Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. EBCDIC stands for?
(a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
(b) Enlarged Binary Code Digital Interchange Code
(c) Extended Bilingual Coded Decimal Interchange Code
(d) Encoded Bilingual Coded Division Interchange Code
(e) None of the above is correct

S1. Ans (a)
Sol.  EBCDIC stands for Extended Binary Coded Decimal Interchange Code. It is a binary code for alphabetic and numeric characters that IBM developed for its larger operating systems.

Q2. __________ ports connect special types of music instruments to sound cards.
(a) MIDI
(b) CPU
(c) USB
(d) BUS
(e) OCR

S2. Ans (a)

Sol.  MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

Q3. Which program, installed on the user’s computer help him to communicate or send request on the network? 
(a) Paint
(b) File Manager
(c) Browser
(d) Word
(e) None of the above

S3. Ans (c)
Sol.  A web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for retrieving, presenting and traversing information resources on the World Wide Web.

Q4. A collection of unprocessed items is ________.
(a) information
(b) data
(c) memory
(d) reports
(e) None of these

S4. Ans. (b)
Sol. Data is collection of unprocessed items.

Q5. Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?
(a) Database management system
(b) Expert systems
(c) Geographical systems
(d) Neural networks
(e) File based systems

S5. Ans. (d)
Sol. Neural networks can adjust to new circumstances by themselves.

Q6. WORM stands for?
(a) Write Once Read Many
(b) Wanted Once Read Memory
(c) Wanted Original Read Memory
(d) Write Original Read Memory
(e) None of the above

S6. Ans. (a)
Sol. In computer storage media, WORM (write once, read many) is a data storage technology that allows information to be written to a disc a single time and prevents the drive from erasing the data. The discs are intentionally not rewritable, because they are especially intended to store data that the user does not want to erase accidentally.

Q7. Who among the following is/were inventor of transistors?
(a) Walter Houser Brattain
(b) John William
(c) John Bardeen
(d) Charles Babbage
(e) Both (a) and (c)

S7. Ans (e)
Sol. Walter Houser Brattain was an American physicist, along with John Bardeen and William Shockley, invented the point-contact transistor.

Q8. __________ means that the data contained in a database is accurate, consistent and reliable.
(a) Data redundancy
(b) Data integrity
(c) Data reliability
(d) Data consistency
(e) None of these

S8. Ans. (b)
Sol.  Data integrity means that the data contained in a database is accurate, consistent and reliable.

Q9. The feature in database language that allows us to access certain records in database is called __________.
(a) Query
(b) Forms
(c) Reports
(d) Tables
(e) None of these

S9. Ans. (a)
Sol. Query allows us to access certain records in database.

Q10. Which of the following is not aggregate function?
(a) MIN
(b) MAX
(c) AVG
(d) COUNT
(e) None of these

S10. Ans. (e)
Sol. All of these are aggregate functions.

Q11. For each attribute of a relation, there is a set of permitted values, called the __________ of that attribute.
(a) Domain
(b) Relation
(c) Set
(d) Schema
(e) None of these

S11. Ans. (a)
Sol. Set of permitted values is called the domain of that attribute.
 (Relation is a table. Attributes describe the instances in the row of a database.)

Q12. The __________ operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.
(a) Union
(b) Join
(c) Product
(d) Intersect
(e) None of these

S12. Ans. (a)
Sol. Union operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.

Q13. What is a tuple?
(a) Row
(b) Projection
(c) Fiefld
(d) Union
(e) None of these

S13. Ans. (a)
Sol. Tuple is a row.

Q14. In relational database, a field is a:
(a) label
(b) table of information
(c) group of related records
(d) category of information
(e) None of these

S14. Ans. (d)
Sol. A field is category of information.

Q15. Macros are available in Excel 2016 under which Tab?
(a) Insert
(b) Format
(c) View
(d) Data
(e) Home

S15. Ans.(c)
Sol. View Tab-> Macros


Print Friendly and PDF