Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Which of the following is the activity of purchasing items and products form different websites on the internet and using online modes, such as credit cards and debit cards, to make the payments?  
(a) E-banking
(b) Online shopping
(c) Online reservation
(d) M-reservation
(e) None of these

S1. Ans.(b)
Sol. The activity of purchasing items from different websites on the internet is known as online shopping.

Q2. A commonly used graphic format for the Web is  ______.
(a) GIF
(b) BMP
(c) TXT
(d) LMP
(e) TIF

S2. Ans.(a)
Sol. The Graphics Interchange Format (GIF) is used to save simple Web graphics having limited colours. This image format is usually used for Web buttons, charts and text headings.

Q3. Identify the volatile storage device amongst the following devices? 
(a) RAM
(b) Hard disc
(c) Magnetic tape
(d) ROM
(e) None of these

S3. Ans.(a)
Sol. A volatile device is a device that stores data temporarily. An example of a volatile device is RAM.

Q4. Which type of device is used by banking websites to enter the password and prevent keystroke legging?  
(a) Scanner
(b) Reader
(c) Virtual keyboard
(d) Light Pen
(e) None of these

S4. Ans.(c)
Sol. A virtual keyboard is used for entering characters in a computer like a regular keyboard. However, unlike a regular keyboard, it is a software component.

Q5. Artificial intelligence is used in which of the following generations of computers?
(a) Second
(b) Third
(c) Fourth
(d) Fifth
(e) None of these

S5. Ans.(d)
Sol. Artificial intelligence is used in fifth generation computers.

Q6. Which of the following computers exhibits the features of both analog the digital computers?  
(a) Hybrid computer
(b) Mini computer
(c) Laptop
(d) Mainframe computer
(e) None of these

S6. Ans.(a)
Sol. The computer that exhibits the features of both digital and analog computers is known as a hybrid computer.

Q7. These printers do not establish any mechanical contact between the print head and the paper. The examples of such type of printers are  
(a) line printers, drum printers
(b) drum printers and dot-matrix printers
(c) line printers and dot-matrix printers
(d) inkjet and laser printers
(e) All of these

S7. Ans.(d)
Sol. Non-impact printer does not establish any mechanical contact between the print head and the paper. The well-known non-impact printers are inkjet and laser printers.

Q8. _____________ is a service that allows organisations to make their own website.   
(a) Web hosting
(b) Web surfing
(c) Domain hosting
(d) Linux hosting
(e) Windows hosting

S8. Ans.(a)

Sol. Web hosting is a service that allows organisations to make their own website accessible through WWW. This service allows you to share the data on the Web or the Internet by storing your Web page on the Internet.

Q9. Which of the following HTML tags is used to create a horizontal line on a Web page? 
(a) <hr>
(b) <tr>
(c) <line>
(d) <hr1>
(e) <line direction = “horizontal”>

S9. Ans.(a)
Sol. In HTML, you can create a horizontal line on a Web page by using the <hr>tag. The purpose of the <hr> tag is to separate paragraphs or sections on a Web page.

Q10. Which of the following image formats was developed for CompuServe?
(a) JPEG Image
(b) GIF Image
(c) PNG Image
(d) BMP Image
(e) None of these

S10. Ans.(b)
Sol. The GIF image format was developed for CompuServe (an online information service). Converting an image to a GIF image format is safe as no data is lost at the time of conversion.

Q11. Which among the following is a Super computer series developed by Indian scientists?
(a) Param
(b) Super30l
(c) Compaq Presario
(d) Cray YMP
(e) Blue Gene

S11. Ans.(a)
Sol. PARAM is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India. The latest machine in the series is the PARAM Kanchenjunga.

Q12. Which of the following is the foray introduced by Microsoft into the gaming console market? 
(a) X-box
(b) Set-up
(c) Multi play
(d) I-phone
(e) None of these

S12. Ans.(a)
Sol. In the gaming console market, Microsoft launched its first foray named X-box that is actually a video game console.

Q13. Which of the following statements is correct about EPROM? 
(a) It is a type of ROM from which the stored data cannot be erased
(b) In this memory, data can be erased by electronic emission
(c) It is a type of RAM
(d) Ultraviolet rays are used to erase the data stored in the memory
(e) None of these

S13. Ans.(d)
Sol. Erasable Programmable Read-Only Memory (EPROM) is a type of ROM from which the stored data can be erased using ultraviolet rays.

Q14. What is the maximum number of lines you can set for a Drop Cap?  
(a) 6
(b) 10
(c) 15
(d) 56
(e) None of these

S14. Ans.(b)
Sol. A drop cap refers to a large letter positioned at the beginning of a text. It can have the depth of a maximum of ten lines of regular text.

Q15. If you wish to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a _____. 
(a) Repeater
(b) Router
(c) Gateway
(d) Switch
(e) None of these

S15. Ans. (a)
Sol. A repeater is an electronic device that receives a signal and retransmits it at a higher level or higher power, or onto the other side of an obstruction, so that the signal can cover longer distances.

Print Friendly and PDF