Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. What does ASCII stand for? 
(a) American Standard Code for Information Intelligence
(b) American Standard Code for Income Interchange
(c) American Standard Code for Information Interchange
(d) American States Code for Intelligence Interchange
(e) None of the above

S1.Ans.(c)
Sol. American Standard Code for Information Interchange, is a character encoding standard (the Internet Assigned Numbers Authority (IANA) prefers the name US-ASCII). ASCII codes represent text in computers, telecommunications equipment, and other devices.

Q2. Which of the following is a binary number? 
(a) 10101011
(b) 5600
(c) 2020
(d) 021
(e) None of the above

S2.Ans.(a)
Sol.  Binary Numbers use only '0' and '1'.

Q3. The Internet began with the development of :
(a) USENET
(b) ARPANET
(c) Ethernet
(d) Intranet
(e) None of these

S3.Ans.(b)
Sol. The Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) was an early packet switching network and the first network to implement the protocol suite TCP/IP. Both technologies became the technical foundation of the Internet.

Q4. What type of software creates a smaller file that is faster to transfer over the Internet?
(a) Compression
(b) AVG
(c) Fragmentation
(d) MPEG
(e) None of these

S4.Ans.(a)
Sol.  Compression is the process of reducing the size of a file by encoding its data information more efficiently. By doing this, the result is a reduction in the number of bits and bytes used to store the information.

Q5. What is a Pixel?
(a) A computer program that draws picture
(b) A picture stored in secondary memory
(c) The smallest resolvable part of a picture
(d) All of the above
(e) None of the above

S5.Ans.(c)
Sol. A pixel is the smallest portion of an image or display that a computer is capable of printing or displaying.

Q6. ARP (address resolution protocol) is ________.
(a) A TCP/IP protocol used to dynamically bind a high level IP address to a low level physical hardware address
(b) A TCP/IP high level protocols for transferring files from one machine to another
(c) a protocol used to monitor computers
(d) a protocol that handles error and control messages
(e) All of the above

S6.Ans.(a)
Sol.  The address resolution protocol is a protocol used by the Internet Protocol (IP), specifically IPv4, to map IP network addresses to the hardware addresses used by a data link protocol. The protocol operates below the network layer as a part of the interface between the OSI network and OSI link layer.

Q7. Which tracking program records every keystroke you make on the computer?
(a) ITrack/ULead                  
(b) eFollow
(c) Key logger                      
(d) Stalking software
(e) None of the above

S7.Ans.(c)
Sol.  Keystroke logging, often referred to as key logger or keyboard capturing, is the action of recording (logging) the keys struck on a keyboard, typically covertly, so that the person using the keyboard is unaware that their actions are being monitored.

Q8. Processing involves ________.
(a) inputting data into a computer system
(b) transforming input into output
(c) displaying output in a useful manner
(d) providing relevant answers
(e) None of the above

S8.Ans.(b)
Sol.  In processing given data input is transformed into an output.

Q9. An __________ address is a numerical label assigned to each device (e.g., computer, printer) participating in a computer network.
(a) IP
(b) RIP
(c) EP
(d) TCP
(e) ARP

S9. Ans.(a)
Sol. IP Address stands for Internet Protocol Address.

Q10. Hybrid computer used the combined feature of _________ and _________ machine. 
(a) analog, digital
(b) super, sub
(c) client, server
(d) warehouse, mining
(e) RAM, ROM

S10. Ans (a)
Sol. Hybrid computers are computers that exhibit features of analog computers and digital computers. The digital component normally serves as the controller and provides logical and numerical operations, while the analog component often serves as a solver of differential equations and other mathematically complex equations.

Q11. If you change Windows 98 to Windows XP, you are actually performing _________.
(a) Upstart
(b) Patch
(c) downgrade
(d) Upgrade
(e) None of the above

S11. Ans (d)
Sol. Upgrading is the process of replacing a product with a newer version of the same product.

Q12.What type of web technology creates an online community where people can make statements and others can read and respond to those statements?
(a) I-Journal                          
(b) Podcast
(c) ASP                                
(d) Blog
(e) None of the above

S12. Ans (d)
Sol. A blog is a regularly updated website or web page, typically one run by an individual or small group, that is written in an informal or conversational style.

Q13. Mobile Commerce is best described as:
(a) The use of kiosks in marketing
(b) Transporting products
(c) Buying and selling goods/services through wireless handheld devices
(d) Using notebook PCs in marketing
(e) None of the above

S13. Ans (c)
Sol. M-commerce (mobile commerce) is the buying and selling of goods and services through wireless handheld devices such as cellular telephone and personal digital assistants (PDAs). Known as next-generation e-commerce, m-commerce enables users to access the Internet without needing to find a place to plug in.

Q14. What is the keyboard shortcut to centralise the selected text in Word?
(a) Ctrl + Esc
(b) Ctrl + C
(c) Alt + C
(d) Ctrl + E
(e) There is no keyboard shortcut for this operation

S14. Ans (d)
Sol. Ctrl+E is the short cut key to centralise selected text in MS Word.

Q15. Which among the following is a software package from Sun Microsystems?
(a) JPEG
(b) JDK
(c) IDE
(d) IRQ
(e) All of the above

S15. Ans. (b)
Sol. The Java Development Kit (JDK) is a software development environment used for developing Java applications and applets.