Computer Aptitude Questions for IBPS PO Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

IBPS has introduced Computer Aptitude this year (clubbed with Reasoning Section) in the Mains Examination of Probationary Officer Recruitment. Aspirants preparing for SBI must be familiar with Computer Aptitude Section. You must prepare basics of Computer Knowledge for this section to score well. The only difference between Computer Aptitude and Computer Awareness/Knowledge is the practical approach of questions asked in Computer Aptitude. Practice with these 15 questions of Computer Aptitude for IBPS PO Mains 2017 Exam. 

Q1. Extensible Markup Language (XML) is a simple, very flexible text format derived from _______.
(a) HTML
(b) SGML
(c) CSS
(d) FTP
(e) HTTP

S1. Ans.(b)
Sol. The Standard Generalized Markup Language is a standard for defining generalized markup languages for documents.

Q2. ________ is software which has its source code freely available for use, viewing, modification, and redistribution.
(a) Free Software
(b) Operating System
(c) Open Source
(d) Application Software
(e) System Software

S2. Ans.(c)
Sol. Open source doesn't just mean access to the source code. The distribution terms of open-source software must facilitate- free Redistribution; it must allow distribution in source code as well as compiled form; the license must allow modifications and derived works; the license must not restrict anyone from making use of the program.

Q3. Which among the following are Intelligent Personal Assistant by Google, Microsoft and Apple respectively?
(a) Cortana, Google Now, Siri
(b) Niki, Siri, Wizard
(c) Teno, Wizard, Cortana
(d) Google Now, Cortana, Siri
(e) Cortana, Hazel, Siri

S3. Ans.(d)
Sol. Siri is Apple’s intelligent personal assistant and knowledge navigator allows users of its devices to send messages, schedule meetings and make phone calls. Cortana is Microsoft’s primary intelligent personal assistant, which was developed in time for the launch of the Windows Phone 8.1 operating system in 2014, is now integrated into Windows 10. Google Now is Google’s intelligent personal assistant is available for use on its own Android-operated mobile devices and via Google Search apps downloadable on Apple devices. First launched in 2012, it can answer queries, warn users of bad traffic, and provide reminders of dinner dates and flight times.

Q4. Which among the following refers to the capability provided to the consumer to deploy onto the cloud infrastructure consumer-created or acquired applications created using programming languages, libraries, services, and tools supported by the provider?
(a) PaaS
(b) SaaS
(c) IaaS
(d) SECaaS
(e) MBaaS

S4. Ans.(a)
Sol. PaaS vendors offer a development environment to application developers. In PaaS the consumer does not manage or control the underlying cloud infrastructure including network, servers, operating systems, or storage, but has control over the deployed applications and possibly configuration settings for the application-hosting environment.

Q5. Which among the following may refer to a URL of a Web Page?
(a) https:// www.google.com
(b) https:// www.news/updates.html
(c) D:\Study_Notes
(d) bankers.adda@gmail.com
(e) select*from table

S5. Ans.(b)
Sol. https:// www.news/updates.html represents URL of a webpage. Option (a) is URL to a famous search engine Google. Option (c) represents an address to a folder stored in a person’s local D Drive of his system. Option (d) represents an email address as it has a username@domainName format and the last option (e) is a Structured Query Language (SQL) command for fetching all from a table. 

Q6. Which among the following means: “Data about Data”?
(a) Meta Data
(b) Data Model
(c) Hierarchical Model
(d) Table
(e) Relation

S6. Ans.(a)
Sol. Metadata is data that describes other data. Metadata summarizes basic information about data, which can make finding and working with particular instances of data easier. Metadata for web pages contain descriptions of the page’s contents, as well as keywords linked to the content. These are usually expressed in the form of metatags.

Q7.  Which among the following represents a Root Tag?
(a) <H1>
(b) <BR>
(c) <Font>
(d) <HTML>
(e) <Body>

S7. Ans.(d)
Sol. The Root Element. In any markup language, the first element to appear is called the "root element", which defines what kind of document the file will be. The <html> element represents the root of a Hyer Text Markup Language document.

Q8. For which of the following function, ^ sign is used in MS Excel?
(a)Summation
(b)Exponential
(c)Differential
(d)Integration
(e)Percentile

S8. Ans.(b)
Sol. ^ is the symbol for the exponential function.

Q9. If you wish to see a particular area of a worksheet visible or multiple rows and columns while you scroll to another area of the worksheet, which among the following should you use?
(a) Freeze Panes
(b) Freeze Columns
(c) Freeze Rows
(d) Freeze Worksheet
(e) Freeze Function

S9. Ans.(a)
Sol. When you freeze panes, Microsoft Excel keeps specific rows or columns visible when you scroll in the worksheet. For example, if the first row in your spreadsheet contains headers, you might freeze that row to make sure that the column headers remain visible as you scroll down in your spreadsheet.

To lock one row only, choose the View tab, and then click Freeze Top Row.

To lock one column only, choose the View tab, and then click Freeze First Column.
To lock more than one row or column, or to lock both rows and columns at the same time, choose the View tab, and then click Freeze Panes.

Q10. What is the maximum number, that each of the four parts of an IP Address can have?
(a) 256
(b) 512
(c) 1024
(d) 255
(e) 300

S10. Ans.(d)
Sol. All IP addresses are made up of four parts (quadrants) separated by dots, like this: XXX.XXX.XXX.XXX 
Where each XXX can be any number between 0 and 255. Each of these numbers are stored in 8 bits (binary digits), and the number of possibilities you can have is 2 raised to the power of 8, which is 256 (0-255).

Q11. Which among the following is the process of fetching or finding data, relationships, and anomalies from a big collection of data or various databases?
(a) Fetching
(b) Warehousing
(c) Mining
(d) Finding
(e) Indexing

S11. Ans.(c)
Sol. Data mining is the analysis of data for relationships that have not previously been discovered. Data mining is the process of finding anomalies, patterns and correlations within large data sets to predict outcomes.

Q12. In MS Excel Translate feature is available under which Tab?
(a) Page Layout
(b) Home
(c) Edit
(d) Change
(e) Review

S12. Ans.(e)
Sol. Translate feature is available in Language section under Review Tab. Other features under Review tab are Proofing which includes Spelling, Research and Thesaurus, Comments and Changes.

Q13. Which among the following option would you use to analyze, explore, and adding visualization to present the summary of data in MS Excel?
(a) Pivot Chart
(b) Column
(c) SmartArt
(d) Area Chart
(e) Automatic Chart

S13. Ans.(a)
Sol. PivotChart is the best type of graphs for the analysis of data. You can use a PivotTable report to summarize, analyze, explore, and present summary data. PivotCharts complement PivotTables by adding visualizations to the summary data in a PivotTable, and allow you to easily see comparisons, patterns, and trends. Both PivotTables and PivotCharts enable you to make informed decisions about critical data in your enterprise.

Q14. In a sentence, if you wish to place your cursor to the right of a word and delete the next word then which among the following is the appropriate shortcut key combination for this task?
(a) Ctrl+Alt+Delete
(b) Ctrl+Delete
(c) Ctrl+Shift+Delete
(d) Alt+Delete
(e) Shift+Alt+Delete

S14. Ans.(b)
Sol. Ctrl+Delete is used to delete the next word.

Q15. If we use Pie chart, we can only insert and show one data series. Which among the following chart is used to display multiple data series?
(a) Cake
(b) Cookie
(c) Doughnut
(d) Kitkat
(e) Marshmallow

S15. Ans.(c)
Sol. Data that is arranged in columns or rows only on a worksheet can be plotted in a doughnut chart. Just like a pie chart, a doughnut chart shows the relationship of parts to a whole, but a doughnut chart can contain more than one data series. Each data series that you plot in a doughnut chart adds a ring to the chart.