Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Which among the following is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices?
(a) network 
(b) peripheral 
(c) expansion board 
(d) digital device
(e) RFID

S1. Ans.(a)
Sol. Network is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices.

Q2. Coded entries which are used to gain access to a computer system are called ___________.
(a) Entry codes 
(b) Passwords
(c) Security commands 
(d) Code words
(e) Encryption

S2. Ans.(b)
Sol. A password is a word or string of characters used for user authentication to prove identity or access approval to gain access to a resource.

Q3. What type of computers are client computers (most of the time) in a client-server system?
(a) Mainframe 
(b) ALU
(c) Microcomputer 
(d) CPU
(e) Super Computer

S3. Ans.(c)
Sol. Microcomputer are client computers.

Q4. The amount of vertical space between lines of text in a document is called:
(a) double-space 
(b) line spacing 
(c) single space
(d) vertical spacing
(e) None of these

S4. Ans.(c)
Sol. single space is the vertical space between lines of text in a document.

Q5. What is embedded system?
(a) The programme which arrives by mail.
(b) The programme which is the permanent part of the computer
(c) The computer which is the part of a big computer
(d) The computer and software system that has dedicated function within a larger mechanical or electrical system.
(e) The programme that is part of another system.

S5. Ans.(d)
Sol. An embedded system is some combination of computer hardware and software, either fixed in capability or programmable, that is designed for a specific function or for specific functions within a larger system.

Q6. What do you call the programs that are used to find out possible faults and their causes?
(a) Operating system extensions 
(b) Cookies
(c) Diagnostic software
(d) Boot diskettes
(e) Antivirus Software

S6. Ans.(c)
Sol. A diagnostic program is a program written for the express purpose of examining the state, or locating problems with the hardware, or operating system environment that it is running.

Q7. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?
(a) Leech 
(b) Squid
(c) Slug 
(d) Glitch 
(e) Code

S7. Ans.(d)
Sol. Glitch and Bug are essentially synonymous. Glitches/bugs are software errors that can cause drastic problems within the code, and typically go unnoticed or unsolved.

Q8. Personal computers use many chips mounted on the main circuit board. What is the common name for such board containing the principal components?
(a) Daughter board 
(b) Motherboard 
(c) Father board 
(d) Breadboard
(e) Chip board

S8. Ans.(b)
Sol. A motherboard is the main printed circuit board (PCB) found in general-purpose microcomputers and other expandable systems.

Q9. Which among the following is an OOP principle?
(a) Structured programming 
(b) Procedural programming
(c) Inheritance 
(d) Linking
(e) SQL

S9. Ans.(c)
Sol. In object-oriented programming, inheritance enables new objects to take on the properties of existing objects.

Q10. ……………. are used to identify a user who returns to a Website.
(a) Cookies
(b) Plug-ins
(c) Scripts 
(d) ASPs
(e) HTTP

S10. Ans.(a)
Sol. Cookies are most commonly used to track website activity. When you visit some sites, the server gives you a cookie that acts as your identification card.

Q11. Reusable optical storage will typically have the acronym- 
(a) CD 
(b) DVD 
(c) ROM 
(d) RW 
(e) RAM

S11. Ans.(d)
Sol. RW stands for Read and Write

Q12. Which of the following is the smallest storage?
(a) Megabyte 
(b) Gigabyte 
(c) Terabyte 
(d) Kilobyte
(e) Bit

S12. Ans.(e)
Sol. Bit is the smallest storage unit.

Q13. Which among the following does most appropriately relates with Cathode Ray Tube?
(a) Keyboard 
(b) Mouse 
(c) Monitor 
(d) Mother board
(e) Input Device

S13. Ans.(c)
Sol. A cathode ray tube (CRT) is a specialised vacuum tube in which images are produced when an electron beam strikes a phosphorescent surface. Most desktop computer displays used CRTs.

Q14. Bits are packaged into frames at which layer of the OSI model?
(a) Data link
(b) Transport 
(c) Physical 
(d) Presentation 
(e) Application

S14. Ans. (a)
Sol.  Bits are PDU of Layer-1 and Frames are PDU of Layer-2 Data Link Layer

Q15. The layers of the OSI model, from the top down, are:
(a) application, presentation, session, transport, network, data link, physical
(b) session, presentation, data transport, MAC, network, physical
(c) physical, data link, network, transport, session, presentation, application
(d) presentation, application, session, network, transport, data link, physical
(e) application, encryption, network, transport, logical link control, physical

S15. Ans. (a)
Sol.  Following is the correct order of layers in OSI Model:
Layer 7- Application Layer
Layer 6 –Presentation Layer
Layer 5 – Session Layer
Layer 4 – Transport Layer
Layer 3 – Network Layer
Layer 2 – Data Link Layer
Layer 1 – Physical Layer

Print Friendly and PDF