Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and it is important for every aspirant to clear computer knowledge basics because it is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Which among the following is a self-contained step-by-step set of operations to be performed?
(a) System Software
(b) Algorithm
(c) Network topology
(d) Application software
(e) Utility software

S1. Ans.(b)
Sol. Algorithm is a self-contained step-by-step set of operations.

Q2. What is Remote Desktop Connection?
(a) It was known as Terminal Services in Windows Server 2008 and earlier, it is one of the components of Microsoft Windows.
(b) a technology that allows you to carry your computer in remote areas.
(c) a technology that allows you to sit at the client computer and connect to the host remote computer in a different location
(d) both (a) and (c)
(e) All of the above

S2. Ans.(d)
Sol. Remote Desktop Services (RDS), known as Terminal Services in Windows Server 2008 and earlier, is one of the components of Microsoft Windows that allows a user to take control of a remote computer or virtual machine over a network connection.

Q3. Which of the following option in MS Word 2010 may be used to change page-size and margins?
(a) Page Layout
(b) View
(c) Home
(d) Data
(e) Review

S3. Ans.(a)
Sol. 
In MS Word, Margins, Size and Orientation is available in Page Setup under Page Layout Tab.

Directions (4-5): Consider the given data flow diagram and answer the following questions.

Q4. The person ‘B’ is:
(a) Married, with no children
(b) Married, with at least one son
(c) Married, with at least one daughter
(d) Unmarried, with at least one son
(e) Unmarried, with no children

S4.Ans. (c)
Sol. Person ‘B’ is (married: yes; children: yes; male child: no)

Q5. The person ‘A’ is:
(a) Married, with no children
(b) Married, with at least one son
(c) Unmarried, with at least one daughter
(d) Unmarried, with at least one son
(e) Unmarried, with no children

S5.Ans. (d)
Sol. Person ‘A’ is (married: no; children: yes; male child: yes)

Q6. Which of the following communication modes provides bidirectional data transmission?
(a) Simplex
(b) Half Duplex
(c) Full Duplex
(d) Both (b) and (c)
(e) None of these

S6. Ans.(d)
Sol. Simplex is unidirectional while half duplex and full duplex communication modes are bidirectional. Difference between half duplex and full duplex is that the transmission of data is done one at a time in half duplex while simultaneous data transmission takes place in full duplex communication.

Q7. Which among the following is not an operation of an operating system?   
(a) Communication manager
(b) Processor manager
(c) Device manager
(d) Memory manager
(e) None of the above

S7. Ans.(a)
Sol. OS is not a Communication manager.

Q8. Which key should you use to indent the first paragraph of your report?
(a) tab key
(b) return key
(c) space bar
(d) shift key
(e) None of these

S8. Ans (a)
Sol.  Tab Key can be used for indentation.

Q9. Which of the following is true about Assembly language? 
(a) It is an Object Oriented Programming Language
(b) It is a High-level programming language
(c) It is a low-level programming language
(d) It is a language for assembling computers
(e) It is latest flash memory language

S9. Ans (c)
Sol.  An assembly (or assembler) language, is a low-level programming language for a computer, or other programmable device

Q10. Changing desktop wallpaper is a simple task which can be accessed through ________ section of all control panel items. 
(a) Graphics
(b) Image
(c) Personalize
(d) Windows
(e) Picture

S10. Ans. (c)
Sol. Wallpapers can be changed by the personalize section of all control panel items.

Q11. Different icons of application software can be found in which bar in latest version of Microsoft Windows?
(a) Start Menu
(b) Browser
(c) Status
(d) Control Panel
(e) None of these

S11. Ans. (a)
Sol. Microsoft re-introduced Start Menu bar and you can access various application software through it like paint or Word.

Q12. ___________ is a kind of cyber-attack that involves hackers taking control of a computer system and blocking access to it until a certain amount of money is paid.
(a) Network
(b) Worm
(c) Pirated Software
(d) Ransomware
(e) Encryption

S12. Ans.(d)
Sol. Ransomware is a type of malware that prevents or limits users from accessing their system, either by locking the system's screen or by locking the users' files unless a ransom is paid.  Wanna Decryptor, also known as WannaCry or wcry, is a specific ransomware program that locks all the data on a computer system and leaves the user with only two files: instructions on what to do next and the Wanna Decryptor program itself. When the software is opened it tells computer users that their files have been encryted, and gives instructions on how to buy it, and provides a Bitcoin address to send it to.

Q13. Of the 5 words listed below, which is the odd one out?  
(a) Applications
(b) Peripherals
(c) Programs
(d) Software
(e) Operating system

S13. Ans.(b)
Sol. Except for peripherals, all other options are examples of intangible instructions given to a computer to perform a specific type of task in on orderly manner.

Q14. A program embedded in a semiconductor chip during manufacture is called ____________ . 
(a) Humanware
(b) Firmware
(c) Liveware
(d) Hardware
(e) Software

S14. Ans.(b)
Sol. Firmware is a collection of permanent instructions and codes stored in a read-only memory. The firmware is usually placed by the manufactures of computers to store vital information about how computer hardware devices will communicate with each other and how programs will run on hardware devices. 

Q15. Who contributed to the idea of a stored program?   
(a) John von Neumann
(b) Charles Babbage
(c) Howard Aiken
(d) Daniel Thomas
(e) Dennis Ritchie

S15. Ans.(a)
Sol. John von Neumann is the first person who proposed the idea of stored program.


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.