Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. What does a computer system includes?
(a) Hardware
(b) Software
(c) Peripheral devices
(d) All of these
(e) None of these

S1. Ans. (d)
Sol. A computer system includes hardware components, software, peripheral devices.

Q2. Which of the following device used ‘set of beads’ to represent the unit of data? 
(a) ENIAC
(b) EDVAC
(c) Abacus
(d) MARK-I
(e) None of these

S2. Ans. (c)
Sol. The abacus (plural abaci or abacuses), also called a counting frame, is a calculating tool with a set of beads for counting.

Q3. Antikythera mechanism was mainly used to perform which computation?
(a) Astronomical calculation
(b) Logarithm
(c) Trigonometry
(d) Time calculation
(e) All of these

S3. Ans. (a)
Sol. The Antikythera mechanism is an ancient analogue computer and orrery used to predict astronomical positions and eclipses for calendrical and astrological purposes, as well as the Olympiads, the cycles of the ancient Olympic Games.

Q4. The first electro-mechanical computer MARK-1 invented was by ______. 
(a) Charles Pascal
(b) John W Mauchly
(c) Howard Aiken
(d) Clifford Berry
(e) Steve Wozniak

S4. Ans. (c)

Sol. MARK-1 invented was by Howard Aiken.

Q5. What was the first electronic computer in the world? 
(a) ENIAC
(b) EDSAC
(c) EDVAC
(d) UNIVAC
(e) Z1

S5. Ans.(a)
Sol. ENIAC was the first electronic computer in the world.

Q6. Which of the following is the full-form of ENIAC? 
(a) Electronic Numerical Integrator and Computer
(b) Electrical Numerical Integer and Calculator
(c) Electrical Numerical Integer and Computation
(d) Efficient Numerical Integrator and Computer
(e) Electronic numbers Integer and Calculator

S6. Ans.(a)
Sol. ENIAC stands for Electronic Numerical Integrator and Computer

Q7. The first computer was programmed using ___________.
(a) Assembly language
(b) Machine language
(c) Source code
(d) Object code
(e) ASCII code

S7. Ans. (b)
Sol. The first computer was programmed using Machine Language.

Q8. A/(n) ___________ is an object embedded in a web page or email, which unobtrusively (usually invisibly) allows checking that a user has accessed the content.
(a) email
(b) virus
(c) web beacon
(d) spam
(e) firewall

S8. Ans.(c)
Sol. Common uses of web beacon are email tracking and page tagging for web analytics. Its alternative names are web bug, tracking bug, tag, or page tag.

Q9. Non-physical components of the computer are referred to as  _______.
(a) CPU
(b) Software
(c) Hardware
(d) Peripheral
(e) Motherboard

S9. Ans. (b)
Sol.  Software components are not physical or tangible components.

Q10. How many rows are there in latest version of MS Excel? 
(a) 65536
(b) 16,384
(c) 1,048,576
(d) 1,050,000
(e) 2,001,000

S10. Ans.(c)
Sol. In latest version there are 1,048,576 rows by 16,384 columns.

Q11. Which among the following term is used for those hardware devices that are not part of the main computer system and are often added later to the system?
(a) clip art
(b) highlight
(c) execute
(d) peripheral
(e) None of these

S11. Ans. (d)
Sol. A peripheral device is generally defined as any auxiliary device such as a computer mouse or keyboard that connects to and works with the computer in some way.

Q12. What is Direct X?  
(a) Operating system
(b) Software that drives graphics hardware to enable game and multimedia to your system
(c) Web browser
(d) Word processing software
(e) None of these

S12. Ans. (b)
Sol. Microsoft DirectX is a collection of application programming interfaces (APIs) for handling tasks related to multimedia, especially game programming and video, on Microsoft platforms.

Q13. To which of the following categories do operating systems and debuggers belong? 
(a) System software
(b) Application software
(c) Utilities
(d) Programming Language
(e) All of these

S13. Ans.(a)
Sol. System software is developed to serve as a bridge between the hardware and the user, as the software directly communicates with the hardware. Operating systems and debuggers are two best examples of system software.

Q14. Which of the following techniques can be used to store a large number of files in a small amount of storage space?  
(a) File adjustment
(b) File copying
(c) File compatibility
(d) File compression
(e) File maintenance

S14. Ans.(d)

Sol. File compression is the technique used to store the large file in a small storage space. It compresses to content of the file in such a way that there is no harm done on the file content and quality.

Q15. ________key is the example of Toggle key.
(a) Alt
(b) Shift
(c) Control
(d) Escape
(e) Caps Lock

S15. Ans. (e)
Sol. A toggle key is a key that is used to turn a function on or off, or to switch between two functions.

Print Friendly and PDF