Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Which of the following will set text in selected cells to italics?
(a) Pressing Ctrl + I on the keyboard
(b) Using the Tools – Wizard – Web Form menu item
(c) Using the Format – Cells – Font menu item
(d) Both (a) and (c)
(e) None of the above

S1. Ans.(d)
Sol. Pressing Ctrl + I on the keyboard and Using the Format – Cells – Font menu item; both of these actions can help to set text in selected cells to italics.

Q2. Microsoft Office is a __________.
(a) Shareware
(b) Public-domain software
(c) Open source software
(d) An application suite
(e) Firmware

S2. Ans.(d)
Sol. MS Office is an application suite that contains various application software like Word, PowerPoint, Excel etc.

Q3. Which term is not related with font?
(a) Font face
(b) Font size
(c) Font color
(d) Font grammar
(e) None of these

S3. Ans.(d)
Sol.  Font grammar is not related with font. There is no such thing as font grammar.

Q4. The valid format of MS Word is:
(a) .jpeg
(b) .png
(c) .doc
(d) .exe
(e) None of these

S4. Ans.(c)
Sol. “.doc” is valid file format for a Word Document.

Q5. Which of the following option may be used to change page-size and margins?
(a) Layout
(b) View
(c) Tools
(d) Data
(e) None of these

S5. Ans.(a)
Sol. Page size and Margins can be changed with commands available under the Layout Tab on the ribbon.

Q6. To justify the selected text, the shortcut key is:
(a) Ctrl + 1
(b) Ctrl + J
(c) Ctrl + U
(d) Ctrl + Alt + K
(e) None of these

S6. Ans.(b)
Sol. Ctrl + J is used to justify text

Q7. Workbook is a collection of __________ in MS Excel?
(a) page set-up
(b) buttons
(c) diagrams
(d) charts
(e) worksheets

S7. Ans.(e)
Sol. A workbook is a collection of worksheets.

Q8. In order to move from one worksheet to another in MS-Excel workbook. One should click ___________.
(a) active cell
(b) scroll bar
(c) sheet tab
(d) tab button
(e) None of these

S8. Ans.(c)
Sol. Sheet Tab is used to switch between worksheets.

Q9. Macros are available in Excel 2016 under which Tab?
(a) Insert
(b) Format
(c) View
(d) Data
(e) Home

S9. Ans.(c)
Sol. Macros are available in Excel 2016 under View Tab.

Q10. Each excel file is called a workbook because:
(a) It can contain text and data
(b) It can be modified
(c) It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
(d) You have to work hard to create it
(e) It can create charts

S10. Ans.(c)
Sol. A workbook is a collection of worksheets.

Q11. Which among the following is true regarding charts in Excel 2016?
(a) It has Line graphs and pie charts only
(b) It only provides line graphs
(c) It has many charts including Bar charts, line graphs and pie charts
(d) It has Bar charts and line graphs only
(e) It only provides pie charts

S11. Ans.(c)
Sol. Excel 2016 has many charts including Bar charts, line graphs.

Q12. How are data organized in a spreadsheet?
(a) Lines and spaces
(b) Layers and planes
(c) Rows and columns
(d) Height and width
(e) Query and Charts

S12. Ans.(c)
Sol. Data in a spreadsheet is organised in Rows and Columns.

Q13. What does the LOOKUP function do?
(a) Looks up text that contain ‘UP’
(b) Used to look in a single row or column and find a value from the same position in a second row or column
(c) Finds irrelevant records
(d) All of above
(e) None of the above

S13. Ans.(b)
Sol. LOOKUP function is used to look in a single row or column and find a value from the same position in a second row or column.

Q14. Which of the following is a correct order of precedence in a formula calculation?
(a) Multiplication and division, subtraction, exponential positive and negative value
(b) Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction
(c) Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation
(d) None of above
(e) All of the above

S14. Ans.(d)
Sol. None of the given precedence order is correct. Formulas calculate values in a specific order. A formula in Excel always begins with an equal sign (=). The equal sign tells Excel that the succeeding characters constitute a formula. The correct order of precedence is: Reference operators, Negation(sign), Percentage, exponentiation, Multiplication and Division, Addition and subtraction, concatenation of strings and comparison

Q15. A function inside another function is called a _______ function.
(a) Nested
(b) Round
(c) Sum
(d) Text
(e) Grouped

S15. Ans.(a)
Sol. A function inside another function is called a nested function.

You may also like to read:

      


Print Friendly and PDF