Computer Aptitude Questions for IBPS PO Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

IBPS has introduced Computer Aptitude this year (clubbed with Reasoning Section) in the Mains Examination of Probationary Officer Recruitment. Aspirants preparing for SBI must be familiar with Computer Aptitude Section. You must prepare basics of Computer Knowledge for this section to score well. The only difference between Computer Aptitude and Computer Awareness/Knowledge is the practical approach of questions asked in Computer Aptitude. Practice with these 15 questions of Computer Aptitude for IBPS PO Mains 2017 Exam. 

Q1. Pokémon Go app, an immensely popular game which allowed people to wander around their hometowns and score points by interacting with characters, within the confines of a game, then going to real-life places to make progress in virtual environments. Which of the following is related technology?
(a) Artificial Intelligence
(b) Virtual Reality
(c) Augmented Reality
(d) Sleeker
(e) None of these
Ans.(c)
Sol. Augmented reality is a technology that superimposes a computer-generated image on a user's view of the real world.

Q2. Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?
(a) Database management system
(b) Expert systems
(c) Geographical systems
(d) Neural networks
(e) File based systems
Ans.(d)
Sol. Neural networks can learn and adjust to new circumstances by themselves.

Q3. In 2014, Apple decided to invent a programming language. What is the name of that programming language?
(a) Cyanogen
(b) Ruby
(c) Swift
(d) Oxygen
(e) None of these
Ans.(c)
Sol. Swift is a general-purpose, multi-paradigm, compiled programming language developed by Apple Inc.

Q4. Which among the following is the appropriate term to find specific information on a website?
(a) Analytical research
(b) Drill down
(c) MDX querying
(d) Checking its Homepage.
(e) Scroll down
Ans.(b)
Sol. In information technology to drill down means to move from one place to another, information to detailed data by focusing in on something.

Q5. Verizon Communications on July 2016, announced plans to acquire Yahoo for $4.8 billion in cash. Yahoo (www.yahoo.com) is a _________.
(a) Website for Consumers
(b) Web Portal
(c) Organization that allocates web addresses
(d) E-mail service
(e) E-commerce website
Ans.(b)
Sol. A Web portal is a specially designed website that often serves as the single point of access for information.
The first Web portals were online services, such as AOL, that provided access to the Web, but by now most of the traditional search engines have transformed themselves into Web portals to attract and keep a larger audience.

Q6. A __________’s main purpose is to prohibit unauthorized access to your computer via the Internet.
(a) Popup blocker
(b) Firewall
(c) Spyware blocker
(d) Spam assassin
(e) Restore file
Ans.(b)
Sol. A firewall acts as a barrier between a trusted network and an untrusted network. A firewall controls access to the resources of a network through a positive control model. This means that the only traffic allowed onto the network is defined in the firewall policy; all other traffic is denied. 
Firewalls can be implemented in both hardware and software, or a combination of both.

Q7. Word is a word processor developed by Microsoft. In MS Word spelling check is a feature available in which tab?
(a) Page Layout
(b) Home
(c) Insert
(d) Review
(e) References
Ans.(d)
Sol.  

Q8. ____________ is the automatic addition of names and addresses from a database to letters and envelopes in order to facilitate sending mail especially advertising, to many addresses.
(a) mail merge
(b) bcc
(c) cc
(d) balloons
(e) New
Ans.(a)
Sol. Mail merge is used to create multiple documents at once. These documents have identical layout, formatting, text, and graphics. Only specific sections of each document vary and are personalised.

Q9. =Sum (S3 : S10) is an example of a 
(a) function
(b) formula
(c) cell address
(d) value
(e) None of these
Ans. (b) 
Sol. It is a formula to get sum of the data from cell number S3 to S10.

Q10. The first electronic digital computer contained _________?
(a) Electronic valves
(b) Neural Networks
(c) Fuzzy Logic
(d) Semiconductor memory
(e) None of these
Ans.(a)
Sol. The first electronic digital computer contained electronic valves.

Q11. What is the blinking symbol on the screen that shows where the next character will appear? 
(a) Cursor
(b) Delete key
(c) Arrow key
(d) Return key
(e) None of these
Ans.(a)
Sol. In computer user interfaces, a cursor is an indicator used to show the current position for user interaction on a computer monitor or other display device that will respond to input from a text input or pointing device. 

Q12. The dual-port version of DRAM formerly used in graphics adaptors is :
(a) FPM DRAM
(b) EDORAM
(c) VRAM
(d) DDRSDRAM
(e) None of these
Ans.(c)
Sol. Video RAM, or VRAM, is a dual-ported variant of dynamic RAM (DRAM), which was once commonly used to store the frame buffer in some graphics adapters. 

Q13. Which of the following is a term related with printer?
(a) DVD
(b) Cartridge
(c) Hard-disk
(d) Keyboard
(e) None of these
Ans.(b)
Sol. An ink cartridge or inkjet cartridge is a component of an inkjet printer that contains the ink that is deposited onto paper during printing.

Q14. To justify the selected text, the shortcut key is _______.
(a) Ctrl+1
(b) Ctrl+J
(c) Ctrl+U
(d) Ctrl+Alt+K
(e) None of these
Ans.(b)
Sol. Ctrl+J is used to justify the selected text.

Q15. Trackball is an example of a/an ______.
(a) Programming device
(b) Pointing device
(c) Output device
(d) Software device
(e) Printing device
Ans.(b)
Sol. Trackball is an example of a pointing device (mouse).




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.