Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. Which among the following is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft?
(a) Simple Storage Service
(b) Atmos
(c) Openstack Swift
(d) OceanStore
(e) Azure

S1. Ans.(e)
Sol. Microsoft is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft for building, deploying, and managing applications and services through a global network of Microsoft-managed data centers. Azure was announced in October 2008 and released on 1 February 2010 as Windows Azure, before being renamed to Microsoft Azure on 25 March 2014.

Q2. After a credit card transaction has been authorized by the issuing bank by sending an authorization code to the merchant, the settlement stage of the process begins. Which of the following is a system type used to process such statements?
(a) Multitasking
(b) Memory Processing
(c) Level Processing
(d) Batch Processing
(e) Online Processing

S2. Ans.(d)
Sol. After a credit card transaction has been authorized by the issuing bank by sending an authorization code to the merchant, the settlement stage of the process begins. This is called batch processing because a number (or batch) of transactions is settled all at one time.

Q3. Assembly is a _______ based low-level language replacing binary machine-code instructions, which are very hard to remember, it is the classic and uncontroversial example of a low level language.
(a) Memory
(b) High Level
(c) Key
(d) Mnemonic
(e) FORTRAN

S3. Ans.(d)
Sol. Assembly language is mnemonic based low level language. Mnemonics are short codes of assembly language which chosen to remind the programmer of the instructions of binary machine-code which are apparently which are very hard to remember, write down, or correct.

Q4. China now has more of the world's fastest supercomputers than other countries. Which among the following is a Chinese super computer?
(a) BlueGene/Q system 
(b) Cray XC30
(c) Shaheen II
(d) Fujitsu’s K
(e) Tianhe-2

S4. Ans.(e)
Sol. Tianhe-2 is China’s Supercomputer. It was the fastest until its position being taken up by SunwayTiahu Light as the Fastest Supercomputer.

Q5. Which among the following is an important circuitry in a computer system that does the arithmetic and logical processing?
(a) Memory
(b) ALU
(c) Flag Register
(d) CU
(e) Calculator

S5. Ans.(b)
Sol.  ALU does the arithmetic and logical operations in a computer system.

Q6. The key F12 opens a ______.
(a) SaveAs dialog box
(b) Open dialog box
(c) Save dialog box
(d) Close dialog box
(e) None of these

S6. Ans. (a) 
Sol. The key F12 opens a SaveAs dialog box.

Q7. The operation of combining two cells into a single cell in Excel is referred to as ________.
(a) join cells
(b) merge cells
(c) merge table
(d) join table
(e) None of the above

S7. Ans. (b) 
Sol. The operation of combining two cells into a single cell in Excel is referred to as merge cells.

Q8. What is the default cell content alignment in Excel?
(a) left aligned
(b) centrally aligned
(c) text left aligned and numbers right aligned
(d) text right aligned and numbers left aligned
(e) None of the above

S8. Ans. (c) 
Sol. Text left aligned and numbers right aligned is default alignment in Excel.

Q9. Which of the following characteristics is used to compute dynamically the results from Excel data?
(a) Go to
(b) Table
(c) Chart
(d) Diagram
(e) Formula and Function

S9. Ans. (e) 
Sol. Functions are predefined formulas and are already available in Excel. They are used to compute dynamically the results from Excel data.

Q10. =Sum (S3 : S10) is an example of a 
(a) function
(b) formula
(c) cell address
(d) value
(e) None of these

S10. Ans. (b) 
Sol. It is a formula to get sum of the data from cell number S3 to S10.

Q11. Which among the following is the short cut key for slideshow?
(a) F4
(b) F5
(c) F6
(d) F7
(e) None of these

S11. Ans. (b) 
Sol. F5 is the shortcut key for slideshow.

Q12. To switch the slide orientation between portrait and landscape – Click __________ and select Portrait or Landscape as your requirement.
(a) Slide page
(b) Slide Orientation
(c) Slide theme
(d) Slide number
(e) None of these

S12. Ans. (b) 
Sol. You have to select slide orientation to change orientation.

Q13. Software that is actively utilised by end-users (like word or powerpoint) is called    
(a) Actionware  
(b) Operating system 
(c) System software 
(d) Driver 
(e) Application software

S13. Ans. (e) 
Sol. Applications software (also called end-user programs) include such things as database programs, word processors, Web browsers and spreadsheets, MS Office suite. An application program is a computer program designed to perform a group of coordinated functions, tasks, or activities for the benefit of the user.

Q14. Distributed processing involves  
(a) Solving computer component problems from a different computer 
(b) Solving computing problems by breaking them into smaller parts that are separately processed by different computers  
(c) Allowing users to share files on a network 
(d) Allowing users to access network resources away from the office 
(e) None of the above

S14. Ans. (b) 
Sol. Distributed processing is a phrase used to refer to a variety of computer systems that use more than one computer (or processor) to run an application. This includes parallel processing in which a single computer uses more than one CPU to execute programs.

Q15. Which of the following describe router functions?   
(a) Packet switching 
(b) Packet filtering 
(c) Internetwork communication 
(d) Path selection 
(e) All of the above

S15. Ans. (e) 
Sol. All of the given options are different types of router functions.

You may also like to Read:
             


    Print Friendly and PDF