary conversion divide 421 by 2.

Since we are dividing by 2, when the dividend is even the binary remainder will be 0, and when the dividend is odd the binary remainder will be 1.
Q10. If A and B are two input ends of AND logic gate and AB is the only output. What will be the output if the input is A=1 and B=0?
(a) 1
(b) 0
(c) 101
(d) 01
(e) 10

S10. Ans.(b)
Sol.
Following is the truth table of AND gate:

Q11. If ∆ represents ‘1’ and ○ represents ‘0’. What will be the one’s complement of - ○∆∆○○∆?
(a) 011001
(b) 100110 
(c) 101010
(d) 000000
(e) 111111

S11. Ans.(b)
Sol. ○∆∆○○∆ represents 011001. For finding one’s complement we change each 1 to 0 and each 0 to 1. Hence One’s complement of 011001 will be 100110.

Q12. Following diagram depicts which logic gate? 
(a) NOR gate
(b) NOT gate 
(c) OR gate
(d) NAND gate
(e) None of the above

S12. Ans.(b)
Sol. 

Q13. Which of the following is a correct set of hexadecimal digits?
(a) 102n
(b) a19fk
(c) ZOLO12
(d) FACE
(e) 0101xx

S13. Ans.(d)
Sol. hexadecimal digits are written using symbols from 0-9 or A-F

Q14. Android is a mobile operating system designed primarily for touchscreen mobile devices such as smartphones and tablets.  Which among the following was the first Android Operating System?
(a) Cupcake
(b) Alpha
(c) Gingerbread
(d) Doughnut
(e) Eclair

S14. Ans.(b)
Sol. Alpha was android version 1.0 released on 23rd September 2008. Android is continually developed by Google and the Open Handset Alliance (OHA) and has seen a number of updates to its base operating system since the initial release.

Q15. Which among the following is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft?
(a) Simple Storage Service
(b) Atmos
(c) OpenStack Swift
(d) OceanStore
(e) Azure

S15. Ans.(e)
Sol. Microsoft is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft for building, deploying, and managing applications and services through a global network of Microsoft-managed data centres. Azure was announced in October 2008 and released on 1 February 2010 as Windows Azure, before being renamed to Microsoft Azure on 25 March 2014.


Print Friendly and PDF

No comments