Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and it is important for every aspirant to clear computer knowledge basics because it is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. _________ is the time taken by the switch in the identification of bit-level errors in the data packet.  
(a) Processing delay
(b) Queuing delay
(c) Transmission delay
(d) Propagation delay
(e) Network delay

S1. Ans.(a)
Sol. Processing delay is the amount of time taken by the switch for examining the header of the data packet and examining the next switch for redirecting the data packet. It can also be defined as the time taken by the switch in the identification of bit-level errors in the data packet. It is measured in microseconds.

Q2. Bridge is a _________ device.   
(a) layer 4
(b) layer 2
(c) layer 5
(d) layer 7
(e) layer 3

S2. Ans.(b)
Sol. A bridge is a network device used at the data link layer to connect two dissimilar networks as well as similar networks.

Q3. Which of the following cable types is called cheapernet? 
(a) Thicknet
(b) UTP
(c) SMF
(d) Thinnet
(e) STP

S3. Ans.(d)
Sol. As the installation cost of thinnet coaxial cable is less, it is also known as cheapernet.

Q4. The __________ menu contains the options to add symbols in a Word document.
(a) Home
(b) Insert
(c) Review
(d) Mailing
(e) View

S4. Ans.(b)
Sol. The Insert menu is MS Word contains the Symbol option that allows you to insert symbols in the document.

Q5. The __________ shows a brief description and, optionally, keyboard shortcuts of commands of dialog box launchers.
(a) Context menu
(b) KeyTip
(c) Screen Tip
(d) Live Preview
(e) Animation

S5. Ans.(c)
Sol. ScreenTip is a small window that appears when the pointer is rolled over a command or control. It shows the descriptive text for that command or control.

Q6. You can select which of the following format to save a document in a previous Word version?
(a) Word 97-2003 Document
(b) Word Template
(c) XPS Document
(d) Open Document Text
(e) None of these

S6. Ans.(a)
Sol. Word 97-2003 Document is a compatible format used to save a document in a compatibility mode with previous versions of Word document.

Q7. A Bug can be called an error which generally comes in a software or a hardware. Which among the following is another name that may refer to bugs in computers? 
(a) Leech
(b) Squid
(c) Slug
(d) Glitch
(e) Skim

S7. Ans.(d)
Sol. Glitch is a term used to express temporary malfunctioning of software, whereas a bug refers to a problem inherent in the design or coding of the software.

Q8. Which of the following general purpose software allows you to do mathematical or financial calculation?  
(a) Word processing program
(b) Spreadsheet program
(c) Presentation program
(d) Media Player
(e) DTP program

S8.  Ans.(b)
Sol. A spreadsheet program is general-purpose software that allows you to do mathematical or financial calculation. An example of a spreadsheet program is MS excel.

Q9. Which of the following is used to insert a CD/DVD in a computer? 
(a) NIC Card
(b) Modem
(c) Hard Drive
(d) Disk Drive
(e) USB

S9. Ans.(d)
Sol. Disk drive is a device in computer that is used to insert or remove CD, DVD or Blu-ray disc.

Q10. Which of the following displays the work done by a computer? 
(a) RAM
(b) Printer
(c) Monitor
(d) ROM
(e) Mouse

S10. Ans.(c)
Sol. A monitor is an output device that displays the output after processing the instructions provided by the user.

Q11. Who among the following is considered the father of modern computing? 
(a) Joseph Marie Jacquard
(b) John Napier
(c) Blaise Pascal
(d) Charles Babbage
(e) Herman Hollerith

S11. Ans.(d)
Sol. Charles Babbage invented Difference Engine and Analytical Engine. Because of the immense contribution and impact that his inventions had on the history of computing, Babbage is regarded as the father of the modern computer.

Q12. What is the function of the AutoCorrect feature across all MS Office applications?
(a) Replacing misspelled words with the correct ones while typing
(b) Replacing grammatically incorrect words with the correct ones
(c) Replacing repetitive words with the word ‘same’
(d) Replacing selected words with the word ‘auto’
(e) None of these

S12. Ans.(a)
Sol. The AutoCorrect feature is used to correct typo errors and miss-spelled words automatically according to the words given in the list for the AutoCorrect feature.

Q13. In excel which of the following symbols is used before a numeric value so that it can be treated as a labelled value?
(a) ” (quote)
(b) = (equal)
(c) _ (underscore)
(d) ’ (apostrophe)
(e) None of these

S13. Ans.(d)
Sol. In MS Excel, apostrophe is a symbol that is used to convert the numeric value in the text format. To do this, you need to add the apostrophe symbol before the numeric value.

Q14. A cell range in Excel is represented by using which among the following sign?
(a) comma
(b) colon
(c) semicolon
(d) forward slash
(e) None of these

S14. Ans.(b)
Sol. A cell range refers to a group of cells within a row or column. For example, a cell range including the cells B1, B2, B3, B4 and B5 will be written as B1:B5.

Q15. In MS Excel, both formulas and functions must be preceded by the which of the following, for Excel to understand them?
(a) hash sign
(b) equals sign
(c) percent sign
(d) asterisk sign
(e) None of these

S15. Ans.(b)
Sol. In MS Excel, the equals sign is used to start a formula or function.



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.