Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. What is JDBC?
(a) Utility Software
(b) Application Software
(c) Application Programming Interface (API)
(d) Programming Language
(e) None of the above

S1. Ans. (c)
Sol. Java Database Connectivity (JDBC) is an application programming interface (API) for the programming language Java, which defines how a client may access a database. It is part of the Java Standard Edition platform, from Oracle Corporation.

Q2. Which of the following is/are modifier keys in a computer? 
(a) Ctrl
(b) Alt
(c) Shift
(d) Both (b) and (c)
(e) All of the above

S2. Ans. (e)
Sol. Modifier keys include Alt, Ctrl, Shift. A modifier key is a key that modifies the action of another key when the two are pressed together.

Q3. What does URL stand for?
(a) Uniform Reverse Location
(b) Universal Resolution Location
(c) Universal Resource Locator
(d) Universal Re-Engineering Location
(e) Uniform Resource Locator

S3. Ans.(e)
Sol. URL (Uniform Resource Locator) denotes a unique identifier to files, services or websites present on the World Wide Web (WWW).

Q4. Which one of the following is not an e-mail service provider?
(a) Hotmail
(b) Gmail
(c) Bing
(d) Yahoo mail
(e) None of these

S4. Ans.(c)
Sol. E-mail service providers allow you to create an e-mail account. Hotmail, Gmail and Yahoo Mail allow you to create a free e-mail account, but Bing doesn’t.

Q5. Which of the following fields of an e-mail hides the identity of the recipients?
(a) To
(b) From
(c) Cc
(d) Bcc
(e) Subject

S5. Ans.(d)
Sol. Bcc stands for ‘Blind Carbon Copy’. The recipients whose e-mail addresses are added in the Bcc field would receive a copy of the email; however, the identity of these recipients would not be disclosed.

Q6. What was the first machine to successfully perform long services of arithmetic and logical operations?
(a) MARK-I
(b) ENIAC
(c) EDSAC
(d) UNIVAC
(e) Z1

S6. Ans. (a)
Sol. The Manchester Mark 1 was one of the earliest stored-program computers. It performs long services of arithmetic and logical operations.

Q7. What is a motion path?
(a) A type of animation entrance effect
(b) A method of advancing slides
(c) A method of moving items on a slide
(d) All of the above
(e) None of these

S7. Ans. (c)
Sol. Motion path is a method of moving items on a slide.

Q8. A _________ is a component of motherboard which absorbs the heat produced by the processor and other components of a computer.  
(a) Heat sink
(b) Northbridge
(c) CPU socket
(d) CMOS battery
(e) None of these

S8. Ans.(a)
Sol. A heat sink is a component of a motherboard which absorbs the heat produced by the processor and other components of a computer.

Q9. What acts as master software that works as a mediator between a computer user and hardware of a computer?  
(a) Application Program
(b) Hardware
(c) Software
(d) Operating System
(e) User

S9. Ans.(d)

Sol. Operating system provides an interface between a user and computer hardware. It enables a user to utilize hardware resources efficiently.

Q10. An input device that utillses a light-sensitive detector to select objects on a display screen is known as _________.  
(a) Optical scanner
(b) Touch screen
(c) Light Pen
(d) Mouse
(e) Keyboard

S10. Ans.(c)
Sol. A light pen is a pointing device that uses a photoelectric (light-sensitive) cell to indicate a position on the display screen.

Q11. Which of the following is an expansion card which generates a feed of output images to a display?
(a) Bus
(b) Motherboard
(c) Play Station
(d) Ultra High Definition
(e) Video Card

S11. Ans.(e)
Sol. Video Card is an expansion card which generates a feed of output images to a display

Q12. Using output devices one can ____.
(a) View or Print Data
(b) Modify Data
(c) Store Data
(d) Replicate Data
(e) Enter Data

S12. Ans.(a)
Sol. Output Devices lets users to view or print data, for example: Monitor (screen display), Printer.

Q13. Select the odd one out:
(a) Internet Explorer
(b) Firefox
(c) Chrome
(d) Google
(e) Chromium

S13. Ans.(d)
Sol. All other except Google are Bowsers. Google is a search engine.

Q14. Which among the following does not fall under the category of latest operating systems?
(a) Windows 10
(b) iOS 10
(c) Tizen OS
(d) Sintran III
(e) Oracle Linux

S14. Ans.(d)
Sol. Sintran III was a real-time, multitasking, multi-user operating system used with Norsk Data computers. It is a discontinued OS.

Q15. Select the odd one out:
(a) TFT
(b) LCD
(c) OLED
(d) XML
(e) CRT

S15. Ans.(d)
Sol. Except XML all others are types of screen display.